Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις πολιτικών ηγετών γύρω από τις συμμαχίες για τις προεδρικές εκλογές και ειδικότερα για το ενδεχόμενο τρίτου υποψηφίου των κομμάτων ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, η συνεχιζόμενη δίκη των Αεροπόρων και οι χθεσινές παραινέσεις του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ για αποφυγή δηλώσεων για στρατιωτικά θέματα, κυριαρχούν στο σημερινό Κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, διάφοροι παράγοντες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί την προσεχή εβδομάδα, για να διατηρηθεί σε χαμηλούς τόνους η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε εκτιμήσεις του Σπύρου Κυπριανού κατά την τελευταία συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ότι το σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές δεν έχει οριστικοποιηθεί και ότι το ΔΗΚΟ θα εξασφαλίσει ποσοστό 20%.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι τόσο ο επίσημος ΔΗΣΥ, όσο και το επίσημο ΔΗΚΟ με δηλώσεις ανωτάτων στελεχών τους, απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σενάρια για επιλογή από τα δυο κόμματα τρίτης υποψηφιότητας, επιμένοντας στις υποψηφιότητες Κληρίδη και Κυπριανού. Σε άλλο σημείο γράφει ότι με εισηγήσεις της Υπηρεσίας Εκλογών οι οποίες άρχισαν να συζητούνται από χθες στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, τα περισσότερα αποτελέσματα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα γνωστοποιούνται μέχρι τις 8 το βράδυ.

"Η Μάχη" γράφει ότι από ομάδα της κεντροδεξιάς και με τη συνδρομή μερίδας των ΜΜΕ, προωθείται τρίτη λύση για τα κόμματα της συμπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, με προβαλλόμενα σαν κυριότερα ονόματα, του Γιαννάκη Μάτση και του Αλέκου Μαρκίδη. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, Σύμφωνα με τις οποίες ο θόρυβος γύρω από τα στρατιωτικά θέματα δεν ωφελεί την Κύπρο τόσο για οικονομικούς, όσο και για πολιτικούς λόγους.

"Η Σημερινή", στο κύριο της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Αποκλείεται 'τρίτος'", γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαρακτηρίζει ως "σενάρια επιστημονικής φαντασίας" τα όσα φημολογούνται σχετικά με εξεύρεση τρίτου προσώπου, που θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι επιδίωξη της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής είναι όπως ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή να έχουν δυνατότητα ανάμειξης στην επιλογή και αγορά οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού υλικού.

"Ο Φιλελεύθερος", στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο, "Οργιάζει παρασκήνιο με διάφορα σενάρια", αναφέρει ότι κλιμακώνονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες μεταξύ κομματικών παραγόντων, που θα βγάλουν τα κόμματα της κεντροδεξιάς από τα σημερινή αδιέξοδα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι από τα αποτελέσματα των εξετάσεων μαστογραφίας που έγιναν δωρεάν σε 10 χιλιάδες γυναίκες εξάγονται ανησυχητικά συμπεράσματα αφού εντοπίστηκαν αρκετά περιστατικά με προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Η "Χαραυγή", στο πρωτοσέλιδο της θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο, "Το Φεβρουάριο η Δημοκρατία θα μπει στο Προεδρικό", γράφει ότι η εκλογή του Γιώργου Ιακώβου στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι σίγουρη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη. Αλλο δημοσίευμα της εφημερίδας γράφει ότι το ΑΚΕΛ ζητεί επιστροφή των προπολεμικών οφειλών, που εισπράχθηκαν από τις εμπορικές τράπεζες μετά την εισβολή, παρά το γεγονός ότι οι οφειλές είχαν παγοποιηθεί με ειδική νομοθεσία. Για το θέμα κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ειδική πρόταση νόμου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", γράφει ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ άσκησε έντονη κριτική προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τα αρνητικά του σχόλια σε ότι αφορά στην τουρκική παρενόχληση, κατά του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τη διεξαγωγή σεμιναρίου στην Κύπρο, με θέμα "Πολιτικό Ισλάμ και Δύση".

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 23 October 1997 - 11:27:50 UTC