Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ) Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των κομμάτων της συμπολίτευσης ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, αλλά και η διαμόρφωση του γενικότερου σκηνικού των πρεδρικών εκλογών, εκτιμήσεις γύρω από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την παρενόχληση του αεροσκάφους του Ακη Τσοχατζόπουλου και οι αποκαλύψεις του μάρτυρα κατηγορίας Τάσου Σιμιλλίδη στη δίκη των Αεροπόρων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Αποκαλύψεις Σιμιλλίδη" αναφέρεται στη δίκη των Αεροπόρων και γράφει ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Τάσος Σιμιλλίδης, περιέγραψε τους τρεις τρόπους που μελετούσαν οι δράστες, σύμφωνα με τον ίδιο, για το φόνο και που ήταν, χρήση αντιαρματικού όπλου, βόμβα με τηλεχειριστήριο και όπλο Καλάσνικοφ. Σε άλλο σημείο εκτιμά ότι ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν έδωσε με τις δηλώσεις του "συγχωροχάρτι" στους Τούρκους για την παρενόχληση του αεροπλάνου του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ετοιμος ο ΔΗΣΥ για συζήτηση με το ΔΗΚΟ επί αρχών και προγράμματος", αναφέρεται στις εξελίξεις γύρω από τις συνεργασίες για τις προεδρικές και εκτιμά ότι το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ άφησε ανοικτά παράθυρα για συνεργασία με το ΔΗΣΥ στο μέλλον δεν ήταν τυχαίο, αλλά βασίζεται στο ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν αφήνει ανοικτή προοπτική συνεργασίας μαζί του. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ παρενέβη πυροσβεστικά χθες στα ελληνοτουρκικά, δηλώνοντας ότι όντως υπήρξε παρενόχληση του αεροπλάνου του Ακη Τσοχατζόπουλου.

"Η Μάχη" αναφέρεται στη δίκη των Αεροπόρων και παραθέτει την κατάθεση του Τάσου Σιμιλλίδη στο Κακουργιοδικείο, εκτιμώντας ότι με αυτήν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας "καρφώνει" τους κατηγορούμενους. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με την εφημερίδα "Μααρίβ", το Ισραήλ έχει αρχίσει να παραδίδει στην Τουρκία τους υπερσύγχρονους πυραύλους αέρος - αέρος "Ποπάϊ", οι οποίοι θα διαθέτουν βιντεοκάμερα στο ρύγχος τους, διευκρινίζοντας ότι 40 τέτοιοι πύραυλοι θα παραδοθούν φέτος και 60 τον επόμενο χρόνο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Επίθεση φιλίας του ΔΗΣΥ προς το ΔΗΚΟ", γράφει ότι ο ΔΗΣΥ θα εξαπολύσει στις μέρες που ακολουθούν "επίθεση φιλίας", σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για αποχώρηση από την κυβέρνηση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ύστερα από χθεσινή συνάντηση Κρανιδιώτη - Τζεμ στο Κίεβο, τελικά ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα πάρουν μέρος στη συνάντηση κορυφής των Βαλκανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από 2 μέχρι 4 Νοεμβρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Επαναφέρεται η λύση του τρίτου υποψηφίου" αναφέρεται στο προεδρικό σκηνικό και γράφει ότι γνωστοί παράγοντες του τόπου, καταβάλλουν προσπάθειες για να γίνει αποδεκτή ως τρίτη επιλογή γνωστή προσωπικότητα, που να εμπνέει σεβασμό σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Αλλού γράφει ότι και δεύτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, ο δεύτερος σε ένα μήνα, ο νεοδιορισθείς διοικητής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, υπέβαλε την παραίτησή του από το Σώμα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ο λαός αποφάσισε ήδη για αλλαγή", εκτιμά ότι η υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου συγκεντρώνει καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από πλευράς των ευρύτερων προοδευτικών και δημοκρατικών μαζών και γράφει ότι δεν αποκλείεται συνάντηση Ιακώβου - Κυπριανού. Σε άλλο σημείο παραθέτει εκτίμηση ηγετικού στελέχους του ΔΗΚΟ, όπως γράφει, σύμφωνα με την οποία η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για τερματισμό της συνεργασίας με το ΔΗΣΥ, είναι"πορεία χωρίς επιστροφή".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις σχέσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης και γράφει ότι με τη χθεσινή ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, επιδιώκεται η διατήρηση καλών σχέσεων με το ΔΗΚΟ και εκφράζεται η επιθυμία συνέχισης της συνεργασίας. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη δίκη των αδελφών Αεροπόρου και τονίζει την αναφορά του μάρτυρα κατηγορίας Τάσου Σιμιλλίδη, ότι ο Πανίκος Αεροπόρος πυροβολούσε τον Φανιέρο μέχρις ότου του τελείωσαν οι σφαίρες.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργοδότες προχωρούν γρήγορα στην εφαρμογή του νέου νόμου ασφάλισης των εργοδοτουμένων, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου και εκτιμά ότι η νέα νομοθεσία θα έχει σοβαρές συνέπειες πάνω στους αυτοεργοδοτούμενους, εξαιτίας ανεπάρκειας, όπως υποστηρίζει, του νόμου. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε μελέτη των Moody's σύμφωνα με την οποία με τη φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο, οι τράπεζες αρχικά θα αντιμετωπίσουν μια περίοδο αστάθειας και πιέσεων.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 22 October 1997 - 11:14:08 UTC