Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/10/1997 (ΚΥΠΕ) Με πολυσέλιδα αφιερώματα τιμά ο σημερινός Κυπριακός Τύπος την εθνική επέτειο του ΟΧΙ. Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμη ως κύρια είδηση τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη από το Εδιμβούργο ότι θα ανακοινώσει την απόφαση του για τις προεδρικές εκλογές μέσα στο Νοέμβριο, την ανακοίνωση της επίσκεψης Κόρντοβεζ στην Κύπρο και αίτημα του Επιτρόπου Διοίκησης για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Ο Κληρίδης κυρίαρχος των εξελίξεων" γράφει ότι με τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος διαμηνύει ότι οι προϋποθέσεις τις οποίες είχε θέσει για την υποψηφιότητά του πληρούνται και το μόνο που απομένει είναι κάποιες εξελίξεις στο Κυπριακό. Γράφει ότι ο Επίτροπος Διοίκησης Νίκος Χαραλάμπους ζητά διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε όταν η υπηρεσία του εξετάζει περίπτωση κακοποίησης πολίτη από αστυνομικό όργανο το υλικό της εξέτασης να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για ποινική δίωξη.

"Η Αλήθεια" με τίτλο "Επιβεβαίωση από Κληρίδη" γράφει ότι η εξαγγελία του Προέδρου θα γίνει μεταξύ 15 - 20 Νοεμβρίου και αναφέρει ότι οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μάλλον μετά τις διασκέψεις Τύπου του Προέδρου Κληρίδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα στείλει τον Ειδικό Σύμβουλό του Ντιέγκο Κόρντοβεζ για να διαπιστώσει κατά πόσον οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να παρακαθήσουν σε διαπραγματεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ο Κληρίδης υποψήφιος" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται έντονη πίεση από τον περίγυρο του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ενώ για την πιθανή υποψηφιότητα Μαρκίδη προβάλλει δήλωση του Προέδρου ότι έχει κάθε δικαίωμα να την υποβάλει και ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις δικές του σκέψεις. Γράφει ότι σύμφωνα με την Αστυνομία στα όρια της προδοσίας αγγίζουν τα αδικήματα τα οποία εξετάζονται εναντίον των τεσσάρων Ε/Κ που συνελήφθηκαν για παράνομη μεταφορά ζώων από τα κατεχόμενα.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Κληρίδης: Δεν εισηγήθηκα υποψηφιότητα Μαρκίδη" προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο ίδιος δεν είναι μεταξύ αυτών που εισγούνται στον Αλέκο Μαρκίδη να υποβάλει υποψηφιότητα. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις αρμόδιου υπηρεσιακού λειτουργού, τον οποίο δεν κατονομάζει, ότι ανέκαθεν υπήρχαν μέλη της ΟΥΝΦΙΣΥΠ λαθρέμποροι και συνεργάτες των Τούρκων.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρει στον τίτλο του ότι ο "Κληρίδης παρατείνει κενό και αβεβαιότητα". Σε σχετική είδηση γράφει ότι "με το ζόρι" θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Κόρντοβεζ, μετά από έντονες προτροπές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Προβάλλει δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αναστείλει την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους ετκοπισθέντες.

"Η Χαραυγή" έχει τίτλο στην κύρια είδηση της "Οι προεδρικές διχάζουν τον ΔΗΣΥ" και υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα λόγω έντονων διαφωνιών για την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας από τον Κληρίδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι "Δεν λειτουργεί ούτε η Πολιτική Αμυνα χάρη στην οικονομίστικη κυβερνητική πολιτική" αφού με την υφιστάμενή της μορφή δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε καταστροφικό γεγονός.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην απόφαση του ΔΗΚΟ για σύγκληση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στις 4 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ. Προβάλλει επίσης την αναφορά στην Κύπρο στην Τελική Διακήρυξη της συνόδου της Κοινοπολιτείας, με την οποία εκφράζεται ανησυχία για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου και επαναλαμβάνεται η υποστήριξη των κρατών μελών για λύση του Κυπριακού βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 28 October 1997 - 11:54:55 UTC