Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1997 (ΚΥΠΕ) Τα διάφορα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές και οι σχετικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, οι εκδηλώσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ" και οι παράνομες συνδιαλλαγές με τα κατεχόμενα αποτελούν τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν και τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

"Ο Αγών" γράφει ότι "Δοκιμή για τις προεδρικές εκλογές" αποτελεί η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στο Δάλι για ανάδειξη νέου Δημάρχου, σημειώνοντας πως σε τοπικό επίπεδο υπάρχει θέληση για συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ. Επίσης επικαλείται έρευνα σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος "θερίζει" Κύπρο και Ευρώπη, με τον καρκίνο του μαστού να είναι πρώτος σε συχνότητα στο νησί.

Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "Επιτάχυνση της Εξαγγελίας" και γράφει ότι αυτό εισηγείται στον Πρόεδρο Κληρίδη ο περίγυρός του, ενώ σημειώνει πως κάποια άτομα επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη δήλωση Μαρκίδη προκειμένου να υποχρεωθεί ο Πρόεδρος σε προβληματισμό. Γράφει ακόμη ότι στο μικροσκόπιο έρευνας, θα βρεθεί σύντομα η κυπριακή ναυτιλία ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και των επισημάνσεων αξιωματούχων της ΕΕ ότι θα πρέπει το ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει στην Κύπρο θα πρέπει να επαναπροσαρμοσθεί.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Σε Δίλημμα ο Κληρίδης", γράφει ότι ο Πρόεδρος θα κληθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα "κομματικοί ή εξωκομματικοί;" μετά την αποχώρηση των Υπουργών του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση. Αναφερόμενη στις εκδηλώσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ" προβάλλει δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός θα πρέπει να προτάξει το "ΟΧΙ" στις υποδείξεις των ξένων για αποδοχή της διχοτόμησης.

"Η Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Αφηνίασαν οι λαθρέμποροι" και γράφει ότι δραματικές διαστάσεις έχουν προσλάβει οι παράνομες συνδιαλλαγές με τα κατεχόμενα, αφού οι λαθρέμποροι εκμεταλλεύονται την αδυναμία της Αστυνομίας να επιτηρεί τη γραμμή του Αττίλα. Αναφέρεται ακόμη σε επιφυλάξεις Κυπριανού για το χρόνο που έρχεται στην Κύπρο ο Κόρντοβεζ, δεδομένου ότι η κάθοδος του αξιωματούχου του ΟΗΕ αναμένεται εντός της προεκλογικής περιόδου.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "ΗΠΑ: Μελετούν ριζική αναθεώρηση τακτικής" γράφει ότι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι ο παράγων χρόνος δεν επιτρέπει πλέον πειράματα με ΜΟΕ, ενώ μαζί με τη Βρετανία προωθούν τη σύνταξη νομικών εγγράφων από ΟΗΕ και όχι από τις δύο πλευρές. Αναφέρεται ακόμη και σε αλλαγή τακτικής του ΔΗΚΟ το οποίο τώρα προωθεί διάλογο χωρίς όρους, με στόχο να διασπάσει το αδιέξοδο σχετικά με τις προεδρικές εκλογές.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Δεν κάνει πίσω ο Αλέκος Μαρκίδης γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας όχι μόνο σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά σχεδόν έχει καταλήξει οριστικά σε αυτή την απόφαση. Επίσης προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι εξελίξεις στο Κυπριακό πρέπει να αναμένονται μετά τις προεδρικές εκλογές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει ως κύριο θέμα τις δραματικές εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Αναφέρεται ακόμη σε σημερινή απεργία των ταχυδρομικών υπαλλήλων με αίτημα την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας. Γράφει ακόμη και για το αίτημα Καρανταγί όπως το ΝΑΤΟ λάβει μέτρα εναντίον της Ελλάδας διότι, όπως ισχυρίστηκε, Ελλάδα και Ρωσία συμμαχούν εναντίον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Χρηματηστήριο ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που σύντομα θα αρχίζουν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο. Αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Εμπορίου Κυριάκου Χριστοφή σχετικά με την ετοιμότητα της Κύπρου να προσφέρει την εμπειρία που απέκτησε στον τουρισμό και να ηγηθεί της πορείας για περιφερειακή και διπεριφερειακή συνεργασία.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
(Κ.Ν.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 29 October 1997 - 15:28:42 UTC