Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές εξελίξεις για το θέμα των προεδρικών εκλογών, οι επικείμενες τουρκικές ασκήσεις που θα επεκταθούν και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, η επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς και το θέμα της ανεύρεσης του αρχείου του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ντίνος Μιχαηλίδης, και πιθανώς και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μελετούν το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσουν τη θέση τους, σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας, πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέρχεται οριστικά ως υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές και ότι θα εξεγγείλει την απόφασή του στις 10 Νοεμβρίου.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι σε καθοριστικό δεκαήμερο εισέρχεται από σήμερα μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης θα εξαγγείλει την απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές, η πολιτοκομματική ζωή του τόπου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκονται οι τρεις διαφορετικές συναντήσεις που θα έχουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι θετικά βήματα, κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ζητά με την επιστολή του προς τους Κληρίδη - Ντενκτάς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προκειμένου να τα περιλάβει στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, στα μέσα Δεκεμβρίου.

"Η Μάχη" γράφει ότι υπό τη σκιά ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο άρχισε χθες η πρώτη φάση της αεροναυτικής άσκησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων "Παρμενίων '97" και πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι υποστηρικτές του Αλέκου Μαρκίδη θεωρούν υποβοηθητική στην υποψηφιότητα Μαρκίδη τη χθεσινή δήλωση του Σπύρου Κυπριανού, για απόσυρση της υποψηφιότητάς του και υπόδειξη τρίτης υποψηφιότητας, ενώ φαίνεται να δημιουργείται ρήγμα στις σχέσεις του Προέδρου Κληρίδη με τον Γενικό Εισαγγελέα, προσθέτει.

"Η Σημερινή" γράφει ότι οι εξελίξεις για τις προεδρικές εκλογές επιταχύνονται και το σενάριο αλλάζει, μετά τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επισπεύδει την ανακοίνωση της απόφασής του αν θα είναι υποψήφιος ή όχι και τη δήλωση του κ. Σπύρου Κυπριανού ότι δέχεται να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι μέτρα για συμφωνία στον στρατιωτικό διάλογο, τις επόμενες εβδομάδες, και συγκεκριμένα βήματα που θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές συνομιλίες τον Μάρτιο, θα συζητήσει στη Λευκωσία ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρει ότι η επόμενη βδομάδα θα είναι καθοριστικών εξελίξεων, σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές και το ξεκαθάρισμα του προεκλογικού σκηνικού. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, γράφει, θα έχει σειρά σημαντικών επαφών με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, και τον Αλέκο Μαρκίδη, ενώ στις 10 Νοεμβρίου θα γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις, που φαίνεται να είναι πιο κοντά στην εξαγγελία υποψηφιότητας παρά όχι, σημειώνει. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι βρέθηκε και το αρχείο του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν, το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες και κείμενα από τις συναλλαγές που έκανε ξεπουλώντας τους θρησκευτικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου, που σύλησαν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ο Κυπριανού αλλάζει το σκηνικό" γράφει ότι η αποφασιστικότητα της ηγεσίας του ΔΗΚΟ να διαλύσει τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος, Σπύρου Κυπριανού, με τις οποίες άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα και να αρχίσει ανοικτό διάλογο με την ΕΔΕΚ, χωρίς να αποκλείει διαβουλεύσεις και με άλλα κόμματα, έχουν θορυβήσει το Προεδρικό και την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι δισέλιδη επιστολή, με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου, έστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία τονίζει πως αν οι δύο πλευρές επιδείξουν την καλή θέληση που χρειάζεται, τότε είναι δυνατό να υπάρξει διευθέτηση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει συνέντευξη που της παραχώρησε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος δήλωσε ότι το κυπριακό πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με τη βοήθεια των δύο πλευρών ή και χωρίς αυτές. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως θα ήταν καλύτερα να εξευρεθεί λύση με τη βοήθεια των δύο πλευρών. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι δεκάδες τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά σκάφη θα συμμετάσχουν την ερχόμενη βδομαδα στις στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας, γύρω από την Κύπρο και στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 1 November 1997 - 16:53:36 UTC