Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες και εξελίξεις γύρω από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1998, οι δηλώσεις Γκούσταβ Φεϊσέλ για το Κυπριακό και οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις - που άρχισαν στο Αιγαίο και θα επεκταθούν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αποτελούν τα κύρια θέματα στις κυριακάτικες κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα του γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ έχει επεξεργαστεί σχέδιο προγράμματος με στόχο τη συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, για μια δεύτερη πενταετία πάνω σε μια νέα πιο αποτελεσματική βάση. Το σχέδιο του ΔΗΣΥ, προσθέτει, θα υποβληθεί τη δεδομένη στιγμή και αφού οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του ο Πρόεδρος Κληρίδης. Γράφει ότι σήμερα είναι η πρώτη κυνηγετική έξοδος της φετινής περιόδου και ότι πέραν των 45 χιλιάδων κυνηγών εξόρμησαν σε αναζήτηση θηράματος.

Η "Αλήθεια" στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει τις δηλώσεις Φεϊσέλ στη χθεσινή αγγλόφωνη "Cyprus Mail", όπου ο αξιωματούχος των ΗΕ προειδοποίησε πως οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού πλησιάζουν προς ημερομηνία λήξης, ότι το παρατεινόμενο αδιέξοδο σπρώχνει την κατάσταση σε σημείο μη επιστροφής, καθώς και την εκτίμησή του ότι σε δέκα χρόνια το πρόβλημα θα λυθεί με ή χωρίς τις δύο πλευρές. Προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος δηλώνει πως δεν υποστηρίζει τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου λόγω της ασυνέπειας που έχει δείξει, είπε.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Γιώργος Ιακώβου παρέμεινε εγκαταλελειμμένος από όλους και ότι στο ΑΚΕΛ αυξάνονται οι φωνές για εγκατάλειψη της υποψηφιότητάς του, κάτι που άρχισε να προβληματίζει και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, προσθέτει, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της λύσης Ιακώβου. Γράφει ότι άρχισε χθες η τουρκική αεροναυτική άσκηση "Αποφασιστικότητα '97", που θα διαρκέσει μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, ενώ αύριο θα αρχίσει και η άσκηση "Ταύρος '97" που θα επεκταθεί και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι οι τελευταίες κινήσεις για ολοκληροποίηση του σκηνικού για τις προεδρικές εκλογές θα οριστικοποιηθούν μέσα στις προσεχείς δέκα μέρες. Σ' αυτό το διάστημα, προσθέτει, οριστικοποιούν τις αποφάσεις τους Κληρίδης, Μαρκίδης και Κυπριανού. Γράφει ότι η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ κατά τη Διαβαλκανική Διάσκεψη, η οποία αρχίζει αύριο στην Κρήτη, θα γίνει υπό την απειλή των τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων στο τρίγωνο Κύπρου Τουρκίας, Ρόδου. Οι Αμερικανοί, προσθέτει, περιμένουν από τη Διάσκεψη μια "Νέα Μαδρίτη".

"Ο Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Μετέωρες όλες οι κινήσεις" για τις προεδρικές και γράφει ότι αιωρείται αλλά δεν προωθείται η πρόταση συνεργασίας ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ για κοινό υποψήφιο. Προσθέτει ότι η μπάλα για τις περαιτέρω εξελίξεις βρίσκεται στο ΔΗΚΟ και σημειώνει ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού την οποία αναμένουν με ενδιαφέρον οι υποστηρικτές της συνέχισης της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ. Γράφει ότι αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των εμπορικών καταστημάτων που είτε κλείνουν είτε παραμένουν ανενεργά. Παραθέτει δηλώσεις εκπροσώπου των καταστηματαρχών ότι γι' αυτή την κατάσταση φταίει η έξαρση της ανάπτυξης πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών εταιρειών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της προβάλλει ομιλία του ανεξάρτητου υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του 1998, Γιώργου Ιακώβου, στην ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΑ. Οπως, γράφει, ο κ. Ιακώβου τόνισε πως θα εργασθεί προς όλες τις κατευθύνσεις για να πετύχει ώστε το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρωθεί στην ουσία του Κυπριακού. Προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος αποκαλύπτει πως το 1993 τόσο ο κ. Κληρίδης όσο και ο κ. Μάτσης του υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν τη δική του υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" δίνει συνέχεια στη συνέντευξη του αξιωματούχου των ΗΕ, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος δηλώνει ότι οι δικοινοτικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό τομέα για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και ότι οι επαφές δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την "επόμενη μέρα" κατά την έκφρασή του. Γράφει ότι η Αστυνομία στο αεροδρόμιο Λάρνακας συνέλαβε χθες δύο Κύπριους από τη Βρετανία, στις κάλτσες των οποίων βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος, σχολιάζοντας δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΗΚΟ, τόνισε ότι το κόμμα του στο θέμα της εξουσίας θα συνεργαστεί στη βάση αρχών και ηθικοπολιτικών αξιών. Γράφει ότι η δασκάλα της Κάρπασίας, Ελένη Φωκά, έδωσε ένα ζωντανό μάθημα αγώνα στα παιδιά της τρίτης Γυμνασίου στον Βύρωνα, της Ελλάδας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Επιλογή" προβάλλει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος αποκάλυψε ότι αν εκλεγεί ο Γιώργος Ιακώβου, στην κυβέρνησή του θα έχει Ακελικούς Υπουργούς. Προβάλλει δήλωση του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι δεν θα υπάρξουν επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, μέρα κατά την οποία η ΕΕ θα αποφασίσει σχετικά με την περίπτωση των σχέσεών της με την Τουρκία.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 2 November 1997 - 16:21:32 UTC