Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις για συνεργασίες στις προεδρικές εκλογές, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για αποχώρηση των Υπουργών του κόμματος από την κυβέρνηση, η χθεσινή συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, οι τουρκικές ασκήσεις "Ταύρος" και "Αποφασιστικότητα" που διεξάγονται αυτές τις μέρες στο τρίγωνο Αιγαίου - Κύπρου - Τουρκίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" γράφει ότι, με βάση χθεσινοβραδινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, οι Υπουργοί του κόμματος θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μια μόλις μέρα πριν από τη διάσκεψη Τύπου του Προέδρου Κληρίδη. Αλλού, αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, με τις οποίες έθετε επιφυλάξεις και ερωτηματικά για τη χρησιμότητα της επίσκεψης του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στην παραπέρα πορεία του Κυπριακού.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αφήνει ανοικτές πόρτες το ΔΗΚΟ παρά το ότι αποχωρούν οι Υπουργοί του", αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για αποχώρηση των Υπουργών του. Προσθέτει ότι το ΔΗΚΟ έκανε πρόταση συνεργασίας προς την ΕΔΕΚ, ενώ ετοιμάζει άλλη προς το ΑΚΕΛ. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι οι μέχρι τώρα βροχές είναι "σταγόνα στον ωκεανό", αφού οι μηδαμινές ποσότητες νερού που εισρέουν στα φράγματα είναι μικρότερες από εκείνες που αντλούνται καθημερινά από αυτά.

"Η Μάχη" γράφει ότι πίσω από τα πλαστά 20λιρα βρίσκεται κύκλωμα Κυπρίων και Ελλαδιτών παραχαρακτών που εδρεύουν στην Αθήνα, το οποίο φαίνεται να είναι αναμεμιγμένο στη δολοφονία του 53χρονου τοκογλύφου Σπύρου Ροκάκου, καθώς και σε άλλα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Αθήνα. Γράφει ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Ντενκτάς - Ανάν στη Νέα Υόρκη, ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί τώρα για επανάληψη των απευθείας συνομιλιών, μετά τις προεδρικές εκλογές.

"Η Σημερινή" γράφει ότι οι αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ πυροδοτούν νέες εξελίξεις, αφού αναμένεται να παραιτηθούν ομαδικά οι Υπουργοί του κόμματος, ενώ ο Σπύρος Κυπριανού επιχειρεί άνοιγμα και προτείνει συνεργασία στην ΕΔΕΚ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και εκ των ηγετικών στελεχών του ΔΗΚΟ, Αλέξης Γαλανός, είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει σύντομα από το κόμμα και να παραμείνει ανεξάρτητος Βουλευτής.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Οριστικό διαζύγιο Κυπριανού - Κληρίδη", γράφει ότι το ΔΗΚΟ δρομολόγησε χθες τις διαδικασίες για την έκδοση "διαζυγίου" με τον ΔΗΣΥ, στέλλοντας παράλληλα το μήνυμα πως η κομματική του βάση δεν ξαναψηφίζει Κληρίδη. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι αυτές τις μέρες παρατηρείται στα λιμάνια της κατεχόμενης Κύπρου η μεγαλύτερη συγκέντρωση ναυτικών μονάδων από την εισβολή του 1974, με στόλο πέραν των δέκα μονάδων.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, με τις οποίες, όπως γράφει η εφημερίδα, έδινε σαφέστατο μήνυμα προς τον Πρόεδρο ΚΛηρίδη και τον ΔΗΣΥ, ότι το ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές δεν πρόκειται να ψηφίσει Κληρίδη. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στο Ηράκλειο και γράφει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ ο Ελληνας Πρωθυπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση νε επισκεφθεί την Αγκυρα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ και γράφει ότι κατά τη συνάντηση, που θεωρείται το πρώτο βήμα για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν την επαναφορά του πνεύματος της Μαδρίτης, για αποφυγή ενεργειών που οδηγούν σε ένταση. Αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τις οποίες εξέφραζε την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για τις στρατιωτικές ασκήσεις και στις δύο πλευρές.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 4 November 1997 - 12:42:14 UTC