Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1997 (ΚΥΠΕ) Η οριστική απόφαση του ΔΗΚΟ για αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση με τη σημερινή υποβολή των παραιτήσεων των υπουργών του κόμματος στον Πρόεδρο Κληρίδη, οι διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές και τα διάφορα σενάρια γύρω από τις προθέσεις Κληρίδη απασχολούν τον σημερινό κυπριακό Τύπο. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πληροφορίες για τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ και τη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, η οποία έληξε με τη δέσμευση των ηγετών να προσαρμόσουν τις χώρες τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Παραιτούνται το πρωί οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ" αναφέρεται στην ομόφωνα αποδεκτή εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "αιφνιδίασε τους πάντες", όταν χθες ανέφερε ότι το Σάββατο θα ανακοινώσει την απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Υπάρχουν πολλές προοπτικές" γράφει ότι "το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ διατηρεί ανοικτές τις πόρτες με το ΔΗΣΥ ενισχύεται ακόμη περισσότερο από δήλωση Κυπριανού ότι η διακοπή της συγκυβέρνησης δεν κλείνει τις πόρτες του ΔΗΚΟ προς ΔΗΣΥ. Επικαλείται πληροφορίες ότι με προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής προτίθεται να αντικαταστήσει τους υπουργούς του ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος Κληρίδης.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Τέλος στο σίριαλ δίνει ο Κληρίδης" και γράφει ότι η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αλέκο Μαρκίδη διασαφήνισε κάπως το σκηνικό, αφού φαίνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας κάνει δεύτερες σκέψεις και έδωσε την εντύπωση ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία. Γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαιρέτισε τις ενέργειες των Βαν ντεν Μπρουκ και Χόλμπρουκ λέγοντας ότι όλοι πλέον διαπιστώνουν ότι η τουρκική αδιαλλαξία αποτελεί εμπόδιο για πρόοδο στο Κυπριακό.

"Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Διαζύγιο με ανοικτές πόρτες" επικαλείται στενούς συνεργάτες του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα από τις εξελίξεις και ότι επιθυμεί να παραστούν και οι υπουργοί του ΔΗΚΟ στην αυριανή δημοσιογραφική διάσκεψη. Γράφει ακόμη ότι υπέρ της άμεσης εμπλοκής της Βουλής στη διαδικασία διαπράγματευσης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκε ανοιχτά ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Ρευστές οι προοπτικές ακόμη για συνεργασίες" και γράφει ότι ρευστό παραμένει ακόμη το σκηνικό όσον αφορά τις συνεργασίες για τις προεδρικές, με το ΔΗΚΟ να εντατικοποιεί τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και να θέτει νέους στόχους. Γράφει ακόμη ότι Γαλανός, Χρυσοστομίδης και Ρούσος προκαλούν την ηγεσία του ΔΗΚΟ να αναλάβει τις ευθύνες της για τους χειρισμούς που έχουν γίνει για τις προεδρικές εκλογές.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ησαν όλοι τους ομόφωνοι" αναφέρεται σε έντονο "αντικληριδικό πνεύμα" που επεκράτησε στη χθεσινή ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, λόγω της όλης στάσης του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στο συγκυβερνών κόμμα. Προβάλλει ακόμη δηλώσεις του υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος ανέφερε πως στόχος του είναι η δημιουργία κράτους του πολίτη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει στο κύριο θέμα της την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση και γράφει ότι το ΔΗΚΟ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με την ΕΔΕΚ προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερη υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος Σπύρου Κυπριανού. Προβάλλει πρωτοσέλιδα τη στρατιωτική άσκηση του Αττίλα "Ταύρος" και γράφει ότι τουρκικά F16 και F4 προσγειώθηκαν χθες στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι συστάθηκε το Συμβουλευτικό Σώμα Τουρισμού, που σύμφωνα με τον Υπουργό Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Κυριάκο Χριστοφή αποτελεί πρωτοποριακό θεσμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γράφει ακόμη ότι η Κύπρος έχει περισσότερους λόγους από άλλες χώρες να επιδιώκει τον ύψιστο βαθμό αποτελεσματικότητας κι επιτυχίας στις προσπάθειές της στο χώρο της κοινοτικής συνεργασίας.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 5 November 1997 - 12:14:16 UTC