Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό, οι επαφές του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στις Βρυξέλλες και το θέμα που προέκυψε από δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Θάνου Μιχαήλ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα ΣΤΟ σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" στο κύριο θέμα γράφει ότι η υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη για τις προεδρικές εκλογές του 1998 προχωρεί αταλάντευτη και δεν είναι διαπραγματεύσιμη, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Μανώλη Χριστοφίδη και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δυναμική, σοβαρή και εντυπωσιακή χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης την αμερικανική πρωτοβουλία, που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται στην τελική της φάση, προσθέτει.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι αναζητείται φόρμουλα για τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και όχι προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους, με τρόπο που να ανατρέπεται το νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι όλες τις ελπίδες του, ώστε να βγει το ΔΗΚΟ από αδιέξοδα, ο Σπύρος Κυπριανού φέρεται να τις συγκεντρώνει στον Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος, προσθέτει, σε καμμιά περίπτωση δεν άφησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να σκεφθεί ότι θα υποβάλει υποψηφιότητα.

"Η Μάχη" γράφει ότι η πρώτη πολιτική πράξη στην οποία θα επιδοθεί ο Γιώργος Ιακώβου, σε περίπτωση που αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα είναι η κατάργηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η μετατροπή του σε σύγχρονη αμυντική πολιτική με την Ελλάδα. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι μέχρι να εντοπισθούν και να αποφασισθούν οι ανάγκες ιατρικών μηχανημάτων, να προκηρυχθούν προσφορές, να κατοχυρωθούν, να εκγκριθούν τα σχετικά κονδύλια και να γίνουν οι αγορές, τα μηχανήματα αυτά είναι πλέον πεπαλαιωμένα και έχουν ξεπερασθεί από την τεχνολογία.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού απαίτησε χθες να φύγει από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Γενικός του Διευθυντής, Θάνος Μιχαήλ, και πως το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες υπογραμμίζουν ότι εγείρεται μέγα θέμα τάξης από τις γνωστές δηλώσεις του κ. Μιχαήλ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι ηλεκτρίζεται η ατμόσφαιρα ενόψει των προεδρικών εκλογών, με επιθέσεις από το ΔΗΚΟ και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου εναντίον του Προέδρου Κληρίδη.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι σε επίκεντρο διπλωματικών ζυμώσεων για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κατά κύριο λόγο, αλλά και τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετατράπηκαν χθες οι Βρυξέλλες, με κινητήριο άξονα την εντονότατη δραστηριότητα του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σε άλλο θέμα, επισημαίνεται ότι σε τεντωμένο σχοινί προχωρούν οι σχέσεις ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, μετά τη σαφή δήλωση Αναστασιάδη ότι η υποψηφιότητα Κληρίδη δεν είναι διαπραγματεύσιμη και τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου πως η υποψηφιότητητα παραμένει μέχρι τέλους.

Η "Χαραυγή" αναφέρει ότι με πειστικό, ύφος, εκσυγχρονιστικό πνεύμα και τεκμηριωμένες θέσεις σε όλε τις πτυχές του εθνικού μας θέματος και της εσωτερικής διακυβέρνησης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Ιακώβου, παρουσίασε χθες ενώπιον του λαού ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι σάλο προκάλεσαν οι ανεπίτρεπτες δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Θάνου Μιχαήλ, σχετικά με την παραίτηση του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη από το Υπουργείο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις προγραμματισμένες για σήμερα αντικατοχικές εκδηλώσεις των μαθητών και γράφει ότι σύμφωνα με λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας, το Υπουργείο ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί να εμποδίσει τους μαθητές να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους. Αλλού, αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, με τις οποίες ζητούσε την απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Θάνου Μιχαήλ, από τη θέση του, λόγω των δηλώσεών του υπέρ του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρεται στο ταξίδι του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στις Βρυξέλλες, και εκτιμά ότι κύρια σημεία της προσπάθειάς του, είναι η διευκόλυνση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η όσο το δυνατό στενότερη σύνδεση της Τουρκίας με αυτή. Γράφει ότι χθες το βράδυ η Αστυνομία βρισκόταν σε πλήρη κινητοποίηση, για αποτροπή επεισοδίων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΑΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 14 November 1997 - 7:24:40 UTC