Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/11/1997 (ΚΥΠΕ) Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν την ορκωμοσία των νέων υπουργών που αντικατέστησαν τους υπουργούς του Δημοκρατικού Κόμματος, τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού για το Κυπριακό και τις δηλώσεις Ντίνου Μιχαηλίδη, καθώς και τις επαφές του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Τουρκία και τις επιδιώξεις της Αγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο, "Δέσμη Μέτρων θα προωθήσει ο Χόλμπρουκ", γράφει ότι η εκτίμηση αυτή προέρχεται από έγκυρη πηγή. Η δέσμη θα περιλαμβάνει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, το Κυπριακό, τις σχέσεις Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και της ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλού, ο "Α" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Προσθέτει ότι στις αρχές της προσεχούς βδομάδας, το ΔΗΚΟ θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του.

Η "Αλήθεια" στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Προς νέα κοινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς την ερχόμενη βδομάδα στην παρουσία του Ντιέγκο Κόρντοβεζ". Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς. Η "Α", αναφερόμενη στην ορκωμοσία των πέντε νέων υπουργών, παραθέτει δήλωση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Θάνου Μιχαήλ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ντίνο Μιχαηλίδη "γενναίο πολιτικό που με τις δηλώσεις του κούνησε τα λιμνάζοντα νερά".

Η "Μάχη", προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο, "Σενάριο Ντενκτάς στα χέρια Χόλμπρουκ". Γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς υπέβαλε δέσμη προτάσεων για λύση του Κυπριακού το οποίο επεξεργάστηκαν προηγουμένως ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ισμαίλ Τζεμ. Αναφέρει ότι ο Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε ανησυχίες μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη όπου ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών Χόλμπρουκ.

Η "Σημερινή" αναφέρει στο κύριο θέμα της ότι οι "Τούρκοι δυναμιτίζουν τη διαδικασία του Χόλμπρουκ" αφού κύριος στόχος τους είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Ο Χόλμπρουκ, προσθέτει, επιδεικνύει την πρόθεση να ξεκινήσει μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Αλλού, η "Σ" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν ενεργεί για διάσπαση άλλου κόμματος. Γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο κ. Κυπριανού είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο τις προεδρικές εκλογές.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα του ότι "Την αναγνώριση θέτει σαν όρο και η Αγκυρα". Αναφέρεται σε φόρμουλα Χόλμπρουκ για ίση συμμετοχή Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ενώ επενδύει την πρωτοβουλία στην ευρωπαϊκή προοπτική. Ο "Φ" δημοσιεύει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες σχετικά με το σεμινάριο επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την Τουρκία καθώς και Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών. Αναμένεται ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει σημαντικές επαφές στο περιθώριο των εργασιών.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Τουρκική Τορπίλλη", αναφέρει ότι ενώ η κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την έναρξη μιας αποφασιστικής πορείας στο Κυπριακό, η Αγκυρα αξίωσε τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για την επανάληψη των δικοινοτικών συνομιλιών. Προβάλλει επίσης τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία στη Λευκωσία, ενόψει των αντικατοχικών εκδηλώσεων για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία Κόρντοβεζ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν έφυγε από την Κύπρο με άδεια χέρια. Η "CM" αναφέρεται σε δήλωση του Σπύρου Κυπριανού ότι το ΔΗΚΟ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, σε αντίθεση με δηλώσεις του Ντίνου Μιχαηλίδη ότι δεν είναι.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 13 November 1997 - 12:06:21 UTC