Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι συνεχιζόμενες επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, οι διεργασίες για δημιουργία συμμαχιών για τις προεδρικές εκλογές και η νέα αναταραχή στους κόλπους των γιατρών του δημοσίου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Μηνιγγίτιδα στο Μενεού", γράφει ότι μαθήτρια της τρίτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μενεού προσβλήθηκε από μικροβιακή μηνιγγίτιδα, αλλά οι αρχές δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν, παρ' όλον ότι περιμένουν κι' άλλα κρούσματα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Κύπρο, το 40 με 50% των νεκρών από θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα είναι θύματα του αλκοόλ.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "ΕΔΕΚ: Αποτελεί πρόκληση η πρόσκληση του ΑΚΕΛ να συγκυβερνήσουμε με Ιακώβου", γράφει ότι η ΕΔΕΚ με χθεσινή ανακοίνωσή της, απορρίπτει την πρόταση του ΑΚΕΛ για υποστήριξη Ιακώβου, ενώ συγχρόνως απορρίπτει τελεσίδικα και το θέμα Μαρκίδη. Αλλού γράφει ότι μετά τη χθεσινή παραίτηση του προεδρείου του κλάδου, δεν αποκλείεται διάσπαση των γιατρών του δημοσίου και δημιουργία νέας συντεχνίας τους.

"Η Μάχη" με τίτλο "ΑΛΤ στα σχέδια του Ντενκτάς", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Ιωάννη Κασουλίδη, οι οποίες σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν σαφείς αποδέκτες τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και στέλλουν το μήνυμα ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους Ντενκτάς για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι "υγιέστατο".

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ναυαγεί το διευρυνόμενο μέτωπο ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Νέων Οριζόντων - Οικολόγων" γράφει ότι μετά τη χθεσινοβραδινή αποτυχία του Σπύρου Κυπριανού να πείσει το Βάσο Λυσσαρίδη, "σβήνουν" οι πιθανότητες για υποστήριξη της υποψηφιότητας Μαρκίδη από μια διευρυμένη συμμαχία κεντρώων δυνάμεων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι παιδιά του Δημοτικού Σχολείου γέμισαν τα βουλευτικά έδρανα, στέλλοντας διάφορα μηνύματα μέσα στο πλαίσιο της "Εβδομάδας Παιδιού".

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό του θέμα, με τίτλο "Εξαφάλισε συναίνεση για συνέχιση διαλόγου", αναφέρεται στο αποτέλεσμα των επαφών Κόρντοβεζ στην Κύπρο για επανέναρξη του διαλόγου αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές. Αναφέρεται και σε νέα στροφή Ντενκτάς, που μιλά τώρα για διαπραγματεύσεις επί διακρατικής βάσης. Αλλού, γράφει ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί κατέρχονται σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την 1η Δεκεμβρίου.

Η "Χαραυγή" προβάλλει στο κύριο της θέμα και υπό τον τίτλο "Στόχος των τρίτων η Τουρκία στην ΕΕ", σχετική δήλωση του ανεξαρτήτου υποψηφίου προέδρου Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχει πρωτοβουλία στο Κυπριακό, αλλά πυρόσβεση". Γράφει ακόμα, ότι οι προκλητικές δηλώσεις Χάνεϊ συζητήθηκαν χθες, εκτός ημερησίας διάταξης, στην ολομέλεια της βουλής.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφερόμενη στις επαφές Κόρντοβεζ, γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα έλθει ξανά στην Κύπρο το Μάρτιο, προς διερεύνηση της διαδικασίας για επανάληψη του διακοινοτικού διαλόγου. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Ντενκτάς πήγε στην Αγκυρα για αγγειογράφημα και για επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" αναφέρεται στη δήλωση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ ότι η γραμμή αντιπαράταξης τον σόκαρε, ύστερα από περιήγησή του στη περιοχή από αξιωματούχους της ΟΥΝΦΙΣΥΠ. Αλλού γράφει, ότι σύμφωνα με το νέο Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Μιχαλάκη Μιχαηλίδη, οι προοπτικές για τον τουρισμό στον επόμενο χρόνο είναι πολύ ευοίωνες.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 21 November 1997 - 8:24:41 UTC