Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/11/1997 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες στο προεκλογικό σκηνικό, οι χθεσινές δηλώσεις του Ντιέγκο Κόρντοβεζ για τη λύση του Κυπριακού και το ζήτημα που προέκυψε με τον κλάδο των κυβερνητικών γιατρών, αποτελούν τα κύρια θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Ακαρπες οι προσπάθειες για τρίτο" γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, όσον αφορά τον ίδιο και το κόμμα του για τις προεδρικές εκλογές, και θα τις υποβάλει για έγκριση στο Εκτελεστικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αύριο Κυριακή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ οργανώνει αύριο μεγαλειώδη συγκέντρωση, στις 11.30 το πρωί, στη Λευκωσία, εγκαινιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία υπέρ της υποψηφιότητας και της επανεκλογής του Γλαύκου Κληρίδη.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα γράφει ότι οριστικά αύριο το ΔΗΚΟ παίρνει τελεσίδικες αποφάσεις σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, αφού ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού συγκάλεσε συνεδρία του Εκτλεστικού Γραφείου στις 9.00 το πρωί και της Κεντρικής Επιτροπής στις 11.30. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το κύριο μήνυμα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, διαβίβασε στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι, όπως αποκάλυψε ο Ειδικός Σύμβουλός του στο Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές θα αρχίσει μια συνεχής διαδικασία διαπραγμάτευσης, που θα καταλήξει στη λύση του Κυπριακού.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Τελευταία ευκαιρία" γράφει ότι δύο σημαντικά μηνύματα έστειλε προς τις δύο κοινότητες της Κύπρου και τις ηγεσίες τους, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ύστερα από τις επαφές που είχε στην Κύπρο. Οτι θα επιστρέψει τον Μάρτιο για μια επίμονη και συνεχή διαδικασία με στόχο τη λύση του Κυπριακού και ότι το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας δεν πρόκειται να συνεχισθεί επ' άπειρον. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι άκαρπη απέβη και η ύστατη προσπάθεια του Σπύρου Κυπριανού να πείσει τον Αλέκο Μαρκίδη να είναι υποψήφιος πρόεδρος, σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης.

"Η Σημερινή" γράφει πως σαφή προειδοποίηση ότι η διεθνής κοινότητα θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες γία λύση του Κυπριακού, εάν αποτύχει και η νέα πρωτοβουλία που αρχίζει τον Μάρτιο, διατύπωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι δεν παραιτείται τελικά το προεδρείο του κλάδου των κυβερνητικών γιατρών, αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος γύρω από τη συμφωνία με την κυβέρνηση, που αφορά ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Νέα αποτυχία οδηγεί σε διεθνή αδιαφορία" γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, προειδοποίησε χθες ότι η διεθνής κοινότητα θα υιοθετήσει "κυνική" προσέγγιση στο Κυπριακό, αν αποτύχει ή παρατραβήξει και η νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, που θα εκδηλωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι τελεία και παύλα θέτει το Σ.Κ. ΕΔΕΚ στις προεκλογικές ζυμώσεις, ξεκαθαρίζοντας οριστικά ότι δεν αποσύρεται η υποψηφιότητα Λυσσαρίδη.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Προηγείται ο Γιώργος Ιακώβου" και υπότιτλο "Στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό 50,4%", γράφει ότι τόσο οι πληροφορίες και εκτιμήσεις πολιτικών κύκλων όσο και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν τη σταθερή ανοδική πορεία του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιώργου Ιακώβου. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι σε εντατικές διαβουλεύσεις, μετά τις προεδρικές εκλογές, ευελπιστεί ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, αφού εξασφάλισε, όπως είπε, τη συναίνεση των Κληρίδη και Ντενκτάς να προσέλθουν στις συνομιλίες αυτές ως εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο αξιωματούχος των ΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, προειδοποίησε ότι το πρωτοφανές ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του Κυπριακού θα εξασθενήσει, εκτός εάν επιτευχθεί πρόοδος. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κύπρος προέβη σε έντονη διαμαρτυρία προς τα Ηνωμένα Εθνη για την πρόσφατη αύξηση των τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 22 November 1997 - 14:31:53 UTC