Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/12/1997 (ΚΥΠΕ)

Οι χθεσινές δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και το θέμα της αναμενόμενης ανακοίνωσης των προθέσεων του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη κατά πόσον θα κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" γράφει ότι διάσταση απόψεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης σημειώθηκε χθες με αφορμή τις δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ σχετικά με τις δυο νομοθεσίες στην Κύπρο και τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα εικοσιτετράωρα έγιναν πια ώρες για το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη από τον οποίο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού περιμένει το ξεκαθάρισμα των προθέσεών του στην πρόταση να διεκδικήσει σαν ανεξάρτητος υποψήφιος τις προεδρικές εκλογές του 1998.

Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ διευκρίνισε χθες ότι "εάν οι δυο κοινότητες επιθυμούν την ένταξη της ομόσπονδης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε είναι φυσικό ότι πρέπει να υπάρξει μια νομοθεσία η οποία θα ισχύει σε όλο το νησί". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο ήταν ευρέως γνωστό και στο εξωτερικό το ότι η ΕΛΔΥΚ διαθέτει πλέον στη δύναμή της και άρματα μάχης και ως εκ τούτου τίποτα δεν άλλαζε με την αναφορά του Προέδρου Κληρίδη σε μια συνεστίαση.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Καθαρές κουβέντες" γράφει ότι έντονη φημολογία και παρασκήνιο αναπτύχθηκε χθες γύρω από την υποψηφιότητα Μαρκίδη αν και ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται να αποφάσισε ότι δεν θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές, με το ΔΗΚΟ πλέον να βρίσκεται στο ψάξιμο για άλλον υποψήφιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν αναμιγνύεται στα κομματικά και δεν κομματίζεται σύμφωνα με χθεσινή ενυπόγραφη δήλωση του προκαθήμενου της Εκκλησίας.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πλησιάζει η ώρα μηδέν", εκτιμά ότι πλησιάζει η ώρα μηδέν για την ανακοίνωση των αποφάσεων της "τρίτης ανεξάρτητης υποψηφιότητας", η οποία καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, αφού είναι προγραμματσμένη για αύριο, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι πιλότοι της συντεχνίας ΠΑΣΥΠΙ προειδοποιούν με λήψη δυναμικών μέτρων και καταγγέλλουν τη Γιουροσύπρια για αρνητική στάση στα εργατικά ζητήματα.

"Ο Φιλελέυθερος" με τίτλο "Ντεφάκτο αναγνώριση Τ/κ θεσμών", γράφει ότι ο Βαν ντεν Μπρουκ ζήτησε εναρμόνιση των νομοθεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του ψευδοκράτους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι μόνο η κυπριακή νομοθεσία θα εφαρμοσθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της νήσου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, διπλασιάστηκε η κατά κεφαλή κατανάλωση ρεύματος στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Δημήτρης Χριστόφιας: Δεν εγκαταλείπω των αγώνα του ΑΚΕΛ", παραθέτει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, με την οποία θέτει τέρμα στη σεναριολογία περί παραιτήσεώς του από την ηγεσία του κόμματος. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, έμμισθος του ΔΗΣΥ, υπεύθυνος του κόμματος για θέματα Αστυνομίας, έχει δώσει οδηγίες σε δυο λοχίες που υπηρετούν στη Λάρνακα, να παρακολουθούν τις κινήσεις των υποστηρικτών του Γιώργου Ιακώβου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο 23χρονος Βρετανός, Κιθ Χόλιγουντ, που υπηρετεί στις βρετανικές βάσεις, καταδικάστηκε χθες από το επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας, σε εξάμηνη φυλάκιση για σειρά κλοπών από εστιατόρια και μπυραρίες στην Αγία Νάπα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία έχει ακυρώσει προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια νε μειωθεί η μακροχρόνια ένταση με την Ελλάδα.

Η εβομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Η CISCO εισάγει νέο δείκτη", παραθέτει δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της CISCO, Σωκράτη Σολομίδη, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία θα εφαρμόσει νέο, πιο ακριβή, δείκτη των επιδόσεων του Χρηματιστηρίου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο κλάδος ασφαλειών ζωής, "υποφέρει" από μεγάλο αριθμό ακυρώσεων συμβολαίων, παρά την υγιή ανάπτυξή του.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 3 December 1997 - 16:11:53 UTC