Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/12/1997 (ΚΥΠΕ) Η μετάβαση πέραν των 1000 Ε/Κ στα κατεχόμενα για προσκύνημα στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα απασχολεί με εκτεταμένα ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό τα σημερινά πρωτοσέλιδα φύλλα των εφημερίδων. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τα διάφορα σενάρια για τις προεδρικές εκλογές, ενώ προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη αναφορικά με τις δηλώσεις Χάνεϊ για τους εποίκους.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Στο προσκήνιο Γ. Κρανιδιώτης Μ. Ηλιάδης" γράφει ότι με πρόταση του ΔΗΚΟ τα ονόματα αυτά επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο των προεδρικών εκλογών, ενώ επικαλούμενος πληροφορίες γράφει ότι ο Αλέκος Μαρκίδης έχει πλέον αποφασίσει οριστικά να μην είναι υποψήφιος. Ακόμη προβάλλει πρωτοσέλιδα το προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα και γράφει ότι ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες για τους 1000 προσκυνητές.

Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "Παραπλανεί το ΑΚΕΛ" και επικαλούμενη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρεται σε "παραπλανιτική" πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας "Χαραυγή" (που προβάλλει τη θέση ότι ο Ιακώβου θα κερδίσει τον Πρόεδρο Κληρίδη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών με 50,4%). Επίσης προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη σύμφωνα με τον οποίο το θέμα των εποίκων μετά τις δηλώσεις του Βρετανού Ειδικού Αντιπροσώπου Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δεν έχει λήξει.

"Το Θάρρος" έχει κύριο τίτλο "Συγκίνηση - Αγανάκτηση" και γράφει ότι αυτά ήταν τα συναισθήματα 1044 προσκυνητών που μετέβησαν χθες στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Επίσης γράφει ότι ο Αλέκος Μαρκίδης έδωσε την πρώτη ένδειξη ότι προβληματίζεται για τις προεδρικές εκλογές, όταν ερωτηθείς κατά πόσο η παράταση των φημών που τον φέρουν υποψήφιο θίγεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε ότι δεν θίγει αλλά ενισχύει τους θεσμούς ο προβληματισμός για την ενάσκηση ενός καθ'όλα συνταγματικού δικαιώματος.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πολιτική σφίγγας συνεχίζει ο Μαρκίδης", γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, επιστρέφοντας ψες στην Κύπρο, δεν ξεκαθάρισε τη θέση του αναφορικά με τη φημολογούμενη υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι σχέσεις κυβερνητικών γιατρών και της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ βρίσκονται στην "κόψη του ξυραφιού", αφού οι γιατροί αξιώνουν την παραίτηση του ΓΓ της συντεχνίας, Γλαύκου Χατζηπέτρου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Θέτει θέμα εμπλοκής Τ/Κ στις ενταξιακές" ο Βαν ντεν Μπρουκ, γράφει ότι δεν αναμένεται να υποβάλει προτάσεις, αλλά θα βολιδοσκοπήσει ατύπως και τις δυο πλευρές, σε χωριστές επαφές του με τους δυο ηγέτες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αντιμετωπίζει θετικά την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου και διαβεβαιώνει ότι είναι ευτυχής που οι ενταξιακές θα αρχίσουν το πρώτο εξάμηνο του 1998.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ψηφοθηρούν σε βάρος της άμυνας", εκτιμά ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά για χάρη "μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων", αποκαλύπτοντας την άφιξη 50 ελληνικών αρμάτων μάχης στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι το ψευδοκράτος είχε έντονη παρουσία στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου και "έκλεψε την παράσταση", χωρίς, όπως ισχυρίζεται, να υπάρξει κινητοποίηση της επίσημης Κύπρου, όπως σε άλλες περιπτώσεις.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 1 December 1997 - 7:24:41 UTC