Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/12/1997 (ΚΥΠΕ) Οι συνεχιζόμενες διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές με τη συνέχιση της αβεβαιότητας γύρω από πιθανή υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη, η έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο και η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς του 1998, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Αισιόδοξα μηνύματα" αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών ενώπιον της Βουλής για τους προϋπολογισμούς του 1998 και γράφει όρτι όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 1998 είναι ενθαρρυντικές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, η Αλβανία και η Βουλγαρία αποτελούν τις δυο πιο σημαντικές πηγές εισαγωγής ναρκωτικών στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Προέχει η λύση του Κυπριακού τονίζει ο Κληρίδης και όχι ποια γενιά θα κυβερνήσει", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις οποίες υποστήριξε την πιο πάνω θέση, και εκτιμά ότι το μυστήριο γύρω από πιθανή υποψηφιότητα Μαρκίδη, θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, το τηλεφώνημα στην οικία του Γιαννάκη Μάτση, που πυροδότησε εικασίες για κλίμα τρομοκρατίας, είχε γίνει από Σριλανκέζο.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Διευθυντήριο προτείνει ο Χριστόφιας", γράφει ότι οι προσπάθειες εγκλωβισμού, όπως τις χαρακτηρίζει, του ΔΗΚΟ από το ΑΚΕΛ συνεχίζονται, αφού η προσφορά των έξι υπουργείων συνοδεύτηκε με πρόταση για σύσταση διευθυντηρίου με τη συμμετοχή των ηγετών των δυο κομμάτων. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ότι πόρρω απέχουμε από τη διχοτόμηση, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Βέβαιος ο Κυπριανού για το Μαρκίδη", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνεχίζει να είναι βέβαιος ότι ο Αλέκος Μαρκίδης θα υποβάλει υποψηφιότητα, υποστηρίζοντας μάλιστα με χθεσινές δηλώσεις του, ότι η υποψηφιότητα αυτή θα είναι νικηφόρα. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή έκκληση του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, ώστε να αφεθεί η οικονομία μακριά από κομματικά συμφέροντα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Εντονες ζυμώσεις αλλά όλα ρευστά", γράφει ότι εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές, χωρίς όμως να σημειώνονται οποιαδήποτε βήματα προόδου σε ότι αφορά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Αλέκου Μαρκίδη. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Ρώσου Πρωθυπουργού στην τουρκική "Σαμπάχ", κατά την οποία ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν είπε ότι ο μοναδικός τρόπος για ματαίωση της πώλησης των S - 300 στην Κύπρο, είναι η αποστρατικοποίηση της νήσου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Να διαφυλαχθεί η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας", αναφέρεται σε ψήφισμα της Ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς - Πράσινοι/Βόρεια Αριστερά, που συνήλθε χθες και προχθές στη Λευκωσία και το οποίο υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και την επανένωση του νησιού. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού προέβη χθες σε νέες καταγγελίες εναντίον στελεχών του ΔΗΣΥ, αναφορικά με πιέσεις στελεχών του ΔΗΚΟ, να μην υποστηρίξουν τις αποφάσεις της ηγεσίας του κόμματος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με αξιωματούχους του τουρκικού ΥΠΕΞ, ακυρώθηκε προγραμματισμένη πρόσκληση της Τουρκίας στο δείπνο που θα παρατεθεί για τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Αλλού αναφέρεται στην καταδίκη από εκπρόσωπο του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, των πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το βόρειο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντάς τις ως προκλητικές.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly", αναφέρεται στο ταξίδι του Προέδρου Κληρίδη στο Λουξεμβούργο και γράφει ότι αυτό το Συμβούλιο Κορυφής θα είναι πολύ σημαντικό για την παραπέρα ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Σε άλλο σημείο αμαφέρεται σε συνέντευξη του Τ/Κ μέλους της Επιτροπής για τους Αγνουμένους, Ρουστέμ Τατάρ, στην εφημερίδα, στην οποία είπε ότι οι Τ/Κ θα είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους, μέχρι το τέλος του έτους.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 12 December 1997 - 7:24:08 UTC