Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1997 (ΚΥΠΕ) Η πρόταση Μαρκίδη για σχηματισμό "οικουμενικής κυβέρνησης", η "πίστωση χρόνου" από πλευράς ΔΗΚΟ αλλά και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων αποτελούν το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προβάλλονται επίσης από τις εφημερίδες.

"Ο Αγών" έχει κύριο τίτλο "Πίστωση Χρόνου" και γράφει ότι ενώ Χριστόφιας και Ιακώβου επιβεβαίωσαν χθες πως ο Σπύρος Κυπριανού διαβουλεύεται μαζί τους, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ έδωσε νέα πίστωση χρόνου στον Αλέκο Μαρκίδη για να συνεχίσει τις επαφές του πριν ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις. Γράφει ακόμη ότι στοιχεία για 200 Ε/Κ αγνοούμενους που χάθηκαν στις πρώτες σκληρές μάχες της εισβολής θα είναι οι πρώτες πληροφορίες που θα δώσει ο Ντενκτάς στον Πρόεδρο Κληρίδη σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι "Κακοήθεις Μέθοδοι" χρησιμοποιούνται για να πλήξουν τον Πρόεδρο Κληρίδη και το ΔΗΣΥ, ενώ χθες ο Αλέκος Μαρκίδης αντί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα "φρόντισε να ξαναλλάξει τα δεδομένα και να τα επαναφέρει στην ασάφεια και στις πυθιακές ερμηνείες". Επίσης προβάλλει δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι, ενώ τα κατεχόμενα έχουν καταστεί άντρο διεθνούς παρανομίας κάποιοι στην Ευρώπη προσπαθούν να θέσουν και δεύτερο θέμα με στόχο να ανακόψουν την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Προπαγάνδα στον αέρα" γράφει ότι ο Χριστόφιας εφαρμόζει, κατά την έκφρασή της, "το ψέμα, τη χάλκευση πληροφοριών και την κινδυνολογία για να αποκλέψειτην ψήφο του λαού", σύμφωνα με πληροφορίες που φέρουν το ΓΓ του ΑΚΕΛ να εκμεταλλεύεται "ψυχρά και αθέμιτα" το πρόβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών. Γράφει ακόμη ότι χωρίς προοπτική και απόλυτα ακαδημαϊκή χαρακτηρίζεται η δήλωση Μαρκίδη για "οικουμενική κυβέρνηση", αφού παραμένουν οι υποψηφιότητες Κληρίδη και Λυσσαρίδη.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Παράταση στο σίριαλ" γράφει ότι ανοιχτό αφήνει το θέμα της υποψηφιότητάς του ο Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος πρότεινε σχηματισμό "οικουμενικής κυβέρνησης" και παράδοση της σκυτάλης από τους πολιτικούς της γενιάς του '60 σε κάποιο νεότερο. Γράφει ακόμη ότι ο Τούρκος Σαριτσιτσεκλί παραδέχθηκε ενοχή και κρίθηκε ένοχος για υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς, ενώ ανέφερε στο δικαστήριο πως μεταξύ άλλων η Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας του ανέθεσαν να εξακριβώσει κατά πόσο αφίχθησαν στην Κύπρο οι S300.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "'Πίστωση Χρόνου' μέχρι την Κυριακή" και γράφει ότι ο Μαρκίδης διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του για την προεδρία, ενώ παράλληλα έριξε το γάντι στις πολιτικές ηγεσίες για να εξετάσουν κατά πόσο μπορεί συναινετικά να παραδώσουν τη σκυτάλη σε κάποιο νεότερο. Ακόμη αναφέρεται στη διεθνή έρευνα για τα Μαθηματικά και την Επιστήμη που κατατάσσει την Κύπρο στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 45 χώρες και γράφει ότι τα αποτελέσματά της θα συζητηθούν στη Βουλή.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι "Ολόπλευρη Συμπαράσταση" προς την Κύπρο εξέφρασε χθες η 4η Σύνοδος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που συνέρχεται στη Λευκωσία με πρόσκληση του ΑΚΕΛ. Επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες γράφει ότι ο Αλέκος Μαρκίδης δέχθηκε απειλές τον τελευταίο καιρό προκειμένου να μην τολμήσει να κατέλθει ως υποψήφιος, αλλά φαίνεται ότι έλαβε την οριστική του απόφαση και παρά τις απειλές θα κατέλθει ως υποψήφιος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράθεσης και κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί πακέτο προτάσεων το οποίο η τουρκική πλευρά έχει ήδη αποδεχθεί. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν τα χέρια για την Κύπρο και 10 ανατολικοευρωπαϊκές χώρες χωρίς να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 11 December 1997 - 8:24:12 UTC