Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1997 (ΚΥΠΕ)

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο για διεύρυνση και η σημασία της απόφασης για την κύπρο, καθώς και οι αντιδράσεις της Τουρκίας για τον αποκλεισμό της από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι διεργασίες των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, η αναμονή για ξεκαθάρισμα του προεκλογικού σκηνικού εν αναμονή της απόφασης Μαρκίδη και οι νέες προαγωγές στην Αστυνομία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα, που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", στο κύριό του θέμα, κάτω από τον τίτλο, "Αποφασίζει ο Αλέκος Μαρκίδης", γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθαρίζει σήμερα ή το αργότερο αύριο Τρίτη την οριστική απόφασή του για το κατά πόσο θα διεκδικήσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού στην εφημερίδα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Κύπρος είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για διεύρυνση, ενώ η Τουρκία αντιδρά έντονα στον αποκλεισμό της από τη διεύρυνση.

Η "Αλήθεια", στο πρωτοσέλιδό της θέμα υπό τον τίτλο, "Εξοργισμένη η Τουρκία διέκοψε το διάλογο με την ΕΕ", αναφέρει ότι η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτει τον πολιτικό διάλογο με την ΕΕ, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μετά τον αποκλεισμό της από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι στο ΔΗΚΟ αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο να υποστηριχθεί ο Γιώργος Ιακώβου, αν ο Αλέκος Μαρκίδης τελικά δεν θα είναι υποψήφιος.

"Το Θάρρος", κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο, "Παιχνίδι διάσπασης στο ΔΗΚΟ", γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, όταν φθάσει στο σημείο να αποφασίσει υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με πηροφορίες της εφημερίδας. Γράφει ακόμη, ότι στέλεχος του ΔΗΚΟ δήλωσε στην εφημερίδα ότι μεγάλη μερίδα της βάσης του κόμματος, θ'αντιταχθεί σε μια τέτοια απόφαση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι όλα τα θέματα που άπτονται του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, βρίσκοτναι στο επίκεντρο σύσκεψης στο Ελληνικό Πεντάγωνο.

"Η Σημερινή", υπό τον τίτλο, "Διάσταση απόψεων στο ΔΗΚΟ για την υποστήριξη Ιακώβου", γράφει στο κύριό της θέμα ότι το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και στα εσωτερικά του θέματα, ενώ υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με την πιθανότητα υποστήριξης Ιακώβου από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Αλλού αναφέρει ότι οι Νέοι Ορίζοντες κατέρχονται αυτόνομα στις προεδρικές εκλογές, με την υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος Νίκου Κουτσού, στην περίπτωση που δεν κατέλθει ως υποψήφιος ο Αλέκος Μαρκίδης.

"Ο Φιλελεύθερος", στο βασικό του θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο, "Κλειδί τώρα, η Βρετανία μετά την απόφαση της ΕΕ", γράφει ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο στο Κυπριακό, αφού καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλής οποιαδήποτε εκτίμηση, για τον τρόπο αντίδρασης της τουρκικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι αυτή τη βδομάδα και κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος της, ο Αρχηγός της Αστυνομίας θ'ανακοινώσει της προαγωγές στην Αστυνομία, σε τέσσερις βαθμούς. Γράφει ακόμη, ότι αναμένεται σήμερα συνάντηση του Αρχηγού της Αστυνομίας, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο, "Στήριξη Ιακώβου από τον πρώτο γύρο", γράφει στο κύριο της θέμα ότι η υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου από τον πρώτο γύρο των εκλογών, αποτελεί μια από τις επιλογές του ΔΗΚΟ, αν τελικά δεν κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές ο Αλέκος Μαρκίδης, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού. Αλλού γράφει ότι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ανέλαβε διεθνή εκστρατεία για την προστασία των πλοιάρχων, από απάνθρωπες και αναχρονιστικές μεθόδους και πρακτικές.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 15 December 1997 - 12:09:39 UTC