Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/12/1997 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή περιπέτεια της νεαρής μοναχής Νεκταρίας με τη φημολογούμενη απαγωγή της, η χθεσινή ανακοίνωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι ο διάλογος στην Κύπρο είναι νεκρός, οι συνεχιζόμενες διεργασίες στα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές και η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Μοναχισμό επέλεξε η νεαρή Νεκταρία", γράφει ότι η νεαρή αποφάσισε να παραμείνει για πάντα στη Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου και επέστρεσψε ήδη στο Μονή. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Αλέξη Γαλανού, σύμφωνα με τις οποίες, αν δεν κατέλθουν στις προεδρικές εκλογές οι Σπύρος Κυπριανού, Ντίνος Μιχαηλίδης και Αλέκος Μαρκίδης, θα υποβάλει ο ίδιος υποψηφιότητα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Απαγωγή θρίλλερ της μοναχής Νεκταρίας χθες από μοναστήρι", γράφει ότι η μοναχή Νεκταρία δηλώνει πως δεν έχει παράπονο και ζήτησε να γυρίσει στη Μονή, ύστερα από την απαγωγή της εκ προμελέτης, που θα ζήλευε και το καλύτερο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Αλλού αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στα κόμματα και γράφει ότι από το 1992 μέχρι σήμερα, τους έχουν παραχωρηθεί τέσσερα εκατομμύρια λίρες.

"Η Μάχη", στο πρωτοσέλιδό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Γαλανός, η λύση αποφυγής διάσπασης", γράφει ότι ο βουλευτής Αλέξης Γαλανός φαίνεται ότι θα είναι ο υποψήφιος που το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές, μετά την αναμενόμενη ανακοίνωση της μη υποβολής υποψηφιότητας από τον Αλέκο Μαρκίδη, αφού έτσι θα αποφευχθεί η διάσπαση του κόμματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι εναντίον του Τούρκου κατασκόπου Σαριτσιτσεκλί, το Κακουργιοδικείο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6,5 χρόνων, για υπόθεση κατασκοπείας για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

"Η Σημερινή", στο βασικό της θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Τερματίζει το διάλογο ο Ντενκτάς", γράφει ότι η τουρκική πλευρά αντιδρά με σκλήρυνση της πολιτικής της στο Κυπριακό, λόγω της απόφασης της ΕΕ για την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου και την απόρριψη της Αγκυρας, να περιληφθεί στις υποψήφιες χώρες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η μονιμοποίηση του εκτάκτου προσωπικού στην ημιδημόσια υπηρεσία, αντιμετωπίζεται θετικά από την Κοινοβουλευτική Υπεπιτροπή, η οποία παραδέχεται πως η απασχόληση προσωπικού για αρκετά χρόνια πρέπει να τύχει μόνιμης διευθέτησης.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο του θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Κρίση με παζάρεμα Ευρώπης - Τουρκίας", γράφει ότι η Ευρώπη έστελνε χθες μήνυμα στην Αγκυρα να μην κλείσει τις πόρτες και να συνεχίσει το διάλογο, ενώ η Τουρκία συνέχιζε την επιχείρηση δημιουργίας κρίσεως στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αλλο δημοσίευμα γράφει ότι η ΑΤΗΚ έχει εκδηλώσει πρόθεση για αυξομειώσεις στα τηλεφωνικά τέλη μέσα στο 1998, για τις οποίες όμως τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Δ. Χριστόφιας: Συνενωτική η υποψηφιότητα Ιακώβου", αναφέρεται στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του ΑΚΕΛ, στην οποία ο ΓΓ του Κόμματος έκανε έκκληση προς όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις, να στηρίξουν από κοινού την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου. Αλλού αναφέρεται στις αιχμές που άφησε χθες ο Δημήτρης Χριστόφιας κατά της κυβέρνησης Κληρίδη, ότι η ΚΥΠ παρακολουθεί τηλέφωνα πολιτικών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι συνομιλίες είναι νεκρές λέει ο Ντενκτάς", αναφέρεται σε χθεσινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη, με την οποία κλείνει η πόρτα για παραπέρα διακοινοτικό διάλογο, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο. Αλλού γράφει ότι σε έκθεσή του ο ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Αναν, καλεί τις δυο πλευρές στην Κύπρο να εισαγάγουν νέες προσεγγίσεις στο κυπριακό πρόβλημα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 16 December 1997 - 7:54:25 UTC