Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1998 (ΚΥΠΕ) Με τη σημερινή ημέρα των εκλογών για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά όλες οι κυπριακές εφημερίδες, πολλές με ολοσέλιδες φωτογραφίες των υποψηφίων.

"Ο Αγών" έχει τίτλο "Η ώρα της αλήθειας για τους εφτά μονομάχους" και γράφει ότι μετά από μια έντονη προεκλογική αντιπαράθεση, ο Κύπριος ψηφοφόρος επιλέγει σήμερα αυτόν που θεωρεί καταλληλότερο για να τον οδηγήσει στον 21ον αιώνα. Αλλού αναφέρεται σε συνάντηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Απόφαση Ευθύνης" γράφει ότι 446.731 ψηφοφόροι οδηγούνται στις κάλπες με τη σκέψη στην ιστορικότερη καμπή του Κυπριακού, και σημειώνει τη μεγάλη σημασία της τάσης των 25.402 νέων ψηφοφόρων. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, με τις οποίες υπογραμμίζει ότι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι σημαντικά για το μέλλον της Κύπρου.

Η "Επιλογή", με κύριο τίτλο "Γιατί αποκαλείται Τρικ - αδόρος ο Ντίνος", αναφέρεται στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη και τον κατηγορεί ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε βίους παράλληλους Σπύρου Κυπριανού και Ανδρέα Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι ο ΔΗΣΥ αποπειράθηκε να εξοντώσει πολιτικά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

"Η Μάχη" προβάλλει ολοσέλιδη φωτογραφία του υποψηφίου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον τίτλο "Απόφαση ευθύνης". Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση φωτογραφίζει τον Γλαύκο Κληρίδη ως τον υποψήφιο που επιθυμεί να αναδειχθεί στην προεδρία και υποστηρίζει ότι ο ελληνικός Τύπος βλέπει συνεργασία Κληρίδη - Βάσου Λυσσαρίδη.

"Τα Νέα" προβάλλλουν ολοσέλιδη φωτογραφία του ηγέτη του ΣΚ ΕΔΕΚ και υποψήφιου για την προεδρία, Βάσου Λυσσαρίδη, με τίτλο "Μαγκιά και Λεβεντιά". Αλλού προβάλλει δηλώσεις του κ. Λυσσαρίδη με τις οποίες ευχαριστεί το λαό γιατί φαίνεται, όπως σημειώνει, να αναθέτει ρυθμιστικό ρόλο στην ΕΔΕΚ.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Μεγάλη 'μάχη' για τα ποσοστά", γράφει ότι και οι επτά υποψήφιοι αισιοδοξούν για τα σημερινά αποτελέσματα τα οποία θα είναι καθοριστικά για το δεύτερο γύρο των εκλογών. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες που μετέβησαν στο Μόναχο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κούρδος Μουσταφά Ογκάν, ο οποίος μίλησε για ομαδικό τάφο Ε/Κ στα κατεχόμενα, κρατά το στόμα του κλειστό, προφανώς γιατί φοβάται για τη ζωή του.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Αφετηρία τελικής αναμετρήσεως" και εκτιμά ότι το σημερινό αποτέλεσμα θα βαρύνει στην πλάστιγγα των συμμαχιών και γράφει ότι πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις από τα εκλογικά επιτελεία και τους υποψήφιους. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, στην οποία είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ότι ΗΠΑ και Βρετανία πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία, για επίλυσή του.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Κάντε τη σωστή επιλογή" αφιερώνει ολόκληρη σχεδόν την πρώτη της σελίδα σε μεγάλες φωτογραφίες του ανεξάρτητου υποψηφίου, Γιώργου Ιακώβου, και προεκλογικής του συγκέντρωσης. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι σύμφωνα με τον Διευθυντή Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών, δέκα χιλιάδες περίπου ψηφοφόροι αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο από το εξωτερικό για να ψηφίσουν, κυρίως την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ημέρα της απόφασης", γράφει ότι τα μάτια στρέφονται σήμερα προς την Πάφο, από όπου θα ανακοινωθεί το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, με το μεγαλύτερο μέχρι τώρα αριθμό εκλογέων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι Τ/Κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές δεν δικαούνται, με βάση το Σύνταγμα του 1960 να ψηφίσουν στη σημερινή αναμέτρηση αφού ψηφίζουν μόνο για τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ/ΜΜ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 8 February 1998 - 7:24:08 UTC