Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/02/1998 (ΚΥΠΕ) Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών είναι, όπως αναμενόταν, το πρώτο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας των εφημερίδων. Δεσπόζει επίσης η είδηση για ανεύρεση πτώματος Γαλλίδας τουρίστριας σε πηγάδι στην Ξυλοτύμπου.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Ευρύτερη αποδοχή της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη" γράφει ότι ο κυπριακός ελληνισμός εξέδωσε την ετυμηγορία του. Από σήμερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης αρχίζει συναντήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ συμβούλευσαν τον Πρόεδρο του κόμματος να έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ και όλα τα άλλα στελέχη που διαφώνησαν με την απόφαση Ιακώβου. Ο "Α" γράφει επίσης ότι η δεύτερη δημοσκόπηση των εταιρειών Cymar και VPRC στις 2 Φεβρουαρίου ήταν εκείνη που πλησίασε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ψήφος ενότητας η απόφαση ευθύνης του λαού". Το βασικό μήνυμα που το εκλογικό επιτελείο του Γλαύκου Κληρίδη έστειλε σε ολόκληρη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι ότι σε αυτές τις προεδρικές εκλογές σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, το βασικό κριτήριο που πρέπει να έχει υπόψη του ο ψηφοφόρος είναι ποιός είναι ο υποψήφιος και καταλληλότερος για χειρισμό του εθνικού θέματος. Η "Α" γράφει ότι το ΑΚΕΛ και ο Γιώργος Ιακώβου "έπνιξαν" κυριολεκτικά τους Ενωμένους Δημοκράτες και το Γιώργο Βασιλείου με μια "οργανωμένη εκστρατεία εναντίον τους".

Η "Επιλογή" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "60% αποδοκιμάζουν τον Κληρίδη". Η "Ε" τονίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού ζήτησε επιτακτικά την αλλαγή της πενταετίας "της αποκατάστασης των 62, της απόπειρας παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας και τον εξαγνισμό του πραξικοπήματος". Η "Ε" αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα αναφέρονται ότι οι εκλογές κρίθηκαν από τον πρώτο γύρο.

Το "Θάρρος" κάτω από τον πηχυαίο τίτλο "Μήνυμα νίκης" γράφει ότι η απόφαση ευθύνης των πολιτών έναντι της υπερκομματικής και εθνικής υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη και η αποδοκιμασία στην "ανεπαρκή" υποψηφιότητα του Γιώργου Ιακώβου ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Το "Θ" γράφει ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν αρθρόα, συγκεκριμένα στη Λευκωσία 90%, στη Λεμεσό 95%, στην Αμμόχωστο 92,3%, στη Λάρνακα 91,72% και στην Πάφο 90,42%

Η "Σημερινή" στον τίτλο της "Με συμμαχίες νίκης προχωρεί ο Γλαύκος Κληρίδης", γράφει ότι για τον Πρόεδρο Κληρίδη υπάρχουν περισσότερες συγκλίσεις με την ΕΔΕΚ, όπως το δόγμα και η πορεία προς την Ευρώπη. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, σύμφωνα με πληφορορίες, θα ψηφίσουν κατά βούληση με μια δυναμική που ευνοεί τον κ. Κληρίδη. Υποστήριξη προς το Γ. Κληρίδη αναμένεται να εκφράσει και ο Αλέξης Γαλανός όπως και οι Νέοι Ορίζοντες και οι Φιλελεύθεροι. Η "Σ" αναφέρεται στον ξαφνικό θάνατο του γνωστού γυναικολόγου Χριστόφορου Μελάρη, ο οποίος πέθανε χθες βράδυ ξαφνικά από ανακοπή καρδίας.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Οι μικροί βγάζουν Πρόεδρο" και αναφέρει ότι στήθος με στήθος έκοψαν το νήμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών οι δύο βασικοί μονομάχοι. Ο Γλαύκος Κληρίδης συγκέντρωσε ποσοστά πέρα του ΔΗΣΥ ενώ ο Γιώργος Ιακώβου δεν κατάφερε να πλησιάσει τα εκλογικά ποσοστά του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Ο "Φ" γράφει ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης θα απαιτήσει τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ως ο ρυθμιστής πλέον των προεδρικών εκλογών. Σήμερα το απόγευμα η πρόταση αυτή θα συζητηθεί σε συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ και στη συνέχεια στην Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Καλή βάση για την αλλαγή" γράφει ότι η πρώτη μάχη των προεδρικών εκλογών έληξε με τις δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε σημαντική πλεονεκτική θέση αφού ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Ιακώβου προηγήθηκε με ποσοστό 40,6%. Η "Χ" γράφει ότι εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από πηγάδι βάθους 100 ποδών στην περιοχή Ξυλοτύμπου το πτώμα της Γαλλίδας που είχε εξαφανιστεί από τα Χριστούγεννα. Ο οδηγός ταξί, Κυριάκος Ανδρέα Ζανά, ο οποίος είχε συλληφθεί σε σχέση με την εξαφάνισή της, οδήγησε την Αστυνομία στο χώρο όπου βρέθηκε το πτώμα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 9 February 1998 - 7:24:11 UTC