Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υποψηφίων που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο και των δύο μονομάχων Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Ιακώβου που άρχισαν χθες αποτελούν το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα την αποτρόπαια δολοφονία της Γαλλίδας τουρίστριας με τη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για ανεύρεση του φονικού όπλου και άλλων τεκμηρίων.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Εθνική Συμφιλίωση με Οικουμενική Κυβέρνηση" προβάλλει τις προτάσεις που υπέβαλε η ΕΔΕΚ στους δύο μονομάχους του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Ιακώβου. Αναφέρεται επίσης στην ομολογία του Κυριάκου Ζανά ότι σκότωσε με τέσσερις πυροβολισμούς τη Γαλλίδα τουρίστρια και στον ισχυρισμό του ότι είχε λογομαχήσει με το θύμα.

Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Σαφής Δυναμική" και γράφει ότι όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα που εξάγετο από τις δημοσκοπήσεις ότι η δυναμική που θα αναπτυχθεί στο δεύτερο γύρο θα είναι προς όφελος της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη. Γράφει ακόμη ότι πενιχρή φαίνεται να είναι τελικά η συνεισφορά του Σπύρου Κυπριανού στο Γιώργο Ιακώβου, ενώ ο Αλέξης Γαλανός πήρε μόνος του σχεδόν ισόποσο ποσοστό με εκείνο του κ. Κυπριανού.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Ενότητα πολιτικών δυνάμεων" και γράφει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις Νέοι Ορίζοντες, Φιλελεύθεροι και Αλέξης Γαλανός θα υπερψηφίσουν το Γλαύκο Κληρίδη, ενώ ΕΔΕΚ και ΕΔΗ κλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση απορρίπτοντας σίγουρα τον κ. Ιακώβου. Γράφει ακόμη ότι στο χειρότερό τους σημείο βρίσκονται οι σχέσεις ΑΚΕΛ και ΕΔΗ ύστερα από αποκαλύψεις ότι στενό πρόσωπο της οικογένειας Χριστόφια διέδιδε ψίθυρους εναντίον του κινήματος.

Η "Επιλογή" έχει τίτλο "Στα σκαριά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα" γράφει ότι, ενώ η ένταση των διαβουλεύσεων για το β' γύρο των προεδρικών εκλογών κυριαρχεί στην επικαιρότητα, το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού σχήματος φαίνεται να τροχιοδρομείται με πρώτο τεκμήριο τις σχετικές δηλώσεις Λυσσαρίδη - Κυπριανού. Προβάλλει εκτιμήσεις του ΔΗΚΟ ότι μόνο η υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου έχει δυναμική νίκης.

"Η Σημερινή" έχει τίτλο "Στηρίζουν Γλαύκο Κληρίδη" και γράφει ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις διαβουλεύσεις του β'γύρου των εκλογών δίνει προβάδισμα στο Γλαύκο Κληρίδη. Γράφει ακόμη ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης για την επίτευξη συνεργασίας στο β'γύρο των εκλογών ζητά συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και μετατροπή του Εθνικού Συμβουλίου σε Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Κρίσιμες ζυμώσεις επί πολλών επιπέδων", αναφέρει ότι έντονες διαβουλεύσεις με τους υποψηφίους που δεν έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών άρχισαν από χθες οι δύο μονομάχοι. Ο "Φ" αναφέρει επίσης ότι επτά χιλιάδες ψηφοφόροι θα έλθουν με επιπρόσθετες πτήσεις από την Ελλάδα κυρίως, ύστερα από έκκληση των εκλογικών επιτελείων προς τις Κυπριακές Αερογραμμές. Η μεγάλη μάζα αναμένεται να φθάσει το Σάββατο.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Εμπρός για τη νίκη της Αλλαγής". Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο λαός, με την ψήφο του έδειξε ξεκάθαρα ότι αποδοκιμάζει την πενταετία Κληρίδη και ότι επιθυμεί την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Η "Χ" προβάλλει επίσης την έκκληση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρου Κυπριανού προς το Βάσο Λυσσαρίδη για εκλογή του Γιώργου Ιακώβου. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε αισιοδοξία για την εκλογή του κ. Ιακώβου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι μια μέρα μετά το αδιέξοδο των εκλογών, οι δύο μονομάχοι άρχισαν να αναζητούν υποστήριξη από τους χαμένους για το δεύτερο γύρο. Η Αστυνομία, σύμφωνα με τη "CM" πιστεύει ότι το πτώμα που περισυνελλέγη χθες ανήκει στον ερασιτέχνη ψαρά, Λοϊζο Ασκάνη, ο οποίος χάθηκε πριν από εννέα μήνες στα ανοικτά της Πάφου.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 10 February 1998 - 7:24:08 UTC