Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές και τα διάφορα σενάρια σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχηματισμό και τις υπουργοποιήσεις, καθώς και η επικείμεη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη αποτελούν τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμη τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Βαγδάτης και Ηνωμένων Εθνών καθώς και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Συντονίζονται Ελλάδα - Κύπρος ενόψει των ενταξιακών" αναφέρεται στην επίσκεψη Κρανιδιώτη στην Κύπρο κατά την οποία θα κυριαρχήσει το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προχωρεί στις τελικές του αποφάσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ η ΕΔΕΚ αποφασίζει αύριο σχετικά με τη μορφή και το μέγεθος της συμμετοχής της σε αυτή.

Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "Ευκαιρία στην Ειρήνη" γράφει ότι οι ΗΠΑ αντίκρυσαν με σκεπτικισμό την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ιράκ και ΟΗΕ και θα περιμένουν να δουν αν η Βαγδάτη έχει πραγματικά τη διάθεση να κάνει αυτά που διατείνεται στη συμφωνία. Γράφει ακόμη ότι ο Σπύρος Κυπριανός συνάντησε χθες απρόσμενη αντίδραση στελεχών του ΔΗΚΟ, ενώ σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος είναι να επιμείνει στη διαγραφή των διαφωνούντων.

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Σύλληψη Ιακώβου" γράφει ότι χθες εξεδόθη διάταγμα ένταλμα σύλληψης του τέως υποψηφίου προέδρου, το οποίο και θα εκτελεσθεί πάραυτα αν δεν παρουσιαστεί στις 6 Ιουλίου κατά την εκδίκασή της υπόθεσης του για το προεκλογικό τρίπτυχο. Γράφει ακόμη ότι "ετσιθελικά" ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιμένει στην παραμονή του στο πρώτο τη τάξει αξίωμα του κομμουνιστικού κόμματος, παραβλέποντας τις ευθύνες του από την εκλογική ήττα αλλά και επιδιώκοντας να "πνίξει" τις όποιες αντιδράσεις ή φιλοδοξίες στελεχών που επιδιώκουν κομματική ανέλιξη.

Η "Επιλογή" έχει τίτλο "Ναυάγιο στα περί Οικουμενικής" γράφει ότι η "αδελφική" συμπεριφορά του Προέδρου Κληρίδη και του ΔΗΣΥ έναντι των "αποστατών" του ΔΗΚΟ αποτελεί τη βασικότερη αιτία ενίσχυσης της ρήξης των σχέσεων μεταξύ Προεδρικού και ΔΗΚΟ το οποίο έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί έναντι των εξελίξεων. Γράφει ακόμη ότι αναθεώρηση της κυβερνητικής απόφασης για την Πολυτεχνική Σχολή ζητά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Πρύτανης Μιλτιάδης Χαχολιάδης.

"Η Σημερινή με κύριο τίτλο "Ξεκαθαρίζουν όλα αύριο" αναφέρεται στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ ύστερα από την οποία το κόμμα θα δώσει τις τελικές του θέσεις στον Πρόεδρο Κληρίδη. Γράφει ακόμη ότι το ΔΗΚΟ "τινάζει στον αέρα" την πρωτοβουλία Τάσσου Παπαδόπουλου για επαφή με τους διαφωνούντες που έγινε στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας "επανασυγκόλλησης" του κόμματος.

"O Φιλελεύθερος", κάτω απο τον τίτλο "Οροι εντολής για Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής", αναφέρεται στον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ στο Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής. Αλλού γράφει ότι ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βρετανός ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 12 Μαρτίου στο Λονδίνο στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, για συζήτηση του θέματος της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η "Χαραυγή", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Χαμόγελο Ειρήνης" αναφέρεται στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του ΟΗΕ και του Ιράκ για επιθεώρηση των οπλοστασίων του Σάνταμ Χουσέιν. Αλλού γράφει ότι το μέλλον της Αρχής Λιμένων Κύπρου "κρέμμεται από μια κλωστή" και αναφέρεται στο πρόβλημα της ρευστότητας, την "έλλειψη βούλησης" από πλευράς διοίκησης και κυβέρνησης για αναζωογόνηση των λιμανιών και του "ψυχρού πολέμου" που έχει κηρύξει κατά της λιμενικής βιομηχανίας η Τουρκία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη Βαγδάτη και λέγει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον θα δώσει ευκαιρία στη συμφωνία αυτή. Γράφει επίσης ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Κόλπο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στις συναντήσεις που θα έχει ο Βρετανός ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 24 February 1998 - 7:24:08 UTC