Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/02/1998 (ΚΥΠΕ) Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, καθώς και η τελική σύνθεση, και η σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό Κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Αντισυνταγματικός ο διορισμός του Γιώργου Βασιλείου", αναφέρεται σε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο διορισμός του κ. Βασιλείου και η δημιουργία υφυπουργείων, αντίκεινται προς το Σύνταγμα. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε πληροφορίες από τα ΗΕ, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 16 Μαρτίου.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ορκίζεται η κυβέρνηση ευρείας αποδοχής του Προέδρου Κληρίδη", γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει τελικά ο Χρίστος Σολωμής, ενώ απερρίφθη ο Νίκος Κουτσού, που είχε προσωπικά συμφέροντα σχετικά με τον τομέα της υγείας. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, έρχεται στην Κύπρο στις 23 Απριλίου, ημέρα εθνικής εορτής της χώρας του.

Η "Επιλογή" κάτω από τον τίτλο "Δυστοκία μέχρι την τελευταία στιγμή", γράφει ότι ενώ σήμερα πραγματποιείται η επίσημη πρώτη της κυβέρνησης, ουδεμία ανακοίνωση σχετικά με τη σύνθεσή της δεν έγινε, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως γράφει, θεώρησε ότι δεν είναι σωστό να προαναγγέλλονται τα ονόματα των υπουργών. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Ιακώβου, με τις οποίες υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε αμερικανική πρωτοβουλία.

"Η Μάχη" με τίτλο "Συντροφικά μαχαιρώματα", υποστηρίζει ότι αυτά γίνονται στο ΑΚΕΛ μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Ανδρέα Χρήστου, ενώ ο ΓΓ του κόμματος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει στο πρώτο τη τάξει αξίωμα του ΑΚΕΛ, χωρίς να δεκτεί οποιαδήποτε συζήτηση, όπως γράφει. Αλλού αναφέρει ότι χθες συνελήφθησαν δυο Σύριοι, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την απαγωγή και το βιασμό 20χρονης Ουκρανής.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Κόπηκε ο Κουτσού στο παρασκήνιο", γράφει ότι ύστερα από παρέμβαση του ΔΗΣΥ, το Υπουργείο Υγείας παραμένει στο Χρίστο Σολωμή, ενώ ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων απέρριψε πρόταση του Προέδρου Κληρίδη να διοριστεί Επίτροπος Αποδήμων. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε άκυρη την άδεια λειτουργίας του ιδιωτικού καναλιού "Λουμιέρ", ενώ το κανάλι συνεχίζει τη λειτουργία του.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Παρασκήνιο για συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, άμεση επιδίωξη των ξένων μεσολαβητών στο Κυπριακό, είναι μια απευθείας συνάντηση των δυο ανδρών, που θα στοχεύει στη διάρρηξη του μεγάλου αδιεξόδου, που παρεμποδίζει την επανέναρξη του διαλόγου. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεί, ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σημαντικό σταυροδρόμι της ιστορίας της.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ομπρέλα κυριαρχίας προωθεί ο Χάνεϊ", γράφει ότι ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ έκανε χθες τις πρώτες επίσημες κρούσεις για την προώθηση της φόρμουλας ομπρέλα που επεξεργάστηκε με τον Βαν Ντεν Μπρουκ, η οποία προνοεί συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ σε κοινή αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές. Σε άλλο σημείο γράφει ότι 82 υπάλληλοι της ΚΕΟ απολύθηκαν από την εταιρεία, για λόγους αυτοματοποίησης και μείωσης της παραγωγής.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο Κληρίδης υπό κατηγορίαν", γράφει ότι ο αποκλεισμός του Νίκου Κουτσού, ο οποίος κατηγορεί τον Πρόεδρο Κληρίδη για αναξιοπιστία, απειλεί την κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Σε άλλο σημείο γράφει ότι πάνω από δυο χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τα οποία τα περισσότερα έχουν εκδοθεί από την πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 28 February 1998 - 7:24:08 UTC