Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/03/1998 (ΚΥΠΕ) Η τελετή εγκατάστασης του Γλαύκου Κληρίδη στο προεδρικό αξίωμα για μια δεύτερη θητεία, οι προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αποτελούν τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι η λύση που επιδιώκει είναι η ομοσπονδία με σύστημα που θα εξασφλίζει ότι η κάθε κοινότητα θα διαχειρίζεται τις δικές της υποθέσεις με πλήρη ισοτιμία. Αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα ναρκωτικά, η οποία σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιβάλλει σκληρή νομοθεσία για τα ναρκωτικά και εκτιμά ότι οι προσπάθειες της Κύπρου έχουν μειώσει τη δραστηριότητα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στο μήνυμα και την πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη προς τον Ντενκτάς από το βήμα της Βουλής για συνεργασία για μια νέα Κύπρο σε ένα νέο αιώνα και σημειώνει την επιδίωξη του Προέδρου να οδηγήσει στην Κύπρο στον 21ο αιώνα με λυμένα τα προβλήματα. Γράφει ότι ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού απέρριψε δύο προτάσεις για συμμετοχή στην κυβέρνηση Κληρίδη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρχαν αντικειμενικοί και όχι πολιτικοί λόγοι για τη μη υπουργοποίηση του κ. Κουστού.

Η "Επιλογή" γράφει ότι η πρεμιέρα για 8τη νέα κυβέρνηση ήταν δύσκολη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να χαμηλώσει τους τόνους στην κόντρα που δημιουργήθηκε μεταξύ των ΝΕ.Ο. και του ΔΗΣΥ. Προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού στη χθεσινή τελετή εγκατάστασης ότι επαυξάνονται οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και όλων έναντι της ιστορίας και των μελλοντικών γενεών. Κάλεσε επίσης τις πολιτικές δυνάμεις σε ενότητα, που επιβάλλεται από την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η Κύπρος.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Αλλαγή στην Αμυνα" αναφέρει ότι Αθήνα και Λευκωσία προωθούν περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο τη μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ένα μικρό αλλά μοντέρνο και αποτελεσματικό στρατό. Οι τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού θα ληφθούν σε μεγάλη πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργικού, κατά την οποία τόνισε την ανάγκη εποικοδομητικής συνεργασίας. Οι νέοι Υπουργοί αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους μεθαύριο.

Η "Σημερινή" προβάλλει την πρόσκληση Κληρίδη στον Ραούφ Ντενκτάς για συνεργασία στον αγώνα προς εξεύρεση δίκαιης λύσης και τη δημιουργία μιας νέας Κύπρου, που θα είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας, όπως είπε. Ο Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του ιδίου και άλλου στελέχους των ΝΕ.Ο συνιστά πολιτική πράξη καταδιώξης ιδεών και πολιτική πράξη που καθιστά τη νέα κυβέρνηση ελάχιστης αποδοχής και αξιοπιστίας. Γράφει ότι οι αποφάσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ) θα λαμβάνονται με σταθμισμένη ψήφο, όπως προτείνεται σε έγγραφο της ΕΔΕΚ.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει επίσης τις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, σύμφωνα με τις οποίες η λύση του Κυπριακού δεν είναι δύσκολη υπόθεση, φτάνει να υπάρχει καλή θέληση από κάθε πλευρά. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να πετύχει πρόοδο και να σπάσει τα αδιέξοδα. Γράφει ότι η ΕΔΕΚ εισηγείται όπως κάθε μέλος του ΣΕΠ έχει μία ψήφο ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δικαίωμα ψήφου. Η πρόταση της ΕΔΕΚ προνοεί ότι καμιά απόφαση δεν ισχύει εάν δεν επικυρωθεί με την υπογραφή του Προέδρου.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε σε γενικολογίες τόσο στο Κυπριακό και τις εξελίξεις όσο και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στις προγραμματικές του δηλώσεις. Το ΑΚΕΛ, αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, θα κρίνει τη νεά κυβέρνηση από το έργο της ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας ΑΛΦΑ Λτδ ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας δικαστικά μέτρα εναντίον του "ΛΟΓΟΥ", ο οποίος ισχυρίζεται ότι η ΑΛΦΑ παρεμβαίνει στις συχνότητές της.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι γυναίκα-υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου προτίθεται να ενάγει την Τράπεζα και ένα εκ των προϊσταμένων της για σεξουαλική παρενόχληση, ζητώντας πέραν των 200,000 ως αποζημίωση. Η εφημερίδα γράφει ότι υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η Τράπεζα προσπάθησε να καλύψει την υπόθεση. Γράφει ακόμη ότι τα ΗΕ καλούν τους εκδρομείς του τριημέρου να μην εισέλθουν στη νεκρή ζώνη, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ανεπιθύμητο περιστατικό.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 1 March 1998 - 10:24:15 UTC