Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, με τις οποίες επιβεβαιώνεται η αδιαλλαξία του Ντενκτάς και το αδιέξοδο στις συνομιλίες, αποτελούν το κύριο θέμα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη κατά τη λήξη του 14ου Μαραθώνιου Αγάπης Αγνοουμένων, καθώς και άλλα εσωτερικά θέματα και συνεντεύξεις.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις Κόρντοβεζ" γράφει ότι με την επισημοποίηση του αδιεξόδου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κόρντοβεζ στην Κύπρο, αφού δεν πέτυχε να μεταλλάξει την τουρκική απαίτηση για "διακρατικές" συνομιλίες. Προβάλλει συνέντευξη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, στην οποία ο κ. Χριστόφιας ουσιαστικά καλεί τον Πρόεδρο Κληρίδη σε διάλογο, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις στο εθνικό θέμα.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα που τιτλοφορεί "Ο λόγος στο Σ. Ασφαλείας" γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. είπε ότι τώρα εναπόκειται στο Σ.Α. να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ σχετικά με τους στόχους και τη διαδικασία του ιδεολογικού συνεδρίου του κόμματος, τη δημιουργία του Συμβουλίου Πολιτικού Προβληματισμού και τη λειτουργία του Διαχειριστικού Συμβουλίου.

"Η Μάχη" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Αποτυχία και Αδιέξοδο" και αναφέρει ότι ο Ντενκτάς ζητεί αλλαγή της βάσης επί της οποίας διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Γράφει ότι κατά τη λήξη του Μαραθώνιου Αγνοουμένων ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε την ανάγκη όλοι να είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε πληροφορίες και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ήταν και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κατάλληλα και να διερευνήσει, πληροφορίες, όταν χρειάζεται.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Τελικά... ναυάγησε ο Ντ. Κόρντοβεζ" αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου του αξιωματούχου του ΟΗΕ, ενώ προβάλλει και δηλώσεις Ντενκτάς ότι θεωρεί "νεκρό" το διάλογο και τη λύση ομοσπονδίας. Δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης στην οποία αναφέρει ότι ο ανένδοτος πόλεμος εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος θα συνεχιστεί εντονότερα και με όλα τα μέσα.

"Ο Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Αποτυχία Κόρντοβεζ λόγω Ντενκτάς", ενώ προβάλλει επίσης συνέντευξη του Κόρντοβεζ στην οποία αναφέρει ότι για 30 χρόνια οι δύο πλευρές μιλούν για τα ίδια πράγματα και ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κατάσταση προσωρινής παράλυσης. Σε άλλο θέμα αποκαλύπτει τις παραμέτρους που επεξεργάζονται Αθήνα και Λευκωσία για να προωθήσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που αποτελείται από έξι σημεία.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Να καταγγελθούν Ντενκτάς - Αγκυρα" προβάλλει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ στην οποία τονίζεται ότι η αδιάλλακτη στάση του Ντενκτάς και της Αγκυρας πρέπει να καταγγελθεί διεθνώς. Προβάλλει τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ μετά από συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, κατά την οποία της έθεσε την άποψή των Αθηνών ότι πρέπει να γίνουν βήματα για να αντιστραφεί η κλιμάκωση των εξοπλισμών στην Κύπρο, αρχίζοντας από τα αεροπλάνα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Αδιέξοδο" προβάλλει τη δήλωση του Κόρντοβεζ ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να επαναρχίσουν συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Προβάλλει ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε περί 14 αγνοουμένων στη ζωή, στο οποίο αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην υπόθεση, την οποία οι συγγενείς των αγνοουμένων προσπαθούν να μειώσουν.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ)
(Μ.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 22 March 1998 - 9:24:09 UTC