Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1998 (ΚΥΠΕ) Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, η αναμενόμενη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, το προσχέδιο νομοσχεδίου για φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων και οι πληροφορίες της Ιντερπολ, σύμφωνα με τις οποίες καταζητούμενος Ιάπωνας τρομοκράτης βρίσκεται στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών", στο πρωτοσέλιδό του θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Νέα στρατηγική θα καθορίσει το Εθνικό", γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στη χάραξη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό υπό το πρίσμα των διαμορφωμένων εξελίξεων μετά και την αμερικανική εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Οπως γράφει η χάραξη της νέας πολιτικής θα επηρεαστεί από την επίσκεψη Μίλερ την ερχόμενη Δευτέρα, τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα και τα αποτελέσματα της καθόδου Χόλμπρουκ. Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ επέκριναν χθες τις νέες απειλές που εξαπέλυσε η Τουρκία για τους S - 300.

Η "Αλήθεια", στο κύριο της δημοσίευμα, με τίτλο, "Στο συρτάρι το ΣΕΠ λόγω της άρνησης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ", αναφέρεται στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και γράφει ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που έκρινε την πρόταση της ΕΔΕΚ για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ), ως αντισυνταγματική και οι διαφωνίες των πολιτικών κομμάτων κατά τη συνεδρία ως προς την υλοποίησή του, φαίνεται να στέλλουν το όλο θέμα στις "ελληνικές καλένδες". Σε άλλη είδηση γράφει ότι η κυβέρνηση ετοίμασε προσχέδιο νομοσχεδίου για τη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων και σύντομα θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους για συζήτηση του θέματος.

"Η Μάχη", με τίτλο, "Ο Κλίντον καλεί σε συνομιλίες", γράφει στο κύριό της θέμα ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζουν τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης στις ΗΠΑ και την πρόταση προς τις δύο πλευρές θα μεταφέρει εκ μέρους του Προέδρου Κλίντον, ο Ειδικός Απεσταλμένος του, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου για ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του κόμματος και είπε ότι "αυτό διέγνωσε από το άγχος και την αγωνία που διακατέχει τη βάση του κόμματος", ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού να μην υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

"Η Σημερινή", κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο, "Αρση 'βέτο' και εμπάργκο", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να άρει το ελληνικό βέτο έναντι των χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων προς την Τουρκία και η Κύπρος αφήνει ανοικτή την άρση του εμπάργκο σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Ιάπωνας Ούτσι Τοσιγιάσου, ο οποίος κατηγορείται για τη διενέργεια της φονικής επίθεσης με δηλητηριώδη αέρια στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Τόκιου, το 1995 βρίσκεται στην Κύπρο και καταζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες της Ιντερπολ. Οπως γράφει το δημοσίευμα, ο Τασιγιάσου διέμενε στη Λεμεσό από τις 12 Μαρτίου.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριό του θέμα, κάτω από τον τίτλο, "Κληρίδης: Στην Αθήνα ενόψει Χόλμπρουκ", γράφει ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, αμέσως μετά την επίσκεψη Μίλερ την ερχόμενη εβδομάδα και λίγες μέρες πριν από την κάθοδο Χόλμπρουκ στην περιοχή, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των εισηγήσεων που η ελληνική πλευρά αναμένει ότι θα υποβληθούν από τις ΗΠΑ. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος προειδοποίησε ότι ξένοι, προσπαθούν να επιβάλουν λύση, απειλώντας την Κύπρο με θερμό επεισόδιο, εάν δεν κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Η "Χαραυγή", στο βασικό της θέμα, με τίτλο, "Ανησυχία για τις προθέσεις ΗΠΑ", αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβούλιου και γράφει πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό, το αδιέξοδο, η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, η εμπλοκή των Αμερικανών, ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και η πρόταση της ΕΔΕΚ για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Αλλού γράφει ότι στο Υπουργείο Αμυνας προμηνύεται εργατική αναταραχή, μετά τις εορτές του Πάσχα, αφού οι ωρομίσθιοι κυβερνητικοί υπάλληλοι του κλάδου είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τα απεργιακά μέτρα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΣΥΠ απαγόρευσε σε Βρετανούς στρατιώτες της Δύναμης να επισκέπτονται την Αγία Νάπα, μετά το περιστατικό κατά το οποίο ένας Βρετανός τουρίστας έχασε την όρασή του στο δεξί του μάτι όταν του επιτέθηκαν Βρετανοί ειρηνευτές. Η αγγλόφωνη εφημερίδα αναφέρεται και στην αναζήτηση του Ιάπωνα τρομοκράτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της Ιντερπολ, βρίσκεται στην Κύπρο από τις 12 Μαρτίου. Ο Ιάπωνας τρομοκράτης διενήργησε επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Τόκιου το 1995, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 16 April 1998 - 6:24:09 UTC