Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1998 (ΚΥΠΕ) Το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Αυστριακού Υπουργού Εξωτερικών, θέματα που αφορούν την άμυνα και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου Τόμας Μίλερ απασχολούν το σημερινό Τύπο.

"Ο Αγών" αναφέρει ότι ο επικίνδυνος Ιάπωνας τρομοκράτης Ουάτσι Τοσιγιάσου, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "Αούμ Σιν Ρι Κίο", βρίσκεται στην Κύπρο από τις 12 Μαρτίου και καταζητείται από την αστυνομία. Ο "Α" σημειώνει ότι η Κύπρος δεν έχει συμφωνία έκδοσης με την Ιαπωνία και ο τρομοκράτης δεν μπορεί να απελαθεί. Ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτριος Δήμος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν επίκειται θερμό επεισόδιο, τονίζοντας ότι ενόψει της ενταξιακής πορείας της Κύπρου χρειάζονται ειρηνικοί χειρισμοί, σύνεση και σωφροσύνη.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης άφησε αιχμές εναντίον του βουλευτή Μάριου Ματσάκη και άλλων πολιτικών και επισήμων προσώπων αναφορικά με ενέργειες εναντίον των βρετανικών βάσεων. Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών ότι παρασύρεται κόσμος που στο τέλος καταλήγει στη φυλακή και είπε ότι η ασυλία του βουλευτή δεν ισχύει στο έδαφος των βρετανικών βάσεων. Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι επιβάλλεται να εμπλακεί ενεργότερα ο ιδιωτικός τομέας στην προσπάθεια εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η "Μάχη", σε αποκλειστική πρωτοσέλιδη είδηση, γράφει ότι 14 μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ "αλώνιζαν" την Τετάρτη για 20 λεπτά εντός του FIR Λευκωσίας, παραβιάζοντας τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και αναφέρει ότι διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι απεκάλυψαν ότι οι Ισραηλινοί πιλότοι "μαζεύουν ίχνη" των ραντάρ της Εθνικής Φρουράς. Ανεμοθύελλα που έκπληξε χθες τη Λάρνακα προκάλεσε τεράστιες ζημιές, παρασύροντας αποκομμένα δένδρα, πινακίδες και ταρακουνίζοντας οχήματα και ανατρέποντας πέντε μικρά αεροσκάφη ισραηλινής και ένα κυπριακής ιδιοκτησίας που ήταν σταθμευμένα στο αεροδρόμιο.

Η "Σημερινή" αναφέρεται σε έντονη δραστηριότητα της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ώστε να συμμετάσχει η Τουρκία στις ενταξιακές διαδικασίες των πέντε χωρών του δεύτερου κύκλου διεύρυνσης ως συνδεδεμένο μέλος, να διευρυνθούν οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και να δοθούν στην Αγκυρα θεσμικά προνόμια που έχουν τα έντεκα υπό ένταξη κράτη. Γράφει ότι η προσπάθεια του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα έχει τρία χαρακτηριστικά, δηλαδή θα είναι διαρκής μέχρι να υπάρξει επιτυχία, οι συνομιλίες θα διεξάγονται με ένα γρήγορο ρυθμό και ο χώρος των συνομιλιών, που εκτιμάται ότι θα πρέπει να είναι κοντά στην Ουάσιγκτον.

Ο "Φιλελεύθερος" επικαλείται καλά ενημερωμένη πηγή στη Λευκωσία, η οποία παραδέχθηκε ότι με την εξαίρεση της Ρωσίας το κλίμα μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για παρέμβαση του σώματος στο Κυπριακό δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Προβάλλει δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη Γκεόρκι Μουράτοφ ότι οι προσπάθειες της Μόσχας για συζήτηση του Κυπριακού στο ΣΑ συνεχίζονται χωρίς όμως να υπάρχουν εγγυήσεις για την κατάληξή τους. Γράφει ότι η Λευκωσία έχει στείλει σαφές μήνυμα προς τους ξένους μεσολαβητές να μην χρησιμοποιήσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου ως μοχλό πίεσης της δικής μας πλευράς. Αναφέρεται στις δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την κοινή ανησυχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ για τον κίνδυνο που θα μπορούσε να προκαλέσει η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ρωσική Μάχη για την Κύπρο" γράφει ότι η Ρωσία εργάζεται ώστε να προωθηθεί συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Πρόεδρος του Σώματος να προβεί σε μια ισχυρή δήλωση αναφορικά με το πλαίσιο και τη βάση αναζήτησης λύσης του Κυπριακού. Γράφει ακόμα ότι η κυβέρνηση ανησυχεί αναφορικά με την πιθανότητα ετοιμασίας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία να αναφέρεται η θέση που διατύπωσε προφορικά ο Κόφι Αναν μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη, δηλαδή ότι κατανοεί τις θέσεις του κατοχικού ηγέτη. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στο ΚΥΠΕ ότι δημιουργείται τεχνητή όξυνση και τεχνητός θόρυβος γύρω από το θέμα των πυραύλων και ότι δεν διαβλέπει καμία πιθανότητα σύρραξης γύρω από το θέμα αυτό.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη ότι η πρόσφατη συνάντηση επιχειρηματιών που διευθέτησε ο Χόλμπρουκ κατά την επισκεψή του στο νησί δεν αποτελεί την αρχή νέου κύκλου συναντήσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών. Γράφει ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να δει τους ρωσικούς πυραύλους στην Κύπρο παρόλο που αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αμύνεται, δήλωσε χθες ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Βόλφκανκγ Σιούσελ, που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί και ανεχώρησε χθες.

Η "Cyprus Weekly" γράφει ότι, σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, η καλύτερη λύση για την μή εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο θα ήταν η υιοθέτηση της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση ολόκληρης της νήσου. Αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμέντ, Τόμας Μίλερ, με στόχο να βολιδοσκοπήσει τις δύο πλευρές για συγκεκριμένα θέματα ώστε να σπάσει το αδιέξοδο.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 17 April 1998 - 8:24:10 UTC