Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/05/1998 (ΚΥΠΕ) Η αποτυχία, σύμφωνα με το σύνολο των εφημερίδων, της αποστολής Χόλμπρουκ και η ένταση της αδιαλλαξίας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ή όχι απόδοσης ευθυνών στην τουρκική πλευρά, τα εγκαίνια τηλεφωνικού κέντρου των ΗΕ για εξυπηρέτηση των δύο κοινοτήτων και οι εξελίξεις γύρω από την προγραμματισμένη για την Τετάρτη απεργία στην οικοδομική βιομηχανία , είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Απέτυχε ο 'μάγος' για επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς" αναφέρεται στον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και γράφει ότι ο "μάγος" της αμερικανικής διπλωματίας αυτή τη φορά δεν είχε μαγική συνταγή και μετά από ένα διήμερο εντατικών συνομιλιών, αναχωρεί από την Κύπρο χωρίς να έχει επιτύχει τίποτα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα στις παρασκηνιακές τους συζητήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένα να συνηγορήσουν στην υιοθέτηση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Η αδιαλλαξία Ντενκτάς οδήγησε σε αδιέξοδο τις προσπάθειες Χόλμπρουκ", γράφει ότι πέπλο σιωπής κάλυψε και τις χθεσινές επαφές, ενώ ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος δίνει σήμερα διάσκεψη Τύπου πριν από την αναχώρησή του. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Μουσιούττας αλλά και άλλοι, προσπαθούν τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο, να αποτρέψουν την απεργία στην οικοδομική βιομηχανία, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφία ποδοσφαιριστών της Ανόρθωσης υπό τον τίτλο "9ος τίτλος για την Κυρία".

"Το Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Θα συναντηθούν Κληρίδης - Ντενκτάς" αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μετέφερε μηνύματα του Προέδρου Κλίντον στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και αναφέρεται σε "ιστορικό ραντεβού στο Μέριλαντ των ΗΠΑ στα μέσα Ιουλίου". Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα γράφει ότι μέλος της ομάδας Χόλμπρουκ δηλώνει ότι οι S - 300 δεν έρχονται στην Κύπρο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και ότι θα εγκατασταθούν στην Κρήτη.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Εκλεισε την πόρτα του διαλόγου", γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έκλεισε την πόρτα στο διάλογο και προσθέτει ότι για να την ξανανοίξει πρέπει να γίνει δεκτή η νομική ισοτιμία του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία. Γράφει ότι ο Χόλμπρουκ εγκαινιάζει σήμερα το τηλεφωνικό κέντρο των Ηνωμένων Εθνών για εξυπηρέτηση των δύο κοινοτήτων. Αλλού γράφει ότι σε τρομερό αδιέξοδο θα βρεθεί η Κύπρος σε περίπτωση σύρραξης ή σεισμού, αφού δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο περίθαλψης τραυματιών.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Απέτυχε και ο Χόλμπρουκ να σπάσει το αδιέξοδο", γράφει ότι σε ναυάγιο οδηγήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η από πολλού αναμενόμενη περέμβαση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Κυπριακό, ο οποίος μετά από σχεδόν 15 ώρες συνομιλιών με τους Κληρίδη και Ντενκτάς, δεν κατάφερε να πετύχει τον ελάχιστο στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών. Αλλού αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος είπε ότι "το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα πυραύλων αλλά εισβολής και κατοχής".

"Η Χαραυγή" με τίτλο "Ολοκληρωτική αποτυχία" γράφει ότι απέτυχε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, να κάμψει την αδιαλλαξία Ντενκτάς, παρά τις τέσσερις μακρές συναντήσεις που είχε μαζί του κατά το Σαββατοκυρίακο, με αποτέλεσμα να παραμείνει το αδιέδοξο στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου. Αλλού γράφει ότι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν οι Ε/Κ δημοσιογράφοι που πήγαν στα κατεχόμενα για να καλύψουν τη συνάντηση Χόλμπρουκ - Ντενκτάς, όταν τους ανακοινώθηκε ότι στο εξής θα πληρώνουν "τέλη εισόδου".

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΔΠ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 4 May 1998 - 6:24:09 UTC