Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/05/1998 (ΚΥΠΕ) Η δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μετά την αποτυχία του να φέρει τις δύο κοινότητες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η αντίδραση του Προέδρου Κληρίδη αποτελούν την κύρια είδηση στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης τα εγκαίνια της αυτοματοποιημένης τηλεφωνίας με τα κατεχόμενα και η ρωσική πρόταση για αποστρατικοποίηση.

Ο "Αγών" με τίτλο "Αλλα υποσχέθηκε και άλλα έπραξε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ" γράφει ότι άλλα υποσχέθηκε και άλλα έπραξε ο Χόλμπρουκ χθες, αποφεύγοντας επιμελώς να επιρρίψει άμεσες ευθύνες στο Ραούφ Ντενκτάς για το νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό, ζητώντας παράλληλα προσαρμογές στις παρούσες θέσεις και των δύο πλευρών. Αλλού γράφει ότι ο Χόλμπρουκ, εγκαινιάζοντας την αυτοματοποιημένη τηλεφωνία μεταξύ της Ε/κ και της Τ/κ κοινότητας είπε χαρακτηριστικά ότι "οι επικοινωνίες γκρεμίζουν τα εμπόδια".

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εσπασε τη συμφωνία ο Ντενκτάς, καταγγέλλει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ" γράφει ότι στην Τ/κ πλευρά επέρριψε τις ευθύνες αποτυχίας της προσπάθειας που κατέβαλε το τελευταίο τριήμερο με στόχο την επανάλειψη των διακοινοτικών διαβουλεύσεων στο Κυπριακό, ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, κατηγορώντας την ότι με τους όρους που έθεσε "έσπασε τη συμφωνία", εννοώντας μεταξύ της τουρκικής και της αμερικανικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι σε αργία τελεί εδώ και ένα μήνα ο ιερωμένος που έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS, ενώ σίγουρη θεωρείται πλέον η καθαίρεσή του από την Ιερά Σύνοδο, η οποία αναμένεται να συνέλθει στις 18 Μαϊου.

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο, "'Κατηγορώ' εναντίον του Χόλμπρουκ", γράφει στο κύριο της θέμα, ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος επισφράγισε την παταγώδη αποτυχία του στο Κυπριακό με προκλητική συμπεριφορά, ενώ αρνήθηκε να καταλογίσει ευθύνες στον Τ/Κ ηγέτη. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι Τούρκος στρατηγός, με συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, διατύπωσε ξεκάθαρη απειλή εναντίον της Κύπρου, με αφορμή το θέμα των πυραύλων S - 300, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει αντίδραση από μέρους της Τουρκίας.

"Η Σημερινή", στο βασικό της θέμα, με τίτλο, "Οργή Κληρίδη", γράφει ότι ο Χόλμπρουκ έσπειρε καινά δαιμόνια, ενώ με τις χθεσινές του δηλώσεις απάλλαξε την Τουρκία από τις ευθύνες της στο Κυπριακό. Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδη αντέδρασε στις δηλώσεις Χόλμπρουκ, με τις οποίες είπε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης παραδέκτηκε ότι δεν ασκεί έλεγχο στη βόρεια Κύπρο και ότι δεν εκπροσωπεί τον πληθυσμό της. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση τάσσεται θετικά έναντι της ρωσικής πρότασης για μετατροπή της υφιστάμενης ειρηνευτικής δύναμης σε πολυεθνική.

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο, "'Κατηγορώ' εναντίον του Χόλμπρουκ", γράφει ότι ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, επισφράγισε την παταγώδη αποτυχία του στο Κυπριακό με προκλητική συμπεριφορά, ενώ αρνήθηκε να καταλογίσει ευθύνες στον Τ/Κ ηγέτη Ραοούφ Ντενκτάς. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι Τούρκος στρατηγός, με συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, διατύπωσε ξεκάθαρη απειλή εναντίον της Κύπρου, με αφορμή το θέμα των πυραύλων S - 300 και δήλωσε ότι θα υπάρξει αντίδραση από μέρους της Τουρκίας, στο μέλλον.

"Η Σημερινή", με τίτλο, "Οργή Κληρίδη", γράφει ότι ο Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ έσπειρε "καινά δαιμόνια", ενώ "απάλλαξε την Τουρκία από τις ευθύνες της στο Κυπριακό". Γράφει εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδη αντέδρασε στις δηλώσεις Χόλμπρουκ, με τις οποίες είπε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης παραδέκτηκε ότι δεν ασκεί έλεγχο στη Βόρεια Κύπρο και ότι δεν εκπροσωπεί τον πληθυσμό της. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση τάσσεται θετικά έναντι της ρωσικής πρότασης για μετατροπή της υφιστάμενης ειρηνευτικής δύναμης σε πολυεθνική.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Οργισμένος ο Κληρίδης για τη στάση Χόλμπρουκ" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε τους ήπιους τόνους που χαρακτήριζαν τις δηλώσεις Χόλμπρουκ και θεωρεί ότι αθετήθηκε υπόσχεση των ΗΠΑ για αυστηρή γλώσσα, ενώ κάνει αναφορά σε παρασκήνια που άλλαξαν τη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου. Σε άλλο σημείο εκτιμά ότι η συμφωνία μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς για προώθηση του θέματος των αγνοουμένων οδηγείται σε αδιέξοδο, ενώ εγείρεται νέος όρος από τους Τούρκους.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Και άλλες παραχωρήσεις" γράφει ότι ο Χόλμπρουκ φεύγοντας απέφυγε να επικρίνει τον Ντενκτάς και ζήτησε ένα γνήσιο "πάρε - δώσε" για διευθέτηση του Κυπριακού, υπονοώντας έμμεσα πλην σαφώς ότι η Ε/κ πλευρά πρέπει να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις. Αλλού αναφέρεται στο θέμα του Κούρδου Αζίζ Τσελίκ και γράφει ότι η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, είχε προβεί σε διάβημα με σκοπό να απαγορευτεί στους Κούρδους να διανέμουν το περιοδικό τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους Τ/Κ" αναφέρεται στην αναφορά Χόλμπρουκ ότι η αξίωση των Τ/Κ για απόσυρση της αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι μη ρεαλιστική, κατηγορώντας ωστόσο την ΕΕ για το παρόν αδιέξοδο. Αλλού γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης σε δήλωσή του, παρουσιάζεται δυσαρεστημένος με την αναφορά Χόλμπρουκ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αντιπροσωπεύει τους κατοίκους της βόρειας Κύπρου. (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

(Α.Α.)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 5 May 1998 - 6:24:11 UTC