Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού για την ελληνική κυβέρνηση και οι αντιδράσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο διορισμός του νέου Αρχηγού και του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας, όπως και η σύληση μνημείων στα κατεχόμενα.

Ο "Αγών" υπό τον τίτλο "Κόσης: Δεν υπέκυψα σε πιέσεις του κ. Μπριλ" αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με τις οποίες δεν έγινε προφορική παρέμβαση από τον Αμερικανό Πρέσβη Κέννεθ Μπριλ, προς το άτομό του για τη σύλληψη του Κούρδου Ραματάν Τσελίκ. Γράφει, ακόμη, πως "πυρ ομαδόν από Λευκωσία και Αθήνα δέχθηκε χθες ο Σπύρος Κυπριανού σχετικά με κατηγορίες του εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης."

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Ετοιμες να συνεχίσουν οι ΗΠΑ", αναφέρεται σε πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου, στην αποτυχία της αποστολής του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με δεδηλωμένη τη "συναίνεση" της αμερικανικής κυβέρνησης "σε μερικές από τις εκτιμήσεις που έδωσε ο Πρέσβης Χόλμπρουκ" και τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της προς τη διευκόλυνση εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Αναφέρεται, επίσης, στην οριστική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει ως νέο Αρχηγό της Αστυνομίας τον Εισαγγελέα Ανδρέα Αγγελίδη και ως Υπαρχηγό το Βοηθό Αρχηγό Ανδρέα Χριστοφίδη.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο " Ο Καρανταγί στη Μόσχα" γράφει ότι μετά την αχρήστευση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου οι Τούρκοι επικεντρώνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες στη ματαίωση της μεταφοράς και εγκατάστασης των S300 στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι την ανυπαρξία συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της σύλησης, από τους κατακτητές, πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο, διαπίστωσε χθες η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πενταγωνική αναγνώριση του ψευδοκράτους" γράφει ότι την de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους ως "πολιτικής οντότητας" προωθούν οι ΗΠΑ μέσω της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ, που καλύπτεται από το "νομιμοποιητικό μανδύα" των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι "αδικαιολόγητες και αψυχολόγητες", χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Σπύρου Κυπριανού εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Μείζον θέμα από τις δηλώσεις Κυπριανού" γράφει ότι διαστάσεις στη Λευκωσία και στην Αθήνα πήραν οι θέσεις Κυπριανού για αλλαγή στην ακολουθητέα στρατηγική στο Κυπριακό σύμφωνα με τα κελεύσματα των Αμερικανών. Αλλού γράφει ότι την αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά τα παράνομα φροντιστήρια προωθεί η Γενική Εισαγγελία, με τα πολλαπλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διερεύνηση σχετικών καταγγελιών.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Επίκαιρες οι ρωσικές προτάσεις", γράφει ότι οι ρωσικές προτάσεις για το Κυπριακό αποκτούν σήμερα μιαν ιδιαίτερη σημασία και μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου και προώθηση διαδικασίας συνολικής λύσης του προβλήματος και αποστρατικοποίησης της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι μετά από "μακρά δυστοκία" νέος Αρχηγός Αστυνομίας θα είναι σε περίπου δύο μήνες ο Εισαγγελέας Ανδρέας Αγγελίδης, ενώ στη θέση Υπαρχηγού θα διοριστεί ο Βοηθός Αρχηγός Ανδρέας Χριστοφίδης.

Η Cypprus Mail γράφει ότι η πρώην Υπουργός της Νέας Ζηλανδίας και διπλωμάτης Λαίδη Ann Hercus αναμένεται να διοριστεί ως η επόμενη αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, σε διαδοχή του Γκούσταβ Φεϊσέλ, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι σε μια "κίνηση έκπληξη" χθες, ο Πρόεδρος Κληρίδης διόρισε άτομο που δεν ανήκε στο αστυνομικό Σώμα ως Αρχηγό της Αστυνομίας.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 7 May 1998 - 7:24:09 UTC