Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,08/05/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το επικείμενο συνέδριο του ΔΗΚΟ, η αύξηση του χρηματικού προστίμου για τη σπατάλη νερού και η απεργία στα ταχυδρομεία, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" με κύριο τίτλο "Προσωρινό το σημερινό αδιέξοδο πιστεύουν οι δυτικοί", γράφει ότι με το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να έχει το απάνω χέρι της αμερικανικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η Ουάσιγκτον παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με τις προσπάθειές της έχοντας ανοικτή ατζέντα για συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι αυξάνονται από 15 λίρες σε 30 λίρες τα πρόστιμα για τα άτομα που κάνουν σπατάλη νερού.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Αρχές Ιουλίου ξανά στην Κύπρο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ", γράφει ότι ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειές του για διάσπαση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν κατάγγειλε με πιο αυστηρό τρόπο τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αρνητική του στάση στη διάρκεια των τελευταίων επαφών του στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι πρόβλημα έχει προκύψει αναφορικά με τις εξετάσεις για την επιλογή των δοκίμων εφέδρων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο της θέμα "Τα 'Γεράκια' τελικά δεν πέταξαν" και γράφει ότι άδικα τελικά είχαν έρθει στην Κύπρο τα "Γεράκια" του αμερικανικού Πενταγώνου που συνόδευαν το "νέο μάγο" της αμερικανικής διπλωματίας Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Αλλού γράφει ότι ο "πόλεμος" στο Δημοκρατικό Κόμμα μεταξύ "Κυπριανικών και Τασσικών μαίνεται οδηγώντας το κόμμα σε νέες περιπέτειες, ενώ προσκλήσεις σε συνέδρους ενόψει του εκτάκτου παγκύπριου συνεδρίου στάληκαν "επιλεκτικά..."

Η "Σημερινή" με τίτλο "2.300 πτωχεύσεις" γράφει ότι έξι χιλιάδες επιχειρήσεις χρωστούν στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, 1900 εκ των οποίων έχουν κηρύξει πτώχευση, και 400 βρίσκονται υπό εκκαθάριση ή παραλαβή. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, κάλεσε τους βουλευτές να καταθέσουν στην Αστυνομία ό,τι στοιχεία έχουν που να υποστηρίζουν τις καταγγελίες τους "ότι αστυνομικοί ενέχονται σε κυκλώματα, που εκπορνεύουν ξένες καλλιτέχνιδες."

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "ΗΠΑ: Για πρώτη φορά μιλούν για 'δυό λαούς', " γράφει ότι παρά τις εμφανείς προσπάθειες της επίσημης Ουάσιγκτον να επιφέρει κάποιες διακοσμητικές διορθώσεις στις δηλώσεις Χόλμπρουκ, που άπτονται θεμάτων αναγνώρισης χωριστής Τ/κ οντότητας, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ κάνουν αναφορά στην ύπαρξη "δύο λαών" στο νησί. Αναφέρεται επίσης στις διαβεβαιώσεις που εξασφάλισε ο Δήμαρχος Λεμεσού από τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την επίλυση "καυτών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη."

Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Συνομοσπονδία στα σκαριά" υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προωθούν σχέδιο για την "εγκαθίδρυση συνομοσπονδίας" που θα "μετεξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε ομοσπονδία" με την ύπαρξη "δύο κρατών". Αλλού γράφει ότι στις προσπάθειες των κυβερνώντων για ιδιωτικοποίηση όλων των κερδοφόρων υπηρεσιών θα αντιδράσει δυναμικά η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, όπως δήλωσε χθες ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, με αφορμή την 24ωρη απεργία των ταχυδρομικών υπαλλήλων.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε οποιαδήποτε "παραχώρηση" η οποία μπορεί να περιορίσει την ελευθερία των Τ/Κ. Αλλού γράφει ότι μετά τη χθεσινή απεργία στα ταχυδρομεία, οι συντεχνίες προειδοποιούν για επιπρόσθετα μέτρα εάν η κυβέρνηση αποτύχει να επιλύσει το θέμα της υπερωριακής εργασίας.

Η "Cyprus Weekly" με τίτλο "Εκκληση για νέα στρατηγική", γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σε μακρά συνεδρία σήμερα για να συζητήσει τις εξελίξεις μετά την αποτυχία της Χόλμπρουκ, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για αλλαγή της πολιτικής και στρατηγικής. Αλλού γράφει ότι το πρόστιμο για τη σπατάλη νερού έχει διπλασιαστεί, προσθέτοντας ότι εάν η Βουλή συμφωνήσει με τις νέες ποινές, το πρόστιμο θα αυξηθεί από 15 λίρες σε 30 λίρες.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΝΓ/ΓΠ)
(Α.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 8 May 1998 - 6:24:10 UTC