Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/05/1998 (ΚΥΠΕ) Η μαραθώνια χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητήσει τις εξελίξεις μετά και από την επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Κύπρο, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν για συνέχιση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού σε δικοινοτική βάση και το σημερινό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" έχει τίτλο "η Βρετανία κρύβεται πίσω από την απόφαση Χόλμπρουκ" κι επικαλείται διπλωματικές πηγές ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ συμβούλευσε την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπραϊτ να υποδείξει στον Προεδρικό Απεσταλμένο να αποφύγει να κατηγορήσει την τουρκική πλευρά για αδιαλλαξία για να μην δημιουργήσει εμπόδια στις προσπάθειές της για πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ - Αγκυρας. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για τις ενταξιακές, Γιώργου Βασιλείου στην οποία δηλώνει ότι η Κύπρος είναι εκτός κριτηρίων για ένταξη στην ΟΝΕ.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στο σημερινό έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος με τίτλο "Σε συνέδριο κρίσης σήμερα το ΔΗΚΟ", αναφέροντας ότι χωρίς τη συμμετοχή των διαγραφέντων το συνέδριο θα είναι υποβαθμισμένο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του ΕΘνικού Συμβουλίου και γράφει ότι κατέληξε σε κοινή απαρέσκεια για τις πρόσφατες δηλώσεις των Αμερικανών περί "δύο λαών", "εκλεγμένου Τ/Κ ηγέτη" και "μη αντιπροσώπευσης των Τ/Κ" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Η Μάχη" προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, κάτω από τον τίτλο "Καρφώνει τον Ντενκτάς" και σημειώνει ότι τα ΗΕ τονίζουν ότι οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστούν πάνω σε δικοινοτική βάση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι έμποροι ναρκωτικών ρίχνουν στην αγορά θανατηφόρα άσπρη σκόνη, η οποία είναι 6.000 φορές πιο θανατηφόρα από το κυάνιο και η οποία δεν έχει αντίδοτο.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Ο Χάνεϊ αρχιμάγειρας της αναγνώρισης" γράφει ότι η Κύπρος δίνει μάχη για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου αναγνώρισης του ψευδοκράτους και σημειώνει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί παρουσιάζονται αποφασισμένοι να προωθήσουν έστω και συγκαλυμμένα αναγνώριση της δήθεν πραγματικότητας στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι μαθητές έκλεψαν τα αυτόματα G-3 από αυτοκίνητο δόκιμου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Περιορίζονται τα περιθώρια ελιγμών" και γράφει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο επεκράτησε χθες σοβαρός προβληματισμός, αφού η πολιτική ηγεσία κατέληξε σε διαπιστώσεις για τις προθέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν και τη φρασεολογία του ΟΗΕ στο θέμα της αναγνώρισης χωριστής Τ/κ οντότητας. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο διορισμό του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας, Ανδρέα Χριστοφίδη, σημειώνοντας ότι άνοιξε το δρόμο για σαρωτικές αλλαγές στην Αστυνομία.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον τίτλο "Κρίσιμες ώρες", σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αντίκρυσε με σκεπτικισμό την πρόταση του ΑΚΕΛ για προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας προς επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, υποστηρίζοντας ότι στο παρόν στάδιο το κλίμα που υπάρχει δεν είναι θετικό για την πλευρά μας. Αλλού γράφει ότι νέες αθέμιτες και προκλητικότατες παρεμβάσεις σημειώθηκαν από αξιωματούχους του ΔΗΣΥ στις προσλήψεις πιλότων και διευθυντικών στελεχών στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει τίτλο "Φάρσα τηλεφώνων ειρήνης" και γράφει ότι οι Τ/Κ πληρώνουν εξωφρενικά ψηλά ποσά για να χρησιμοποιήσουν τις αυτόματες τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων που εγκαινίασε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Αναφέρεται, επίσης, σε προειδοποίηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους για την αυξανόμενη καταστροφή των δασών στη Μεσόγειο.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 9 May 1998 - 7:24:09 UTC