Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάρντιφ, ο έλεγχος πλοίου στα Δαρδανέλλια από τους Τούρκους για εξεύρεση τμημάτων των S-300, ο απόηχος του προχθεσινού Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ και η χθεσινή απόφαση των κυβερνητικών γιατρών για απόσχιση από την ΠΑΣΥΔΥ είναι μερικά από τα κύρια θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Καμιά διαφοροποίηση για την Κύπρο στο Κάρντιφ" γράφει ότι η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέκλεισε ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Αυτό το θέμα, προσθέτει, σύμφωνα με τη Γαλλία, "θα έπρεπε να τεθεί στη Σύνοδο του Κάρντιφ", που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα. Αλλού, γραφει ότι όχι μόνο δεν έκλεισαν οι πληγές στο ΔΗΚΟ, αλλά θα παραμείνουν για πολύ ακόμη και θα μεγαλώσουν, πιθανώς όταν θα πλησιάσει το Εκλογικό Συνέδριο και θα αρχίσουν οι έριδες για τα διάφορα αξιώματα.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Πειρατεία για ανεύρεση πυραύλων" αναφέρεται σε νέα έξαρση της τουρκικής πειρατείας, σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει την ένταση και το θόρυβο γύρω από το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S300, με στόχο να εμποδίσει τη μεταφορά τους στην Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενέκρινε χθες τη σύναψη δανείου από το εξωτερικό ύψους 700 εκ. δολαρίων, ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργού Οικονομικών.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Γαλλικές εκδουλεύσεις" γράφει ότι μετά το σάλο που προκάλεσε η δήλωση της κ. Κολάνα, περί της αναστολής των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου στην ΕΕ, η Εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Κάρντιφ διευκρίνισε χθες ότι ο κ. Σιράκ δεν είχε πρόθεση να θέσει επίσημα πρόταση για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ, επειδή το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Αλλού, γράφει ότι με υπερψήφιση της πρότασης της ΠΑΣΥΔΥ τελείωσε το πρώτο μέρος του "σίριαλ" της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνητικών γιατρών και της δημοσιο-υπαλληλικής οργάνωσης.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Απόπειρα κλιμακώσεως κρίσεως με πυραύλους" γράφει πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι βρέθηκαν επτά πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων, σε εμπορικό πλοίο που διέσχιζε χθες τα Στενά των Δαρδανελλίων, θεωρούνται από κυπριακές και ρωσικές πηγές ως προσπάθεια της Αγκυρας να συντηρήσει την πυραυλολογία, για να πλήξει διπλωματικά και οικονομικά την Κύπρο. Αλλού, γράφει ότι όλα τα κόμματα στη Βουλή εξέφρασαν χθες την απαρέσκεια τους για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, χωρίς διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμμάτων, στην αλλαγή του καθεστώτος της φρουράς του Κοινοβουλίου και τη μείωση των προσωπικών τους φρουρών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές" γράφει ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις μέχρι σήμερα αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε χθες ότι η Μόσχα μπορεί να παραιτηθεί από την πώληση των πυραύλων S-300 στην κυβέρνηση της Κύπρου, αν η Τουρκία αναθέσει στη Ρωσία ένα σημαντικό μέρος των συμβολαίων της για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενέκρινε αίτημα της κυβέρνησης για εξωτερικό δανεισμό ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε άλλο θέμα, σημειώνεται ότι Τούρκοι τελωνειακοί σταμάτησαν χθες μια φρεγάτα στα Δαρδανέλλια, ερεύνησαν για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους που θα εξασφαλίσει η Κύπρος από τη Ρωσία, και τελικά την άφησαν ελεύθερη, μετά από οκτώ ώρες, αποδεχόμενοι ότι το φορτίο της προοριζόταν για την Αίγυπτο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 16 June 1998 - 6:24:06 UTC