Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η κατάσταση στην Κύπρο μετά την παράνομη στάθμευση στο νησί τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, η αθώωση των αδελφών Αεροπόρων και η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με την αποστρατικοποίηση είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι η ένταση πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις μετά την εκμετάλλεσυη των ελληνικών πτήσεων και επικαλείται υποδείξεις δυτικών χωρών για αυτοσυγκράτηση, ενώ μιλά και για παρεξήγηση που δημιουργήθηκε με την αναμενόμενη άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Αϊζενχάουερ" στη Μεσόγειο. Αναφέρει ότι η πολεμική φιλολογία έπληξε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, του οποίου ο γενικός δείκτης τιμών μειώθηκε κατά 1.33% ενώ ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στο 1.204.958.

"Η Μάχη" με τίτλο "Ελεύθεροι οι Αεροπόροι" αναφέρεται στην αθώωση των τριών αδελφών Αεροπόρων κατά πλειοψηφία, οι οποίοι απαλλάγηκαν από τις κατηγορίες για συνωμοσία προς διάπραξη φόνου και απόπειρα φόνου. Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο απεφάνθη ότι δεν υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων. Αφέθηκε ελεύθερος ο 50-χρόνος Ανδρέας Κυριάκου που εκρατείτο από τις κατοχικές αρχές από την Τετάρτη.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Σε πλήρη ετοιμότητα Λευκωσία και Αθήνα" γράφει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Κύπρο και στο Αιγαίο και ότι οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Εθνική Φρουρά βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος έδωσε σαφείς απαντήσεις ως προς την επιχειρούμενη προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας για δημιουργία θερμού κλίματος και στις διαβεβαιώσεις που του έδωσε η αμερικανική πρεσβεία ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ" καταπλέει στην Ανατολικη Μεσόγειο αλλά με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα λόγω της κρίσης στο Κόσσοβο.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πολιτική αντιποίνων εξαγγέλλει η Αγκυρα" γράφει ότι πολιτική αντιποίνων εξήγγειλε επισήμως χθες η Τουρκία έναντι της Ελλάδος όσον αφορά την Κύπρο, ενώ μετά την κλιμάκωση της Αγκυρας που προκάλεσε η Τουρκία, τα εμπλεκόμενα μέρη εμφανίζονται τώρα να στρέφουν την προσοχή τους περισσότερο προς το διπλωματικό παρά το στρατιωτικό πεδίο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο σε συνεργασία με την Ελλάδα, στο πλάισιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

"Η Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Χρονοδιάγραμμα αποστρατικοποίησης γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επαναλαμβάνει την πρόταση για αποστρατικοποίηση με επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη στον Γ.Γ. των ΗΕ, ενώ η ρητορική και οι κινήσεις αύξησης της έντασης συνεχίζονται από τουρκικής πλευράς. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είπε ότι το Κυπριακό πρέπει και μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά και πολιτικά, και ότι θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για εξεύρεση πολιτικής λύσης, η οποία θα εξασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Η Κύπρος δεν θα παίξει τα παιγνίδια των παιδιών" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ δήλωσε χθες ότι η Κύπρος δεν θα παίξει "παιδικά παιγνίδια" με την Τουρκία πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου και ότι δεν έχει άλλα σχέδια για επίσκεψη ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στο παρόν στάδιο. Αλλού γράφει ότι η Διεθνής Αμνηστεία κάλεσε χθές την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το νόμο που πρόσφατα εγκρίθηκε σχετικά με την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας φοβούμενη ότι οι ομοφυλόφιλοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με διακρίσεις.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 20 June 1998 - 6:24:06 UTC