Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/06/1998 (ΚΥΠΕ) Το θέμα που προβάλλεται σήμερα από τις πλείστες εφημερίδες είναι η αυξανόμενη ένταση στην Κύπρο και η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή την προσγείωση μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, επίσης, σε θέματα άμυνας κι εσωτερικά ζητήματα.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Πολεμική Ρητορική", γράφει ότι τις τελευταίες μέρες σημειώνεται κορύφωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με κυρίαρχο σημείο την Κύπρο. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Υπουργού Υγείας Χρίστου Σολωμή ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στους καταλόγους αναμονής για μεταμοσχεύσεις.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Πολεμική Ατμόσφαιρα", γράφει ότι οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες της Αγκυρας έχουν δημιουργήσει πολεμική ατμόσφαιρα στην Κύπρο, με αφορμή την προσγείωση ελληνικών μαχητικών στη στρατιωτική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο. Γράφει, επίσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε στη βρετανική εταιρεία παραγωγής όπλων "Μαλκόνι" να πωλεί ανταλλακτικά οπλικού συστήματος στην Κύπρο.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Θωρακίζεται το παζάρι", αναφέρεται στο κυνήγι που αρχίζει κατά των σεσημασμένων παραβατών ακάλυπτων επιταγών. Γράφει, επίσης, ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, που εκπαιδεύονται στο πυραυλικό σύστημα S300, θα προβούν στην πρώτη τους βολή ενώπιον επισήμων από την Κύπρο και τη Ρωσία.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Επικαλούνται πάλι συνθήκες εγγυήσεως", γράφει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στα κατεχόμενα και ότι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διαβουλευτεί με την εγγυήτρια Βρετανία για αποτροπή στρατιωτικής έντασης στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι η Βρετανία επιφυλάχθηκε να απαντήσει χθες εάν θα παίξει μεσολαβητικό ρόλο για τη μείωση της έντασης στην Κύπρο, λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημο τουρκικό αίτημα.

Η "Χαραυγή", στο βασικό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Προκλήσεις και ωμές απειλές", αναφέρεται στη σειρά προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει την ένταση, με απειλές και προειδοποιήσεις σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την Κύπρο και την Ελλάδα. Σε άλλη είδηση, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου σε εφημερδια της Κωνσταντινούπολης, στα αντίμετρα που μελετούν οι Τούρκοι, για την προσγείωση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, περιλαμβάνεται και ο βομβαρδισμός της αεροπορικής βάσης της Πάφου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", αναφέρεται στα έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία παραβίασαν χθες τον εναέριο χώρο της Κύπρου και προσγειώθηκαν στο Λευκόνικο και σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα είναι "θυμωμένη", όπως αναφέρεται, αφού οι προσπάθειές της για συμφιλίωση Ελλάδας και Τουρκίας καταστρέφονται. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη του Χαμπή Χειμώνα χθες από την Αστυνομία των βρετανικών Βάσεων, για παράλειψή του να παρουσιαστεί ενώπιον Δικαστηρίου των Βάσεων στις 29 Μαίου για υπόθεση παράνομης εισόδου σε πεδίο βολής των Βάσεων.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly", γράφει στο κύριο της θέμα, ότι η Κύπρος κατηγόρησε χθες την Τουρκία για δημιουργία τεχνητής έντασης με την αποστολή των έξι μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το νησί και προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το θέμα. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε χθες επίσημα το διορισμό του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ως Πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 19 June 1998 - 6:24:06 UTC