Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/07/1998 (ΚΥΠΕ) Η επιτυχής δοκιμαστική εκτόξευση των πυραύλων S - 300 που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, η επιστολή της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για ματαίωση της εγκατάστασης του αντιπυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο και η διακοπή της εργασίας των νοσοκόμων του Μακάρειου Νοσοκομείου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο πρωτοσέλιδό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Εκτοξεύτηκαν οι S - 300", γράφει ότι χθες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκτόξευση δύο πυραύλων S - 300 στο πλαίσιο της πρώτης δοκιμής των πυραύλων που παρήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία, στην πόλη Αστραχάν της Ρωσίας και ενώπιον του Υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου. Αλλού γράφει ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένονται τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Προτάσεις ΗΠΑ για μη έλευση των πυραύλων", γράφει ότι Λευκωσία και Αθήνα επιβεβαίωσαν χθες ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ απηύθυνε εμπιστευτική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με συγκεκριμένες εισηγήσεις για ματαίωση της μεταφοράς των S - 300 στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι νοσοκόμοι του Μακάρειου Νοσοκομείου δεν άφησαν χθες να χειρουργηθεί παιδί που πήρε προνάρκωση, αφού είχε λήξει το ωράριό τους.

"Η Σημερινή", στο κύριό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Ενοχλημένος ο Κληρίδης", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενοχλημένος από τη διαρροή της αλληλογραφίας του με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ για το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S - 300. Αλλού γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έθεσαν χθες φρένο στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ να τροποποιήσει το νόμο για το ωράριο των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, ζητώντας αναβολή του θέματος για τον προσεχή Οκτώβριο.

"Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Οριστικές αποφάσεις για S300 στη Μόσχα", γράφει ότι αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά ταυτόχρονα η Λευκωσία φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του συμβολαίου, εάν συνεχιστεί η απροθυμία των δυτικών να παράσχουν ανταλλάγματα. Γράφει, επίσης, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε στην παιδοχειρουργική κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου προσλαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και ότι η διευθύντρια της κλινικής Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι τερματίζονται οι επεμβάσεις ρουτίνας.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "S300 - Προτάσεις ΗΠΑ για αξιοπρεπή απεμπλοκή", γράφει ότι επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ απέστειλε στον Πρόεδρο Κληρίδη επιστολή, με την οποία θέτει επιτακτικά το ζήτημα της ματαίωσης της αγοράς των πυραύλων S300. Γράφει, επίσης, ότι με τις ψήφους βουλευτών του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ, των ΕΔΗ και μερικών του ΔΗΚΟ, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου καλούνται να πληρώνουν δίδακτρα δύο χιλιάδων λιρών.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι η πρόταση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, που η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη τώρα να μελετήσει, θα βοηθούσε προς την κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης, όπως ανέφερε και η κυβέρνηση, αλλά σημειώνει ότι η Τουρκία απέρριψε οποιεσδήποτε συνομιλίες για ματαίωση της εγκατάστασης των S300 με την πρόταση. Γράφει, επίσης, ότι τέσσερα παιδιά που αναμένουν χειρουργικές επεμβάσεις στο Μακάρειο Νοσοκομείο θα πρέπει να επιστρέψουν στον κατάλογο αναμονής, αφού οι νοσοκόμοι αποχώρησαν από το χειρουργείο για να πάρουν το μεσημεριανό τους γεύμα.

Η "Cyprus Weekly" γράφει ότι Κύπριοι κι Ελλαδίτες αξιωματούχοι παρακολούθησαν με δέος χθες την επιτυχή δοκιμαστική βολή δύο πυραύλων S300 στο Αστραχάν στη νότια Ρωσία. Γράφει, επίσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί τη ματαίωση της κατασκευής εγκαταστάσεων της Εθνικής Φρουράς στον Ολυμπο (Τρόοδος) κι έχει προβεί σε παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)
(Ρ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 10 July 1998 - 6:24:06 UTC