Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/09/1998 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες για το Κυπριακό και ιδιαίτερα πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί επεξεργάζονται φόρμουλα για μη έλευση των πυραύλων S300, η αντιπαράθεση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Χρίστο Πουργουρίδη, αλλά και το βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη, η έρευνα της επιτροπής της Ιεράς Συνόδου για το Μητροπολίτη Λεμεσού και η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο, "Νέα φόρμουλα αναζητούν οι Αμερικανοί", γράφει ότι νέα διάσταση στις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού δημιουργούν οι διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη, κύριος άξονας των οποίων είναι οι Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, Τόμας Μίλερ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Ισμαίλ Τζεμ. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα ή οποιονδήποτε αρμόδιο να απαιτήσουν από το βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη να στηρίξει τις καταγγελίες εναντίον του.

"Το Θάρρος", στο βασικό του θέμα, με τίτλο, "Πυρά κατά ΔΗΣΥ από Πουργουρίδη", γράφει για τις καταγγελίες του Πουργουρίδη εναντίον του Ντίνου Μιχαηλίδη και αναφέρεται σε "πολιτική συνωμοσία" με στόχο το ΔΗΣΥ. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι η αεροπορική βάση της Πάφου είναι επιχειρησιακά έτοιμη και θα χρησιμοποιηθεί στη φετινή άσκηση "Νικηφόρος", σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι κατά την άσκηση θα συμμετάσχουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, στα πλαίσια της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

"Η Σημερινή", στο κύριο της δημοσίευμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Ηττήθηκε ο Κολ", αναφέρεται στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γερμανία με νικητή τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι η Ερευνητική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου έχει στα χέρια της τεκμήρια "που δικαιολογούν την καθαίρεση και την ποινική δίωξη του Μητροπολίτη Χρύσανθου". Γράφει επίσης, ότι στις επόμενες μέρες, η Επιτροπή θα συνέλθει για να ετοιμάσει πόρισμα για το θέμα, το οποίο θα παραδοθεί στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αφήνουν ανοικτή πόρτα στην πρόταση Ντενκτάς", γράφει ότι ενισχύονται οι πληροφορίες ότι χώρες - κλειδιά έχουν υιοθετήσει μιαν πολιτική που αφήνει ανοικτή πόρτα, για ορισμένα τουλάχιστον, στοιχεία της πρότασης Ντενκτάς, τα οποία δεν αφορούν τη μορφή λύσης, αλλά το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι οι αρχές ασφαλείας αναμένουν νέο κύμα λαθρομεταναστών, μετά τη λήψη πληροφοριών ότι Ιρακινοί αντικαθεστωτικοί, αλλά και άτομα άλλων εθνικοτήτων που αναζητούν νέα πατρίδα, θα επιχειρήσουν να έρθουν στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Φόρμουλα για S300 ετοίμασαν οι ΗΠΑ", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη φόρμουλας, με την οποία θα επιδιώκεται ικανοποίηση των προϋποθέσεων που υπέβαλε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος Κληρίδης, για να μην εγκατασταθούν πύραυλοι στην Κύπρο. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τομ Σπένσερ, σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από την πρόοδο στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 28 September 1998 - 6:24:06 UTC