Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις σε ότι αφορά στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και στις προσπάθειες της εκπροσώπου του στην Κύπρο Αν Χέρκους, οι διαβουλεύσεις κομμάτων και κινήσεων αναφορικά με νέο πολιτικό σχήμα στην Κύπρο, και οι συλλήψεις αναφορικά με τη διάπραξη φόνου στη Λεμεσό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Προς χρεοκοπία η διαδικασία της Αν Χέρκους", γράφει ότι κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε από την πρωτοβουλία που αναπτύσσει εδώ και ενάμιση περίπου μήνα, η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι ο Κούρδος ηγέτης, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, δεν θα εκδοθεί τελικά στην Τουρκία, όπως εδήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της ΕΕ, για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η Μάχη", στο βασικό της θέμα, υπό τον τίτλο, "Γαμπρός - Πεθερός ύποπτοι για το φόνο", αναφέρει ότι σε διάστημα 36 ωρών από τη διάπραξη του φόνου του 25χρονου Μαρίνου Σπύρου στο χωριό Καντού, η Αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα. Πρόκειται για τον Γιώργο Βασιλείου 48 χρόνων και το γαμπρό του, Λάζαρο Σοφοκλέους 27 χρόνων, και οι δύο από τη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι διωκτικές αρχές στην Πάφο και συγκεκριμένα σε χώρους ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα ξένων πρακτόρων.

"Η Σημερινή", στο κύριό της δημοσίευμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο, "Νέο πολιτικό σχήμα", γράφει ότι η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική για τη σοσιαλδημοκρατία στην Κύπρο, αφού σε σύσκεψη πέντε κομμάτων και κινήσεων, κατέληξαν σε συμφωνία σε ότι αφορά στην ιδεολογία του νέου σχήματος και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη τα νοσοκομεία θα κλείσουν για τέσσερις ώρες και την αμέσως επομένη δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, ενώ καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης για αποφυγή των απεργιακών κινητοποιήσεων στο ζωτικό χώρο της υγείας.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Επίδειξη ισχύος με στόχο τον εκβιασμό", γράφει ότι οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις "Ταύρος" και "Αποφασιστικότητα" έχουν χαρακτηρισθεί ως προσπάθεια επίδειξης ισχύος, αλλά και εκδήλωση νέων επιθετικών διαθέσεων, ενώ ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο θάνατο από μηνιγγίτιδα της 11χρονης μαθήτριας της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τσερίου Χρυστάλλας Πουλλή από το Μαρκί.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Το ΑΚΕΛ προτείνει ολοήμερο σχολείο", αναφέρεται στην πρόταση του κόμματος την οποία ανέλυσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και προσθέτει ότι το κόμμα κάλεσε παράλληλα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε δημιουργικό διάλογο για την προώθηση και εισαγωγή του εν λόγω θεσμού. Αλλού γράφει ότι πρόσφατη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία του ΑΚΕΛ, την αύξηση της εκλογικής του δύναμης και την έγκριση της πολιτικής του.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις χθεσινές εκδηλώσεις καταδίκης ανακήρυξης του ψευδοκράτους των φοιτητών και μαθητών και γράφει ότι στην εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας έλαβαν μέρος πέντε χιλιάδες άτομα. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινή ομιλία της Αναπληρωτού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, στην οποία η Αν Χέρκους ανέφερε ότι οι Κύπριοι επιθυμούν την ειρήνη και πως αν δεν το πίστευε αυτό, δεν θα ερχόταν στο νησί.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 17 November 1998 - 7:24:06 UTC