Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ) Το Κυπριακό και οι πύραυλοι S300 συνεχίζουν να αποτελούν δύο από τις ειδήσεις που προβάλλονται στον ημερήσιο Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται στη διαδικασία πήγαινε - έλα της Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, καθώς και σε δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου για τους S300. Αλλα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι οι προϋπολογισμοί του κράτους, η κρίση στις σχέσεις του ΑΚΕΛ με την ΕΔΕΚ και διάφορα οικονομικής φύσεως θέματα.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Βοήθεια από Αναν - Κουκ ζητά η Χέρκους", γράφει ότι η διαδικασία του πήγαινε - έλα της Αντιπροσώπου του ΟΗΕ Ντέιμ Αν Χέρκους έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και γι' αυτό η αξιωματούχος του ΟΗΕ μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες. Γράφει, επίσης, ότι εκατοντάδες φλαμίγκος επέστρεψαν και φέτος στην αλυκή της Λάρνακας, όπου τρέφονται με ένα είδος γαρίδας που ζει εκεί.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Ναι στους προϋπολογισμούς", γράφει ότι οι προηγούμενες τοποθετήσεις των κομμάτων δυσκολεύουν την καταψήφιση των προϋπολογισμών, αλλά σημειώνει ότι η καταψήφιση από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ θα είναι "καιροσκοπική κι εμφορούμενη από μικροπολιτική" και ότι η Κυβέρνηση δεν θα επηρεαστεί. Γράφει, επίσης, ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών σε 19χρονο Τούρκο αυτόμολο, για παράνομη είσοδο στο νησί.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Χωρίς ανταλλάγματα η υποχώρηση", γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε ότι η απόφαση για μη έλευση των πυραύλων S300 λήφθηκε χωρίς να δοθεί οποιοδήποτε αντάλλαγμα και χωρίς να πληρωθούν οι προϋποθέσεις που έθετε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Γράφει, επίσης, ότι οι "τριγμοί" στις σχέσεις του ΑΚΕΛ με την ΕΔΕΚ "δεν λένε να κοπάσουν" και ο Βάσος Λυσσαρίδης ζητά από τον Νίκο Κατσουρίδη να απολογηθεί για τα όσα του απέδωσε.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "ΗΠΑ: Επί τάπητος πάλι όλα τα θέματα ουσίας", γράφει ότι οι ΗΠΑ στρέφονται τώρα προς τα θέματα ουσίας του Κυπριακού, αλλά δεν έχουν συγκεκριμενοποιήσει τον τρόπο παρέμβασής τους. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία θα εξοπλιστεί φέτος με τέσσερα ραντάρ, που θα στοιχίσουν 12 περίπου εκατομμύρια λίρες, για επιτήρηση των ακτών της Κύπρου, ώστε να ανακοπούν οι λαθρέμποροι που θέλουν να επεκτείνουν εδώ τις δραστηριότητές τους.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Θ. Πάγκαλος: Λάθος η αγορά των S300", αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας ότι η αγορά των πυραύλων ήταν λάθος και ότι οι S300 είναι στρατηγικοί πύραυλοι και δεν χρειάζονται στην Κύπρο, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζονται στην Κρήτη. Αναφέρεται, επίσης, σε συνάντηση του Πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκου Ροδουσάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρίστου, στην οποία διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι οι λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα για το μήνα Δεκέμβριο θα είναι μειωμένοι μέχρι και 24% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 1997, λόγω της μείωσης στην τιμή του πετρελαίου. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάντεν θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος Μαρτίου, λόγω του θανάτου του Τζον Μάρτιν, ο οποίος θα τον αντικαθιστούσε.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι η πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της Πανευρωπαϊκής Ασφαλιστικής από τη Λαϊκή Τράπεζα αποτελεί αναμφισβήτητα τη συμφωνία του αιώνα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία ύψους 47 εκατομμυρίων λιρών αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε αξία αγορά που έγινε ποτέ στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες γύρω από τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 13 January 1999 - 7:24:07 UTC