Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1999 (ΚΥΠΕ) Επετειακά άρθρα, έρευνες και συνεντεύξεις για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 προβάλλονται σήμερα από το σύνολο σχεδόν του κυπριακού Τύπου. Δημοσιεύονται επίσης οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας των ΗΠΠΑ Ουίλιαμ Κόεν για το Κυπριακό, η αναστάτωση στο Χρηματιστήριο, η δίκη για τη δολοφονία του Χαμπή Αεροπόρου και η φάρσα για βόμβα στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η "Αλήθεια" με κύριο θέμα "Ζητείται έρευνα" γράφει ότι έρευνα σε βάθος από το Γενικό Εισαγγελέα, αναφορικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα αποθέματα πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς, αποφάσισαν να ζητήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πράγμα για το οποίο ενημέρωσαν ήδη το Υπουργείο Αμυνας. Αλλού γράφει ότι νέα συνάντηση στην αμερικανική πρεσβεία, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποίησαν χθες με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ερυθροποιητίνη: Νόμος της σιωπής" γράφει ότι πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση του φαρμάκου ερυθροποιητίνη μετά τη χθεσινή άρνηση του ειδικού γιατρού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που εμπλέκεται άμεσα με τη διάθεση του φαρμάκου, να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι αναστάτωση προκλήθηκε χθες το απόγευμα στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όταν άγνωστος με τηλεφώνημά του ανέφερε ότι στο κτίριο τοποθετήθηκε βόμβα, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε μια ώρα.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Πάταγος στο Χρηματιστήριο" γράφει ότι για εξασφάλιση κάποιων μετοχών της εισαγόμενης στο Χρηματιστήριο εταιρείας "Λούης", κυριολεκτικά άδειασαν οι τράπεζες, άλλοι έδωσαν την προίκα τους, οικογενειάρχες απέσυραν τις καταθέσεις των παιδιών τους, αποταμιευτές έσπασαν γραμμάτια και ακόμη φήμες μιλούν για εκατομμύρια δολάρια εφοπλιστών από το εξωτερικό. Αλλού γράφει ότι μεγάλη έρευνα της εφημερίδας φέρνει στο φως της δημοσιότητας σοβαρά στοιχεία που εμφανίζουν τη CIA να γνώριζε για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Θρίλερ με Αλβανό" αναφέρεται στον 28χρονο Αλβανό στην Ελλάδα, ο οποίος με την απειλή χειροβομβίδων, κρατούσε ως ομήρους εντός λεωφορείου, τον οδηγό τους, τον εισπράκτορά και άλλους επτά επιβάτες, ζητώντας λύτρα από την Ελληνική Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Προϊστάμενος της ΚΥΠ Γεώργιος Τομπάζος αποκαλύπτει ότι ο Μακάριος γνώριζε ότι θα γινόταν πραξικόπημα και στην προσπάθειά του να το αποτρέψει έφερε μια βδομάδα πριν από τις 15 Ιουλίου του 1974, όπλα από την Τσεχοσλοβακία, μέρος των οποίων δόθηκε στο Εφεδρικό Σώμα.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον κύριο τίτλο "ΗΠΑ: 'Πάρε - δώσε' αντί πιέσεων προς Τουρκία" γράφει ότι ενώ από τη Λευκωσία δηλώνεται ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για οποιαδήποτε σχέδια λύσεως του Κυπριακού, εντούτοις ακόμη και πηγές προσκείμενες προς τις κυβερνήσεις κι εδώ και στην Αθήνα, κάμνουν λόγο για σαφείς πληροφορίες επί "εναλλακτικών σεναρίων" που υπάρχουν. Αλλού γράφει ότι η Βουλή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, θα προχωρήσει τελικά στην αποδέσμευση του κονδυλίου για αγορά φυσιγγίων 7,62 χιλιάδων για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.

"Η Χαραυγή" κυκλοφορεί σήμερα, επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, με μαύρη την πρώτη της σελίδα. Κάτω από τον τίτλο "25 πέτρινα χρόνια" τυπωμένο με λευκά γράμματα καλεί το λαό στο συλλαλητήριο μνήμης του ΑΚΕΛ που θα πραγματοποιηθεί απόψε στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να πιέσουν την Τουρκία για να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό και γράφει ότι χθες η κυβέρνηση Κληρίδη "δέχθηκε ψυχρολουσία και ανώμαλη προσγείωση" ενώ η Αθήνα απέφυγε να σχολιάσει.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι το Κακουργιοδικείο θα αποφασίσει σήμερα κατά πόσο θα επιβάλει αμέσως ποινή στον Προκόπη Προκοπίου, ο οποίος ομολόγησε για τη διάπραξη της δολοφονίας του Χαμπή Αεροπόρου ή μετά την ολοκλήρωση της δίκης για όλους τους κατηγορουμένους. Αλλού γράφει ότι ένα καινούριο βιβλίο των δυμοσιογράφων Ιαν Γρεγκ και Μπρένταν Ο'Μάλι με τίτλο "Η κυπριακή συνωμοσία" υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στα βρετανικά σχέδια για εγκατάσταση ναυτικής δύναμης στην Κύπρο με σκοπό να εμποδίσει την τουρκική εισβολή.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 15 July 1999 - 7:24:12 UTC