Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-07-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1999 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν στην Αγκυρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για λύση του Κυπριακού, η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το αίσιο τέλος της οδύσσειας των ομήρων που κρατούσε Αλβανός απαγωγέας στην Ελλάδα και τα υψηλά επίπεδα στα οποία έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Κόεν: διαφωνούμε με την Αγκυρα" γράφει ότι σε ξεκαθάρισμα της διαφοράς της αμερικανικής θέσης για τη λύση του Κυπριακού, με εκείνη της Τουρκίας, προχώρησε χθες ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας στην Αγκυρα, "αντιδρώντας στα σχόλια που ακολούθησαν την προχθεσινή δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ δεν θα πιέσουν την Τουρκία στο Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, με την οποία στοχεύεται η απεμπλοκή της Επιτροπής Αμυνας από εκτελεστικού χαρακτήρα διαδικασίες κατά τη διάρκεια της έγκρισης κονδυλίων για αγορές όπλων και υλικών.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Κόντρα Χρίστου - Λιλήκα" γράφει ότι "ισχυρός κλονισμός επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, όπου οι έντονες διαφωνίες δεν περιορίζονται στις κλειστές πόρτες της Ακάμαντος, αλλά εμφανίζονται και στη Βουλή με αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών, κάτι πρωτόγνωρο για το ΑΚΕΛ". Αλλού γράφει ότι σε ύψος ρεκόρ έκλεισε χθες η Χρηματιστηριακή Αγορά, αφού ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε στο ψηλότερο σημείο μέχρι σήμερα φτάνοντας τις 184,91 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε στα 16,3 εκατομμύρια λίρες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Ανοικτή διαφωνία ΗΠΑ - Αγκυρας" γράφει ότι "ενεργοποιώντας την παρέμβαση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας, όντας σε τουρκικό έδαφος, έστειλε με τις δηλώσεις του τρία μηνύματα τα οποία αφορούν τόσο την τουρκική όσο και την ελληνική πλευρά" διευκρινίζοντας "κυρίως προς την Αγκυρα ότι υπάρχει σαφής διαφωνία σε κεντρικά στοιχεία της δικής του προσέγγισης στο Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι οι σωστοί χειρισμοί της ελληνικής Αστυνομίας επέφεραν τη διάσωση των ομήρων και το θάνατο του Αλβανού απαγωγέα, που είχε υπό την κατοχή του λεωφορείο των ΚΤΕΛ Κιλκίς.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Σηκώστε τα όπλα" γράφει ότι "σε μπούμερανγκ εξελίσσεται η καταγραφή των αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, που διαθέτουν οι κατοχικές δυνάμεις από τη μιά και η ΕΛΔΥΚ από την άλλη" αφού ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση "να συμμορφωθεί πλήρως με την αμερικανική νομοθεσία και να σηκώσει από την Κύπρο, τα παράνομα, κατά τη χώρα του, ελληνικά άρματα μάχης, πυροβόλα και λοιπό οπλισμό, που έφερε στο νησί". Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες ζητούν να γίνει επιχείρηση "σκούπα" και εναντίον των εργοδοτών που προσλαμβάνουν παράνομους αλλοδαπούς.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Οσο η αριστερά αγωνίζεται η Κύπρος έχει ελπίδα" γράφει ότι στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας από το ΑΚΕΛ, για καταδίκη του πραξικοπήματος, ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι "25 χρόνια μετά την προδοσία και την εισβολή δεν απογοητευόμαστε, δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα, δεν συμβιβαζόμαστε με την αδικία και τα τετελεσμένα της εισβολής". Αλλού γράφει ότι η Βουλή "για 25ο συναπτό έτος δήλωσε παρούσα", τιμώντας χθες τη μνήμη των νεκρών, των εγκλωβισμένων, των αγνοούμενων, όλους τους ζώντες και μη, μάρτυρες της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Κρατούν αποστάσεις οι ΗΠΑ στο Κυπριακό" γράφει ότι "παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του Προέδρου Κληρίδη για τις αμερικανικές προθέσεις" όπως διατυπώθηκαν από τον Υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ για μη άσκηση πιέσεων στην Τουρκία για το Κυπριακό, ο Ουίλιαμ Κόεν επανήλθε "προαποκλείοντας περίπτωση επιδιαιτησίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για προαγωγή λύσης στο πρόβλημα". Αλλού γράφει ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η σύνδεση με την Κύπρο θα τεθούν σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συζητήσει επίσης το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του, ο Χένρι Κίσιγκερ αρνείται πως υπήρξε οποιαδήποτε συνωμοσία στην Κύπρο, θέτοντας τέρμα στην αντίληψη ότι αυτός και ο Πρόεδρος Νίξον προκάλεσαν την κρίση, λόγω βεντέτας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ή σε συνεργασία με την Τουρκία για ακαθόριστους γεωπολιτικούς στόχους. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η κυβέρνηση βαίνει πως μια τελική απόφαση για το μέλλον της χερσονήσου του Ακάμα.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει ότι ένα τέταρτο του αιώνα μετά το πραξικόπημα του 1974, οι Ελληνοκύπριοι συγκεντρώθηκαν για να καταδικάσουν τη συνωμοσία (εναντίον της Κύπρου) από τη Χούντα και την τουρκική εισβολή. Αλλού γράφει ότι ο Αυστραλός βουλευτής Μάικ Ραν κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τη διεθνή έννομη τάξη και προειδοποίησε ότι μέχρις ότου πράξει κάτι τέτοιο, θα συνεχίσει να καταγγέλλει, σε κάθε ευκαιρία, τις τουρκικές βιαιοπραγίες.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 16 July 1999 - 7:24:06 UTC