Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/08/1999 (ΚΥΠΕ) Ο χθεσινός εμπρησμός στο Τεκέ Χαλά Σουλτάν της Λάρνακας και η συνεχιζόμενη κρίση στους κόλπους του ΔΗΣΥ μετά την αποπομπή του Πρόδρομου Προδρόμου από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οικονομικά, ευρωπαϊκά και άλλα θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Απόπειρα εμπρησμού" γράφει ότι η αστυνομία βρίσκεται από χθες σε πλήρη κινητοποίηση μετά από εντολή του Προέδρου Κληρίδη ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καταδικάζοντας την ενέργεια αυτή δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν τον αγώνα του κυπριακού λαού και τις προσπάθειες για άνοιγμα του δρόμου συνεννόησης με την Τ/κ πλευρά. Γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στο θέμα τάξης που έχει εγερθεί για τους βουλευτές του κόμματος ενώ ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Χρίστος Πουργουρίδης ανέλαβαν μεσολαβητική προσπάθεια για το θέμα.

Το "Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Προβοκάτσια της ΤΜΤ" γράφει ότι ο εμπρησμός έγινε από μέλη της Τ/κ οργάνωσης ΤΜΤ, που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές από το Πέργαμος, για να διασαλεύσουν το φιλικό κλίμα που άρχισε να αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και έγκαιρη ενημέρωση πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συντονισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Επιμένει ο Αναστασιάδης" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμμένει στην απόφασή του για αποπομπή του Προδρόμου ενώ πληροφορίες φέρουν το βουλευτή του ΔΗΣΥ να ζητά και πιθανόν να έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γράφει ότι η Ελλάδα οδηγείται προς άρση του βέτο για χρηματοδότηση της Τουρκίας με 375 εκ. εκιού και το ζητούμενο τώρα είναι εάν η Ελλάδα πετύχει να συνδυάσει την άρση του βέτο με θετικά ανταλλάγματα για το Κυπριακό και ιδιαίτερα για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Γενική Κατακραυγή" γράφει ότι η απόφαση του Προέδρου του ΔΗΣΥ να αποπέμψει τον Προδρόμου από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος προκάλεσε γενική κατακραυγή τόσο εντός όσο και εκτός του ΔΗΣΥ. Αναφέρει ότι σήμερα με την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο αναμένεται ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου καθώς και ο όγκος συναλλαγών θα εκτιναχθούν στα ύψη, αφού η μετοχή της Τράπεζας αναμένεται να εκτιναχθεί στις 12 λίρες μετά την υποδιαίρεση της μετοχής της.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Φόβοι παρενεργειών από εμπρησμό Τεκέ" γράφει ότι η κυβέρνηση εκφράζει φόβους και ανησυχίες για επιπτώσεις και παρενέργειες για το Κυπριακό από τον εμπρησμό στο Τεκέ, ο οποίος περιπλέκει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για αποτροπή μεθοδεύσεων της Αγκυρας στον ισλαμικό κόσμο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο της φινλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνδέει την ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Σοβινιστική Πρόκληση" γράφει ότι εξτρεμιστική οργάνωση με την επωνυμία "Πατριωτική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΠΟΚΑ)" ανέλαβε την ευθύνη της αποτρόπαιας επίθεσης κατά του Τεκέ, την οποία η κυβέρνηση καταδίκασε. Αναφέρει ότι υπηρεσίες της Βουλής έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν το υπάρχον υλικό αναφορικά με το φάκελλο της Κύπρου και η πρώτη συνεδρία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 30 August 1999 - 6:24:06 UTC