Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1999 (ΚΥΠΕ) Οι ζυμώσεις για το Κυπριακό, πληροφορίες ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν φέρεται να διστάζει να αποστείλει προσκλήσεις για απευθείας συνομιλίες λόγω του ενδεχόμενου αποτυχίας της πρωτοβουλίας, η μη λήψη απόφασης για τη συμμετοχή των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των επενδυτών για το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) για τρεις βδομάδες μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού πρωϊνού Τύπου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ζημιές στους επενδυτές προβλέπει ο Αυξέντης Αυξεντίου" αναφέρει ότι κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των επενδυτών στην απόφαση για αναστολή των συναλλαγών στο ΧΑΚ. Ηδη ο επενδυτής Χριστόφορος Ποταμίτης, καταχώρησε δοκιμαστική αγωγή κατά του ΧΑΚ με τον ισχυρισμό ότι του έχει προκληθεί ζημιά και διεκδικεί αποζημιώσεις. Αλλού, η "Α" γράφει επίσης ότι ασφαλιστικές εταιρείες απέστειλαν εγκυκλίους με τις οποίες ανακοινώνουν ότι δεν θα ασφαλίζονται σπίτια έναντι σεισμού.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "ΙΣΛΑΜ: Θα σκεπάσουμε με τρόμο όλο τον πλανήτη" και αναφέρεται σε συνέδριο αντιπροσώπων διαφόρων Ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων για κοινή δράση εναντίον χωρών που παρεμποδίζουν την εξάπλωση του μουσουλμανισμού. Αναφέρει ότι δύο "κολλητοί του Ντενκτάς βρίσκονται στα ανώτερα σκαλοπάτια της ισλαμικής τρομοκρατίας". Η "Μ" γράφει επίσης ότι παραδόθηκε στην Αστυνομία ο Παύλος Μιχαήλ Χατζηκώστας, άλλως "Μίχαλος", 27 ετών, ο οποίος θεωρείται ύποπτος σε σχέση με την απόπειρα φόνου του Σωτήρη Αθηνή στη Λεμεσό.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Νέο ρήγμα στο Κυπριακό" αναφέρει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο χθες, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ φέρεται να έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα αποστείλει προσκλήσεις για απευθείας συνομιλίες και ενδέχεται να συνεχιστεί η διπλωματία του πήγαινε - έλα στη Λευκωσία για ένα διάστημα. Ο "Π" γράφει επίσης ότι για το θέμα της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου τα μέλη του Σώματος θα τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρία και είναι προφανές ότι δεν θα συμμετάσχουν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ευρωπαϊκά παζάρια" γράφει ότι εγγυήσεις για την ακώλυτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξαρτήτως λύσης ή όχι του Κυπριακου, θα διεκδικήσει η Ελλάδα κατά τη σύνοδο του Ελσίνκι. Γράφει επίσης ότι μάνα και κόρη, η Φρόσω Δημήτρη Παντελή και η κόρη της Εβελυν Ανδρέα Νικολέττη που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια το φονικού σεισμού της Αθήνας την περασμένη Τρίτη, θα ταφούν αύριο στον ίδιο τάφο στη Λάρνακα.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο θέμα "Αποφασισμένοι για λύση ή 'ενδιάμεση λύση" γράφει ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν αναστροφή στα ελληνοτουρκικά και ότι μετά τις βολιδοσκοπήσεις θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις. Βασικό κλειδί που θα χρησιμοποιηθεί για την πλευρά μας είναι το εδαφικό ενώ αναμένεται ότι θα μας θέσουν σαφείς προτάσεις. Αλλού ο "Φ" γράφει ότι η Κύπρος επιχειρεί να εξασφαλίσει μέσω της Ελλάδας μερίδιο στα υπέρογκα κονδύλια που θα δαπανηθούν για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της ""Ρευστότητα και προβληματισμός" στο Κυπριακό. Σύμφωνα με την "Χ" τίποτα μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο για το πώς θα κινηθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και πώς θα αντιδράσει η τουρκική πλευρά σε περίπτωση πρόσκλησης για νέες συνομιλίες. Σημειώνονται παρασκηνιακές ζυμώσεις ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο. Η "Χ" προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός Πρέσβης Ντόναλτ Μπάτλερ έδωσε δείπνο σε κυβερνητικούς παράγοντες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στην κατάσταση στο Ανατολικό Τιμόρ, σημειώνοντας ότι το Ντίλι έχει καταντήσει κόλασι. Αναφέρεται επίσης και στη σημερινή πιθανολογούμενη πορεία διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών καμπαρέ οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το ωράριο λειτουργίας των καμπαρέ.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 12 September 1999 - 8:24:20 UTC