Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/09/1999 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό αποτελεί το κύριο θέμα στις περισσότερες εφημερίδες, οι οποίες προβάλλουν επίσης εσωτερικά θέματα όπως το θάνατο νεαρής εγκύου από το φοβερό δυστύχημα στην Πάφο και την ταφή των τεσσάρων Κυπρίων από το σεισμό στην Αθήνα.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Ευκαιρία ν' αξιοποιηθεί το διεθνές ενδιαφέρον" γράφει πως στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Πρόεδρος Κληρίδης ζητά από το λαό και τα κόμματα την απερίσπαστη βούληση για τη μάχη σε αυτή τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη σε τουρκική εφημερίδα στην οποία φέρεται να είπε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ αν η Αγκυρα δώσει κάτι στο Κυπριακό.

"Το Θάρρος" στο κύριο θέμα προβάλλει τη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου με τίτλο "Θα αξιοποιήσω κάθε ευκαιρία για λύση" και γράφει πως ο Πρόεδρος είπε πως εάν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια θα οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική αδιαλλαξία. Σε άλλο θέμα γράφει πως πέθανε τελικά χθες η 24χρονη Καίτη Οικονομίδου που είχε τραυματιστεί κατά το φοβερό δυστύχημα που προκάλεσε ακυβέρνητο φορτηγό την περασμένη Τετάρτη στην Πάφο, η οποία ήταν έγκυος έξι μηνών.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Ιεροδιακόνου στο 'πάτωμα'" προβάλλει πληροφορίες πως ο τέως Υπουργός Συγκοινωνιών και έργων έδωσε άδεια σε αεροπορική εταιρεία της "Λούης", ενώ αλλού προβάλλει δηλώσεις του ίδιου του Λεόντιου Ιεροδιακόνου ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Για τη συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη γράφει πως έστειλε το μήνυμα ότι επίκεινται σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό και επιβεβαίωσε ότι Ντενκτάς και Αγκυρα παραμένουν αμετακίνητοι και ότι Βρετανία και ΗΠΑ ετοιμάζουν σενάρια λύσης τα οποία όμως δεν του έχουν μεταφέρει.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Σάλος για μετοχές" πως καταγγελία για προνομιακές μετοχές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους πρακαλεί νέο σάλο και οι Νέοι Ορίζοντες σε χθεσινή γραπτή ανακοίνωσή τους κατάγγειλαν ότι ο Λεόντιος Ιεροδιακόνου "απέκτησε ιδιωτικά και προνομιακά 52.088 μετοχές στην εταιρία Λούης κατά το χρόνο που ήταν Υπουργός". Αλλού αναφέρεται πως οι κλοπές όπλων και πυρομαχικών από την Εθνική Φρουρά είναι πολύ μεγαλύτερες απ'ότι δημοσιοποιείται.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Δίδουν έδαφος και ζητούν κυριαρχία" αναφέρει πως επιτελεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Φόρεϊν Οφις κλιμακώνουν την περίοδο αυτή τις προσπάθειές τους με παρασκηνιακές κινήσεις που στοχεύουν να σπάσουν το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως από Κύπριους απόφοιτους Νοσηλευτικής Σχολής θα στελεχώνονται οι ιδιωτικές κλινικές και όχι από αλλοδαπούς που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ασφάλεια - Συνταγματικό οι προτεραιότητες των τρίτων" πως στο εδαφικό σε συνάρτηση με τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού και στα ζητήματα ασφάλειας επικεντρώνεται η προσοχή των τρίτων που εμπλέκονται στο Κυπριακό. Στα εδαφικό και συνταγματικό επικετρώνει την προσοχή της η βρετανική διπλωματία ενώ στα ζητήματα ασφάλειας επικεντρώνονται οι Αμερικανοί. Αλλού αναφέρει πως κηδεύονται σήμερα οι τέσσερις Κύπριοι, θύματα του καταστροφικού σεισμού που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στην Ελλάδα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑΝ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 13 September 1999 - 8:24:10 UTC