Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1999 (ΚΥΠΕ) Το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη με την ευκαιρία της σημερινής 39ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου, θέματα που αφορούν την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου την προσεχή Δευτέρα και οι έρευνες της Αστυνομίας για το σκάνδαλο των ερυθροποιητινών είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Κατηγορηματικό όχι" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε κατηγορηματικά χθες πως η πλευρά μας δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε διάλογο που, για να φέρει την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα οδηγήσει σε αλλοίωση των σχετικών αποφάσεων της ομάδας των Οκτώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή που θα βρίσκεται εκτός των παραμέτρων, τις οποίες καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι έφτασε χθες στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Οχι σε διάλογο παρωδία" γράφει ότι στο μήνυμά του με την ευκαιρία της 39ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι έχουμε απηυδήσει να βλέπουμε την τουρκική πλευρά να αγνοεί και να παραβιάζει ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού θα επιχειρήσει, με εξορμήσεις στη βάση του κόμματος, την ανάκτηση της εσωκομματικής κυριαρχίας.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Μετοχές φωτιά στην Κεντρική Τράπεζα" γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου έστειλε αιφνιδιαστική εγκύκλιο προς τους υπαλλήλους της Τράπεζας με την οποία τους καλεί να αποφεύγουν να παίρνουν μετοχές με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης ή δια της εγκρίτου μεθόδου των ανακλητών αιτήσεων. Αλλού γράφει ότι καρκινογόνα βερνίκια που προστατεύουν από την οξείδωση τα μέταλλα βρέθηκαν στο Βέλγιο, στο εσωτερικό κονσερβών που παράγονται σε χώρες της Ευρώπης, πολλές από τις οποίες εξάγονται στην Κύπρο.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Τουρκικό CNN" γράφει ότι το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN έχει συμφωνήσει τη λειτουργία τοπικού παραρτήματος στην Τουρκία, η εκπομπή του προγράμματος αρχίζει στις 11 Οκτωβρίου, θα γίνεται στην Τουρκική και η συμφωνία αποτελεί τμήμα του περιφερειακού σχεδιασμού του CNN. Αλλού γράφει ότι σήμερα αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση για το εάν θα επαναλειτουργήσει ή όχι τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Καλό Δεκέμβρη οι συνομιλίες" γράφει ότι Δεκέμβριο αναμένονται πλέον οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά την αποτυχία των Αμερικανών να πείσουν την τουρκική πλευρά να συναινέσει στην έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, ενώ ο Ισμαϊλ Τζέμ διευκρίνισε στους Αμερικανούς ότι πρέπει να απευθύνονται μόνο στο Ντενκτάς για ο,τιδήποτε αφορά το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι καταπελτικό αναμένεται να είναι το πόρισμα της Αστυνομίας σχετικά με τις προσφορές στην υπόθεση με τις ερυθροποιητίνες.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Φορολογικές ελαφρύνσεις" γράφει ότι πρόταση για τροποποίηση του περί Φόρου Εισοδήματος Νόμου υιοθετήθηκε ομόφωνα σε πανσυνδικαλιστική σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε όπως η πρόταση επιδοθεί στην κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Αλλού γράφει ότι τη ψήφιση νομοθεσίας που θα διέπει την εγκαθίδρυση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων θα προωθήσει ειδική επιτροπή που συστάθηκε από τη Βουλή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Εχουμε απηυδήσει" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε διάλογο, στόχος του οποίου θα είναι μόνο να φέρει την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας το μήνυμα του Προέδρου ασυνήθιστα έντονο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΧΑΚ εξέφρασε αβεβαιότητα για το εάν θα επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, ύστερα από κλείσιμο τεσσάρων εβδομάδων.

H εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Απηυδησμένος τελικά ο Κληρίδης" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ξέσπασε χθες εναντίον ορισμένων χωρών που προσπαθούν να καλύψουν την κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που επικρατεί στην Τουρκία και την περιφρόνηση που επιδεικνύει για τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα να αποφεύγει την τιμωρία από διεθνή σώματα. Αλλού γράφει ότι η φετινή διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος '99" καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου και η κάλυψή της από τα ΜΜΕ θα είναι πολύ περιορισμένη.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 1 October 1999 - 8:24:07 UTC