Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι εντυπώσεις από τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε χθες με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, τα προβλήματα που ταλανίζουν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι ορισμένα από θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα "Εντυπωσίασαν οι TOR" γράφει ότι το νέο απόκτημα της Εθνικής Φρουράς το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα TOR - M1 ξεχώρισε και εντυπωσίασε κατά τη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη μετά την παρέλαση ότι "παρουσιάστηκαν μόνο εκείνα τα όπλα που αποφασίστηκε να επιδειχθούν, υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν δείχνουμε". Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε μετά την παρέλαση ότι τα διάφορα οπλικά συστήματα είναι ασφαλή μόνο μετά την άφιξη και εγκατάστασή τους στην Κύπρο.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Δεσμεύσεις ανέλαβε ο Ετζεβίτ" αναφέρεται σε δήλωση ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου για τη συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ και γράφει ότι τώρα είναι η σειρά του Τούρκου Πρωθυπουργού "να πληρώσει το τιμολόγιο και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μπροστά στον Πρόεδρο". Αλλού γράφει ότι σε τηλεγράφημα του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κλίντον επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό "η οποία θα απαλείψει τις διαφορές που έχουν διαιρέσει την Κύπρο εδώ και πολύ καιρό".

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο "Χάρισαν στη Λούης 320.000 λίρες του ΦΠΑ" γράφει ότι το ποσό που όφειλε η εταιρεία Λούης στο ΦΠΑ διεγράφη με υπουργικό διάταγμα, το οποίο είχε αναδρομική ισχύ, καλύπτοντας μόνο αυτή την εταιρεία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην έναρξη της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος - 99" με την κατάταξη των εφέδρων. Η άσκηση θα λήξει στις 7 Οκτωβρίου με παρελάσεις στη Λάρνακα και Πάφο. Προβάλλει δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΑΜ Ακη Τσοχατζόπουλου ότι η διαρκής ενδυνάμωση της στρατιωτικής αμυντικής ικανότητας της Κύπρου αποτελεί σταθερό στόχο.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διλήμματα για ΧΑΚ" αναφέρεται σε σοβαρά διλήμματα στα οποία βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης αναφορικά με το θέμα της επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου ή για παράταση του κλεισίματός του για άλλες 15 μέρες. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία την αναγκάζει να πληρώσει αποζημείωση στην Ε/Κ Τιτίνα Λοϊζίδου.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κατανοούν τη Συνομοσπονδία" γράφει ότι η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα αποδοχής της πρότασης για συνομοσπονδία ενώ παράλληλα σπεύδει να καθορίσει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούν την επόμενη περίοδο οι μεσολαβητές. Αλλού γράφει ότι σκάνδαλο διαφθοράς σε πολλές βαθμίδες ταλανίζει την Αστυνομία με επίκεντρο την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και πως ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας μίλησε χθες για σήψη και διαφθορά σε τμήματα της Αστυνομίας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σε αδιέξοδο το ΧΑΚ" αναφέρεται με τη σειρά της σε αβέβαιο μέλλον του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας κατά την οποία κατέληξαν ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να κινηθούν πιο δραστήρια προς την κατεύθυνση της ΕΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Αμερικανών και των Ρώσων ειδικότερα ώστε να αποκαλυφθεί πραγματικά η τουρκική αδιαλλαξία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι καθυστερεί για ακόμη μια φορά η τελική απόφαση για το άνοιγμα ή όχι του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών ανέβαλε την ανακοίνωση της απόφασης μέχρι σήμερα το απόγευμα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης επιβεβαίωσε χθες ότι διεξάγονται έρευνες μετά τις αποκαλύψεις ότι συγκεκριμένα κονσερβοποιημένα προϊόντα από το Βέλγιο δυνατόν να είναι καρκινογόνα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 2 October 1999 - 7:24:09 UTC