Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1999 (ΚΥΠΕ) Ο απόηχος της συνάντησης Κλίντον - Ετζεβίτ, η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και τα σκάνδαλα στους κόλπους της Αστυνομίας αποτελούν τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης ειδήσεις που αφορούν την επίσημη επίσκεψη του Ακη Τσοχατζόπουλου, τη στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος - 99" και δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν για τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Διάλογο το Φθινόπωρο" γράφει ότι οι ΗΠΑ επιμένουν σε διάλογο και προωθούν διάλογο για να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας ενώ η Λευκωσία εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις τελικά θα γίνουν προς το τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Αναφέρεται στην επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου στο ΓΕΕΦ κατά την οποία ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της άσκησης "Νικηφόρος - 99" και συζητήθηκε ο ρυθμός υλοποίησης στόχων που έχουν τεθεί από τα υπουργεία Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας.

Η "Μάχη" με πηχυαίο τίτλο "Ροζ Διαφθορά στην Αστυνομία" γράφει ότι η διαφθορά στην Αστυνομία Λεμεσού είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις από ό,τι αρχικά παρουσιάστηκε, ειδικά με την κομπίνα που αφορούν πλαστές "βίζες" και αναφέρει ότι συγκεκριμένος καλλιτεχνικός πράκτορας απέκτησε περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 17 εκ. από τη μέχρι τώρα παράνομη δραστηριότητά του. Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ότι επαναλειτουργεί το Χρηματιστήριο με περιορισμένο ωράριο και ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε το ΧΑΚ να μην χρειαστεί να ξανακλείσει στο μέλλον για παρόμοιους λόγους.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Χάθηκε το μομέντουμ" προβάλλει δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ότι η μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για τις διεργασίες στο Κυπριακό βάζει σε υποψίες την κυπριακή κυβέρνηση και τονίζει ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες ώστε να μην επιτραπεί σε κανένα να βάλει στην τσέπη τα δικά του και να εγκαταλείψει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του. Αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΧΑΚ ότι θα λειτουργήσει τη Δευτέρα αλλά δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο 9 χρηματιστηριακά γραφεία που τακτοποίησαν τα εκκρεμούντα έγγραφα, απόφαση που αφήνει εκτός ΧΑΚ πέραν του 50% των Κυπρίων επενδυτών.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Τρύπια άμυνα" γράφει ότι η αεράμυνα της Κύπρου παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα που επηρεάζουν, εκτός των άλλων, κατά τρόπο αρνητικό, νευραλγικά στρατηγικά σημεία της Εθνικής Φρουράς, όπως είναι η στρατιωτική βάση της Πάφου, η οποία παραμένει ακάλυπτη έναντι των πυραύλων "stand off" και χωρίς επαρκή υποδομή για να αντεπεξέλθει, όπως πρέπει σε συνθήκες πολέμου. Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι έγινε συγκεκριμένη πρόοδος στην πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Επί κενού Λευκωσία και Αθήνα" γράφει ότι όχι απλώς δυσανασχέτηση (κι εν ολίγοις οργή) προκάλεσε στη Λευκωσία η κατάληξη της συναντήσεως του Αμερικανού Προέδρου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και η τροπή που τείνουν να λάβουν οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, αλλά και σοβαρότατες ανησυχίες οι οποίες δεν αποκρύπτονται. Αλλού γράφει ότι ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Χρήστος Ροκόφυλλος θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, προσθέτοντας ότι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο κ. Ροκόφυλλος έχει εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιήσει στην Κύπρο το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, υπό τη νέα του ιδιότητα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πορνεία πολλών ...πολιτικών Ρίχτερ!" επικαλείται έγκυρες πληροφορίες της και γράφει ότι πίσω από το οργανωμένο κύκλωμα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών ανανέωσης παραμονής των αλλοδαπών βρίσκεται πολίτης, στενός συγγενής ανώτατου πολιτικού παράγοντα. Αλλού γράφει ότι αυξάνονται και πληθύνονται οι επίγονοι Κληρίδη στο στρατόπεδο της δεξιάς και στην κούρσα της διαδοχής πέραν των Ιωάννη Κασουλίδη, Γιώργου Βασιλείου και Αλέκου Μαρκίδη έχει προστεθεί και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

Η αγγλόφωνη "The Sunday Mail" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης χρησιμοποιεί ένα βρετανικό νόμο εκατόν χρόνων, ο οποίος υιοθετήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, για να επεκτείνει την ποινική έρευνα για την προσφορά μετοχών από την ετιαρεία Λούης. Αλλού γράφει ότι άρχισε χθες η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος 1999" με την κατάταξη των εφέδρων και την επιθεώρηση του στρατού στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 3 October 1999 - 8:24:17 UTC