Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-10-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1999 (ΚΥΠΕ) Οι διεργασίες στο Κυπριακό και τα διάφορα σενάρια των μεσολαβητών, το θέμα της πορείας των εργασιών του ΧΑΚ, οι έρευνες της Αστυνομίας για το θέμα των παράνομων εκδόσεων αδειών παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς και οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Γίνεται επίσης αναφορά στις χθεσινές παρελάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του "ΟΧΙ".

Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στη δικαιοσύνη οι συλληφθέντες για τις βίζες", γράφει πως το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν όλες οι υποθέσεις που αφορούν τις παράνομες εκδόσεις αδειών παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς με κατηγορούμενους πρόσωπα που βρίσκονται υπό κράτηση. Αλλού αναφέρει πως ο περιορισμός των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών σε 2000 την ημέρα αποδείκτηκε μπούμερανγκ και ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η άρση του μέτρου από την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα δημιουργήσει χειρότερες καταστάσεις.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "'Σκαλίζουν' το παρελθόν Κόση'" αναφέρει πως στοιχεία σε βάρος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση που αφορούν την επαγγελματική του καριέρα αναζητούνται με στόχο να τον πλήξουν ώστε να ανακοπούν και οι προσπάθειες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την έκδοση των αδειών παραμονής σε ξένες καλλιτέχνιδες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επανέλαβε πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξαρτάται από τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Αισχροκέρδεια οι τιμές των φαρμάκων" γράφει πως φάρμακα ευρείας κατανάλωσης κοστίζουν στην Κύπρο μέχρι και τέσσερις λίρες περισσότερο από ότι στην Ελλάδα και η πλειοψηφία των φαρμάκων πωλείται σε τιμές διπλάσιες από εκείνες στις οποίες τα πωλούν οι βιομηχανίες παραγωγής τους και πολύ πιο ακριβά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αλλού σημειώνεται πως μορφή επιδημίας παίρνει η χρήση σκληρών πλέον ναρκωτικών στην Κύπρο για την εξασφάλιση των οποίων οι χρήστες καταφεύγουν στο έγκλημα.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Βραχνά το 'βέτο" πως σε βραχνά εξελίσσεται η λήψη της απόφασης για την άσκηση ή όχι του ελληνικού 'βέτο' επί της θεσμικής αναβάθμισης της Τουρκίας, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως επαναπροσδιορισμό και αναβάθμιση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου θα επιχειρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τη διαπίστωση ότι αυτό είναι ασαφές και πιθανόν επισφαλές λόγω της πολιτικής προσέγγισης με την Τουρκία, που ακολουθεί η Ελλάδα και ενόψει της προοπτικής της χώρας προς την ΟΝΕ.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Κινούνται για τετραμερή" γράφει πως έντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια των μεσολαβητών να βρουν διεξόδους στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται πως γιατροί ιδιοκτήτες κλινικών παραπέμπονται κατά τις αμέσως επόμενες μέρες στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου, γιατί εναντίον τους έχουν διατυπωθεί τεκμηριωμένες καταγγελίες ότι σε συγκεκριμένη περίοδο παραχώρησαν χωρίς άδεια την κλινική τους σε αλλοδαπούς συναδέλφους τους για εξέταση ασθενών.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εκθεση - καταπέλτης" πως με έκθεσή του προς το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο υπεύθυνος του αστυνομικού κλιμακίου για την υπόθεση με τις πλαστές βίζες Χ. Αργυρού αναφέρει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν όπως η υπόθεση αυτή οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου. Αλλού αναφέρεται πως κρίσιμη μέρα η σημερινή για το ΧΑΚ καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να αποβληθούν και εταιρείες λόγω της μη έγκαιρης διεκπεραίωσης εγγράφων, που αφορούν αγοραπωλησίες μετοχών και έγιναν μετά την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου στις 4 Οκτωβρίου 1999.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα πως ο Αρμένιος Πρόεδρος Ρόμπερτ Κοκχανιάν κήρυξε χθες τρεις μέρες εθνικού πένθους για να τιμήσει τον Πρωθυπουργό και εφτά άλλα άτομα που σκοτώθηκαν από ένοπλους, οι οποίοι είπαν ότι τιμωρούσαν με αυτό τον τρόπο διεφθαρμένους αξιωματούχους. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε χθες το χαιρετισμό της μαθητικής παρέλασης έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ημέρας του "ΟΧΙ".

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" αναφέρει στο κύριο της θέμα πως οι εθνικιστές οπλοφόροι που σκότωσαν τον Αρμένιο Πρωθυπουργό και άλλα εφτά άτομα παραδόθηκαν χθες και ανέφεραν ότι έκαναν έφοδο στο αρμενικό Κοινοβούλιο για να γλυτώσουν τη χώρα από πολιτική και οικονομική κατάρρευση. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα συζητήσει το Κυπριακό κατά τη διάρκεια των επικείμενων επισκέψεών του στην Ελλάδα και την Τουρκία, που αρχίζουν σε δυο εβδομάδες και υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσκληση για ένα νέο γύρο συνομιλιών θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια αυτή της περιοδείας.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 29 October 1999 - 7:24:13 UTC