Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/11/1999 (ΚΥΠΕ) Ολες οι εφημερίδες ασχολούνται σήμερα με διάφορα σενάρια και πληροφορίες για τις επικείμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Αναφέρονται επίσης μεταξύ άλλων στο θέμα της παραίτησης της τοπικής επιτροπής ΔΗΣΥ Ζακακίου και σε δηλώσεις του ΥΠΑΜ Σωκράτη Χάσικου.

Η "Αλήθεια" προβάλλει το κύριο θέμα της με τον τίτλο "Καλύτερα μέσα στο μαντρί η Τουρκία" παρά έξω και γράφει ότι αυτό είναι το επιχείρημα που πρόβαλε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου στις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία στην Κύπρο γιατί θα είναι πιο εύκολο να της ασκηθούν πιέσεις από τους "15" ώστε να προσαρμοσθεί με τα ευρωπαϊκά θέσμια. Αλλού γράφει ότι 10 χιλιάδες τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο ειδικά για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς "Μις Υφήλιος" και ότι ο διαγωνισμός θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση στις ΗΠΑ μόνο και αλλού μαγνητοσκοπημένος.

Η "Μάχη" με τίτλο "Το νερό 'πνίγει' τον ΔΗΣΥ" γράφει ότι το θέμα της μονάδας αφαλάτωσης στο Ζακάκι μετετράπη σε μείζον θέμα μετά την παραίτηση της τοπικής επιτροπής ΔΗΣΥ Ζακακίου. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της Γραμματείας Περιβάλλοντος του ΔΗΣΥ Δημήτρη Ταλιαδώρο η μονάδα αφαλάτωσης πρέπει να γίνει για να μη διψάσουμε. Αλλού γράφει ότι και με ορρό αν χρειασθεί θα πάει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο γιατί, σύμφωνα με τη "Μ", δεν εμπιστεύεται τον αναπληρωτή Πρόεδρο Νίκο Κλεάνθους.

Ο "Πολίτης" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Δώστε το Βαρώσι στα Ηνωμένα Εθνη" και γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε την απόσυρση 5-7 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών ενώ η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε την επιστροφή των Βαρωσίων. Ωστόσο οι Τούρκοι μέχρι στιγμής απαμένουν απόλυτα αρνητικοί. Αλλού γράφει ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που αρχίζουν στις 3 Δεκεμβρίου σηματοδοτούν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο θα παραπέμπει σε συνομιλίες προοπτικής αλλά όχι απεριόριστου χρονικού πλαισίου.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Εγγραφο-φωτιά" γράφει ότι αμερικανικό έγγραφο που έχει χαρακτήρα "non-paper", θέτει τις βάσεις για την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη σταδιακή εφαρμογή στην Κύπρο μιας λύσης συνομοσπονδιακού χαρακτήρα. Οι ΗΠΑ φέρεται να υπόσχονται στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι θα πάρει, μέσω των συνομιλιών, "acknowledgment" για το καθεστώς του. Η "Σ" γράφει ότι οριστικά θα εφαρμοστεί στην Εθνική Φρουρά πενθήμερη εργασία υπό δοκιμαστική όμως βάση. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας, Σωκράτη Χάσικο, ο νέος υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς θα είναι Κύπριος.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ταμείο εξαγοράς προσφύγων" γράφει ότι ο Βρετανός Ειδικός αντιπρόσωπος Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ που επεξεργάστηκε ολοκληρωμένη δέσμη ιδεών για τις βασικές πτυχές του κυπριακού, προέβη σε άτυπες βολιδοσκοπήσεις με στόχο τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αποκαταστάσης, στα πλαίσια επίλυσης του προσφυγικού, σε συσχετισμό με την τελική ρύθμιση του εδαφικού. Αναφέρεται επίσης σε συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος είπε ότι οι Αμερικανοί θα μείνουν εκτεθειμένοι αν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στη συζήτηση των όρων του και όχι της ουσίας.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Να ασκούμε πιέσεις όχι να δεχόμεθα" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι για να λειτουργήσει μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες να είναι ασπίδα για να υλοποιηθεί η λύση και να αποκρουσθούν οι πιθανές επιθέσεις των σοβινιστικών δυνάμεων. Γράφει επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι έχουν ετοιμασθεί και κωδικοποιηθεί διάφορα έγγραφα που αφορούν το Κυπριακό και έχουν γίνει περιλήψεις ενώ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συνοδοί εργασίας θα συνεχίζουν να ετοιμάζουν θέματα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στην απόφαση του προτεσταντικού Ενωτικού Κόμματος του Ωλστερ να αποσύρει χθες τον όρο να αφοπλιστεί ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός IRA προκειμένου να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία. Γράφει επίσης ότι η τύχη των 126 αγνοουμένων ήταν γνωστή στις αρμόδιες αρχές από το 1975 γιατί οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονταν μέσα στους φακέλους.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 28 November 1999 - 9:24:10 UTC