Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1999 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η απαγόρευση του κατοχικού καθεστώτος σε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ να μεταβεί στα κατεχόμενα, η απόφαση του Συνεργατικού Κινήματος για ίδρυση μεγάλης εταιρείας ιδιωτικού δικαίου με ενδεχόμενη είσοδό της στο ΧΑΚ, η ανάδειξη της Ελλάδας σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην Αρση Βαρών και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Παραλίμνι μετά το χθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Ομόνοιας και της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αντεπίθεση του Συνεργατισμού" γράφει ότι το Συνεργατικό Κίνημα στη γενική συνέλευση της ερχόμενης Πέμπτης "αναμένεται ότι απλά θα επικυρώσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί" για ίδρυση μεγάλης εταιρείας ιδιωτικού δικαίου με στόχο την "ανακοπή της συνεχιζόμενης εκροής δεκάδων εκατομμυρίων λιρών από τα συνεργατικά ιδρύματα προς το Χρηματιστήριο". Αλλού γράφει ότι η Ελλάδα κατέκτησε χθες την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών που διεξήχθη στην Αθήνα και προκρίθηκε απευθείας στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000.

Το "Θάρρος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Περιμένουμε πρωτοβουλίες" γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι "η Τουρκία όπως η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και πρόοδος στο Κυπριακό" βάσει των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ. Αλλού προβάλλει πληροφορίες της ότι αριθμός αρχηγών κρατών προειδοποίησαν την Τουρκία ότι η ακινησία στο Κυπριακό δεν εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα και την επιθυμία της Τουρκίας να καταστεί υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Συνεργατισμός 'χτυπά' ΧΑΚ" γράφει ότι "πέραν των 22 δημόσιων εταιρειών μένουν σήμερα εκτός πατώματος" ενώ επιστρέφουν στο ΧΑΚ η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου, προσθέτοντας ότι το Συνεργατικό Κίνημα θα λάβει αποφάσεις εντός της εβδομάδας "για το χρόνο λειτουργίας επενδυτικής εταιρείας και για την οποία θα αρχίσουν διαδικασίες για εισδοχή της στο ΧΑΚ". Αλλού γράφει ότι "γης μαδιάμ" τα έκαναν χθες στην Ξυλοφάγου μερίδα οπαδών της Ομόνοιας μετά τον αγώνα της ομάδας τους με το Παραλίμνι.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κλειδί η κυριαρχία" γράφει ότι "η κυριαρχία είναι θέμα κλειδί ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Νέας Υόρκης" προσθέτοντας ότι "τα κόμματα στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να θέσουν το ζήτημα της θωράκισης της κρατικής μας κυριαρχίας" και τις τέσσερις πτυχές του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι το περιβάλλον του Σπύρου Κυπριανού "θέλει να ρίξει στα μαλακά την πρόσφατη κρίση που ξέσπασε με αφορμή τον παραγκωνισμό του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Νίκου Κλεάνθους" και ότι "η κατάσταση στο ΔΗΚΟ είναι εκρηκτική".

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οι Τ/Κ θα φθάσουν μέχρι 30%" γράφει ότι παρά το γεγονός πως στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών δείχνουν ότι οι Τ/Κ που απέμειναν στα κατεχόμενα "δεν ξεπερνούν το 11,7% στο σύνολο του πληθυσμού" εντούτοις το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία με "έγγραφο που κατατέθη στην Επιτροπή Δημογραφίας του Συμβουλίου της Ευρώπης προ ετών" αναφέρονται σε "450 - 500 χιλιάδες Τ/Κ με αυξητικές τάσεις". Αλλού γράφει ότι "βαθαίνει το χάσμα" στους κόλπους του ΔΗΣΥ με αφορμή τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στο Ζακάκι.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δεν καταθέτουμε τα όπλα" γράφει ότι "το κατοχικό καθεστώς της Αγκυρας και του Ντενκτάς έδειξαν χθες ξανά το πραγματικό τους πρόσωπο" αφού "εντελώς αδικαιολόγητα, απαγόρευσε σε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής το ΓΓ Δημήτρη Χριστόφια να περάσει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και να παρευρεθεί σε συνέδριο του Τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας" και επέμεινε σε "έλεγχο ταυτοτήτων, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό". Αλλού γράφει ότι συνέρχεται σήμερα η ειδική επιτροπή για το ΡΙΚ που συστάθηκε για να εξετάσει τα προβλήματα του ιδρύματος.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 29 November 1999 - 7:24:11 UTC